Magazin
Arcfelismerő technológiát használ a londoni rendőrség

A londoni Metropolitan Rendőrség bejelentette, hogy arcfelismerő kamerákat fognak használni London területén. A közlemény szerint az első teszteken már sikeresen átment a rendszer, és készen áll arra, hogy a mindennapi rendőri munka során használják.

A kamerákat a kedvelt turistahelyszínek és a nagyobb bevásárlóközpontok környékére telepítenék, első körben a Startford Westfield bevásárlóközpontba és a West End környékére. A kamerák az élő képet elemzik és vetik össze a körözési listákkal. Elsősorban erőszakos és súlyos bűncselekmények miatt körözött embereket szeretnének ezzel a módszerrel megtalálni.

A közlemény szerint nem hagyatkoznak teljesen az arcfelismerésre, a rendszer kiszúrja és megjelöli a gyanús embereket, akiket aztán a környéken járőröző rendőrök igazoltatnak, és amennyiben beigazolódik, hogy a körözési listán szerepelnek, megteszik a szükséges lépéseket. Egyelőre csak napi öt-hat órán át használnák a kamerákat, de a Metropolitan rendőrség egyértelművé teszi a közleményében, hogy a rendőrség munkája a jövőben ebbe az irányba mozdul majd el. A rendőrök egyébként is figyelmeztetést kapnak minden nap arról, hogy kik azok a körözött személyek, akikre figyelniük kell, ez az új technológia csak megkönnyíti majd a munkájukat.

Angliában az arcfelismerést eddig csak sporteseményeken és koncerteken használták, ráadásul rengeteg kritikát is kaptak, mert az adatok szerint a találatok 81 százalékáról derült ki, hogy tévesen azonosítottak valakit. A rendőrség szerint viszont nagyon jó aránnyal dolgoznak, a keresett gyanúsítottak 70 százalékát ismeri fel, és ezer esetből egy olyan van, hogy hamisan vádol meg valakit.

Az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor a polgári szabadságjogok elleni támadásnak tartják a technológia bevezetését. Az arcfelismerés használatát szerte a világon sok szakértő kritizálja amiatt, hogy könnyű vele visszaélni, és sok esetben az eredmények torzak, az algoritmus etnikailag elfogult lehet, emiatt pedig olyan nagy cégek sem használják, mint a Google. A szakemberek azonnali felülvizsgálatot sürgetnek. (index.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tegnap este óta Vajdaság nagyobb részében esik a hó enyhébb, mérsékelt intenzitással. Havazás várható a nap további részében is, változó intenzitással. A hőmérséklet fagypont körül alakul. A havazás várhatóan szerdán áll el, csütörtöktől pedig felmelegedés várható. A hétvégén a nappali csúcshőmérséklet...
2020. MÁRCIUS 24.
[ 8:49 ]
Szarvasok, mosómedvék, pulykák és más állatok kószálnak a világszerte elcsöndesedett, kiürült városok utcáin - írta meg a The Guardian a közösségi médián szaporodó beszámolókra és képekre hivatkozva. Elsősorban a külvárosok környékén élő vadak indulnak felfedezőútra. A japán Narában szikaszarvasok...
2020. MÁRCIUS 23.
[ 10:31 ]
Az Index zágrábi portál a Facebookon tett közzé egy videót, amelyben a belgrádi ablakokból tapsolnak az embereknek, kommentárként pedig az alábbi szöveget fűzte hozzá: „Belgrád az este tapssal nyújtott támogatást Zágrábnak. Köszönjük!”. A koronavírus-járvány miatti kijárási tilalom ideje alatt a belgrádiak,...
2020. MÁRCIUS 23.
[ 9:51 ]
Beolvasás folyamatban