Magazin
Szabadka: Adventi Garaboly a Népkörben

Szombaton délelőtt a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban ismét megszervezték a Garaboly elnevezésű bio- és háztáji termékek kóstolóját és kiállítását. A központ nagytermében kicsik és nagyon kínálták portékájukat. Volt ott sütemény, karácsonyi dísz, kozmetikum, s csupán egy közös volt ezekben a termékekben: saját kézzel készítették őket.

A Garaboly szervezői számára a cél az, hogy az érdeklődőknek minél több helyi termelőt és megbízható forrásból származó terméket mutassanak be, hogy utána telipakolva vihesse haza mindenki saját garabolyát.

Faggyas Mária Szenttamásról érkezett Szabadkára, aki ajvárt és lekvárt árul. Azt mondja, vajdasági paprikakrémet készít, ami nagyban különbözik a szerbiaitól.

- Szerbiában sárgarépát is tesznek bele, padlizsánt is, mi itt Bácskában a sült paprikához csak fokhagymát és fűszereket keverünk. Valaki olajat is tesz bele, én nem szoktam.

- Milyen fajta paprikából készül a finom ajvár?

- A sütnivaló paprikából, elefántfül paprikának is szokták emlegetni és csak első osztályúból. Húsok mellé lehet fogyasztani, szendvicsre is lehet tenni, van, aki a pizzára is rak.

- Hány üveggel készít egy-egy szezonban?

- Ötszáz darab 7 decis és ötszáz darab 3 és fél decis csípős készül, meg ugyanannyi a nem csípős fajtából. Ez mind el is kel. Piacra nem járok, csak különféle termékbemutatókra. Munkaviszonyban is vagyok, ezt mellékállásban csinálom már negyedik éve. Sokan ismernek már és otthon is felkeresnek.

Mária elmondja, hogy lekvárokat is készít sárgabarackból, szilvából, málnából, földieperből, szederből, birsalmából. Semmiféle mesterséges adalékanyagokat nem használ, csak cukor van benne és az is mértékkel.

A szomszédos asztalnál Csuzdi Valéria süteményeket árul. Ő szintén Szenttamásról érkezett.

- Hagyományos süteményeket, házi kalácsokat készítek, például hájas kiflit, tökös lepényt, rétesféléket, pitéket. Az adventre való tekintettel a süteményekbe kerül ilyenkor a fahéj, a dió, a szegfűszeg is. Ezek adják meg azt a bizonyos karácsonyi ízt. Illetve ilyenkor készül a finom mákos bejgli is. Ezeket is hagyományos módon készítem. A lényeg, hogy a tésztának elég időt kell hagyni a kelésre. A bejgli tésztát hűteni is kell, hogy megkapja a márványosságot.

- Mit keresnek leginkább a vásárlók?

- A hájas kiflit és a tökös lepényt. Kuglóf is van, az is jól megy.

Harcsa Diána is süteményeket árul, de a pulton öles betűkkel jelzi, hogy „mentes” variációk.

- Az én termékeim tej- és tojásmentesek. Igyekszem barnacukrot használni, illetve aszalt gyümölcsöket. Tehát nem a hagyományos kristálycukor kerül a süteményekbe, hanem ezekkel pótolom, sőt, banánnal! Elég sok olyan ember van, aki allergiás a tejre vagy a tojásra, különféle magvakra, s én fontosnak tartom, hogy az ő számokra is legyen elérhető valami édesség. Rendelésre is készítek süteményeket. Például cukorbetegeknek is, ha azt kérik.

- Hányféle dolgot süt?

- Most háromféle terméket hoztam, de az édesek közül 8-10 félét készítek a sósak közül pedig 4-5 félét.

Ostojić Melitta testnevelő tanár a szabadkai Djuro Salaj Általános Iskolában. A Garaboly vásárra a diákjaival érkezett, hisz az osztálya diákvállalkozásba kezdett.

- Dante Lavante néven működik a vállalkozás. Ez az egész úgy jött létre, hogy az egyik újvidéki magyar pedagógus egyesület versenyt szervezett Vállalkozz okosan! címmel, s november végén második helyezést értünk el termékeinkkel, amiket piacra is dobtuk, ezért vagyunk a vásáron.

- Miket árulnak? Látok itt testvajat és egyéb kozmetikumokat.

- Természetes alapanyagú testápoló termékeink vannak. A testvaj kiváló a bőrünkre, ezen kívül vannak fürdőbombák fürdésre, illetve van testápoló stick formájában is. A gyerekek maguk készítik a termékeket, hat tanuló és én, mint mentor.

A hat diák közül most csak hárman vannak itt, a többiek matematika versenyre mentek. Szárity Noel és Vörös Ádám vállalja a beszélgetést. Büszkék arra, hogy a termékeik eléggé jól kelnek. Azt mondják, nagyon jó hatásuk van a bőrre.

- Ápolják a bőrt, az nem szárad ki, nem repedezik be – mondják, s elárulják a készítés titkát is: felolvasztják az alapanyagot és beleöntik a formába. A kérdésre, hogy pontosan milyen alapanyagbot használnak, Noel azt válaszolja, hogy a cég titka. Ádám azonban közlékenyebb:

- Hidegen sajtolt napraforgóolaj, kakaóvaj, méhviasz és kókuszolaj az alapja az egyiknek, a másiknak citromsav, kukorica keményítő, szódabikarbóna és olívaolaj.

- És mi az, ami jó illatot ad neki?

- Ennek már magában jó illata van, de mi illóolajokat is szoktunk belerakni, levendulát és narancsot.

- A szórólapotokon levendulát látok. Ez a legkedveltebb?

- Igen, és ez a cégünk neve is. Dante Lavante. Karácsonyi illatunk is van: mézes-narancsos kalács.

- A levendulát is ti termelitek?

- Igen. Az udvarunkban van nagyon sok, tehát mi termeljük – árulja el Noel.

A Mikulás is ellátogatott a rendezvényre és számos családi program várt mindenkit a Garaboly vásáron. A gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, hogy megtanuljanak néhány fortélyt, s ezzel biztosítsák a kézműves hagyományok tovább éltetését.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az utóbbi napokban jelentősen megnőtt a szájmaszkot használók aránya, de nagyon sokan még mindig nem megfelelően viselik - mondta Németh Franciska, a Szent János Kórház ápolója hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az ápoló azt mondta, téves az a közösségi médiában terjedő...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 8:17 ]
Több mint 81 ezer dollárért (24,4 millió forint) kelt el Abraham Lincoln hajdani amerikai elnök egy hajtincse és a meggyilkolásáról szóló, 1865-ből származó távirat egy amerikai árverésen. A bostoni székhelyű RR aukciósház közleménye nem tért ki a szombaton véget ért licit győztesének személyére. Előzetesen a...
2020. SZEPTEMBER 13.
[ 18:46 ]
Életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Németországban egy ápoló 85 beteg megölése miatt, az ítélet pénteken emelkedett jogerőre. A szövetségi legfelsőbb bíróság elutasította a német kriminalisztika történetének egyik legnagyobb szabású sorozatgyilkossági ügyében 2019 júniusában hozott ítélet ellen...
2020. SZEPTEMBER 11.
[ 13:04 ]
Beolvasás folyamatban