Magazin
Óriástökök versenye Temerinben

Ótott Róbert a tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettes nyitotta meg csütörtökön Temerinben a 21. Dél-bácskai Tökfesztivált. Mint mondta, örömmel tett eleget a szervező Kertbarátkör felkésésének, akik évről évre csütörtökre, hetipiaci napra teszik a rendezvényt, amivel elérik, hogy egyre tömegesebb és az egész közösség javára válik. A tartományi mezőgazdasági titkárság évről évre támogatja a hagyományőrző rendezvényeket, igyekszik minden évben növelni azt a keretösszeget, amelyből az egyesületeket támogatni tudják.

–Tavaly is támogattuk a tökfesztivált, pont azért, mert tudjuk, hogy mekkora a jelentősége. Úgy gondoljuk, hogy ez a rendezvény nagyon fontos a közösség és a mezőgazdasági termelők, különösen a töktermelők számára, aki ily módon kívánják megmérettetni magukat. Úgy hallom a szervezőktől, hogy évről évre a temerini gazdák által termelt tökök mindig jól vizsgáztak az országos megmérettetésen – mondta Ótott Róbert.

A rendezvényt megtisztelte részvételével és a látogatókat üdvözölte Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke, és ft. Szungyi László főesperes.

A Kertbarátkör a rendezvényt azért hívta létre, hogy népszerűsítse a kertészkedés örömét a környezetünkben élők körében, és hogy a nagyközönség előtt is bemutassák a természet adta lehetőségeket, milyen méretes terményeket nevelhetnek akár egy maréknyi tökmagból is. A sokéves hagyományhoz híven a szervezők idén is tartalmaz programmal készültek a jeles eseményre. A látogatóknak alkalmuk volt megtekinteni az óriásira nőtt és a hosszú kolbász tököket, a tökből készült kompozíciókat, és a különféle kézműves termékek. Mindezek mellett megkóstolhatták a tökből készült hagyományos ételeket.

A tökfesztivál valójában már két nappal ezelőtt megkezdődött. Az iskolások számára meghirdetett pályázatra beérkezett munkákból összeállított kiállítás a Művelődési Központ kiállító termében tekinthető meg, tegnap délután pedig ugyancsak az iskolás diákok részvételével tökfaragó versenyt tartottak. A csütörtöki nap folyamán a Május 1. utcában felállított színpadon az események sodrában művelődési műsor és az óriástökök mérése zajlott, majd az eredményhirdetés történt.

Az óriástökök versenyében a Magyarországról hozott tökök diadalmaskodtak. 1. Keszler László (Gárdony) 374,5 kg, 2. Kavecz Attila (Iszkaszentgyörgy) 272 kg, 3. Horváth Balázs (Rácalmás) 193 kg.

A hosszú kolbásztökök versenyében egyértelműen a temeriniek diadalmaskodtak. 1. Varga István 268 cm, 2. Kiss Zoltán 262 cm, 3. Barna Gáspár 253 cm. Hasonlóan, a csak helyi megméretésben szereplő fehér sütőtökök versenyében is. 1. Zarnócki Józef 32,3 kg, 2. Kiss Zoltán 21,9 kg, 3.Ballai Béla 17,90 kg.

Az óriástökök és a kolbásztökök versenyének győztesei részt veszne a hét végén Nagykikindán sorra kerülő országos tökversenyen.

GÓBOR Béla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Rablás a dubrovniki repülőtéren - illusztráció
2019. OKTÓBER 21.
[ 13:28 ]
Akárcsak október 11-én, megint őrizetbe vették Jane Fonda színésznőt és aktivistát Washingtonban, írja a USA Today. Fonda mellett a rendőrök őrizetbe vették Sam Waterston színészt is, aki Fonda mellett játszik a Grace & Frankie című sorozatban. A 81 éves Fonda egy korábbi nyílt levelében elmondta, hogy...
2019. OKTÓBER 19.
[ 8:55 ]
Három fiatalt fogott el az óbecsei rendőrség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az elmúlt hónapban rendszeresen fát loptak a péterrévei erdőben, amely a Vojvodinašume közvállalat tulajdona. A 15, 18, illetve 19 éves fiataloktól elkoboztak három motorfűrészt, amelyet feltehetőleg "munkaeszközként" használtak, de...
2019. OKTÓBER 18.
[ 16:00 ]
Páratlan arany ékszereket, főző edényeket és más értékes ókori tárgyakat találtak búvárrégészek Lord Elgin Kitera görög szigetnél 1802-ben elsüllyedt hajójának, a Mentornak a roncsában - közölte a görög kulturális tárca. A Mentor akkor süllyedt el, amikor Lord Elgin konstantinápolyi brit követ csoportja...
2019. OKTÓBER 17.
[ 20:55 ]
Beolvasás folyamatban