Magazin
Arcfelismerő technológiát használ a londoni rendőrség

A londoni Metropolitan Rendőrség bejelentette, hogy arcfelismerő kamerákat fognak használni London területén. A közlemény szerint az első teszteken már sikeresen átment a rendszer, és készen áll arra, hogy a mindennapi rendőri munka során használják.

A kamerákat a kedvelt turistahelyszínek és a nagyobb bevásárlóközpontok környékére telepítenék, első körben a Startford Westfield bevásárlóközpontba és a West End környékére. A kamerák az élő képet elemzik és vetik össze a körözési listákkal. Elsősorban erőszakos és súlyos bűncselekmények miatt körözött embereket szeretnének ezzel a módszerrel megtalálni.

A közlemény szerint nem hagyatkoznak teljesen az arcfelismerésre, a rendszer kiszúrja és megjelöli a gyanús embereket, akiket aztán a környéken járőröző rendőrök igazoltatnak, és amennyiben beigazolódik, hogy a körözési listán szerepelnek, megteszik a szükséges lépéseket. Egyelőre csak napi öt-hat órán át használnák a kamerákat, de a Metropolitan rendőrség egyértelművé teszi a közleményében, hogy a rendőrség munkája a jövőben ebbe az irányba mozdul majd el. A rendőrök egyébként is figyelmeztetést kapnak minden nap arról, hogy kik azok a körözött személyek, akikre figyelniük kell, ez az új technológia csak megkönnyíti majd a munkájukat.

Angliában az arcfelismerést eddig csak sporteseményeken és koncerteken használták, ráadásul rengeteg kritikát is kaptak, mert az adatok szerint a találatok 81 százalékáról derült ki, hogy tévesen azonosítottak valakit. A rendőrség szerint viszont nagyon jó aránnyal dolgoznak, a keresett gyanúsítottak 70 százalékát ismeri fel, és ezer esetből egy olyan van, hogy hamisan vádol meg valakit.

Az adatvédelmi szakemberek ugyanakkor a polgári szabadságjogok elleni támadásnak tartják a technológia bevezetését. Az arcfelismerés használatát szerte a világon sok szakértő kritizálja amiatt, hogy könnyű vele visszaélni, és sok esetben az eredmények torzak, az algoritmus etnikailag elfogult lehet, emiatt pedig olyan nagy cégek sem használják, mint a Google. A szakemberek azonnali felülvizsgálatot sürgetnek. (index.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kezdődik a busójárás Mohácson - illusztráció
2020. FEBRUÁR 20.
[ 8:32 ]
A készenléti rendőrség járőrei hétfő hajnalban Nagybaracska közelében elfogtak egy szerb férfit, aki öt szír utasával korábban megállás nélkül továbbhajtott az őt igazoltatni akaró hercegszántói határrendészek mellett. A rendőrség honlapján olvasható tájékoztatás szerint a 48 éves szerb férfi a gyanú...
2020. FEBRUÁR 17.
[ 16:07 ]
A Komáromi Járásbíróság három év börtönre ítélt egy szerb embercsempészt, aki hat szír állampolgárt akart illegálisan Bécsbe vinni, az elkövető a jogerős ítéletet követően azonnal megkezdte börtönbüntetése letöltését - közölte a Tatabányai Törvényszék hétfőn az MTI-vel. Sós Réka sajtótitkár...
2020. FEBRUÁR 17.
[ 9:46 ]
A legtöbb látogatót vonzó karneváli esemény, az Angyal repülése napján, vasárnap vezették be Velence városában a látogatók számlálását, terelését és azonosítását is szolgáló kamerás térfigyelőrendszert, amely a július elsejétől induló fizetéses belépés előfutárának számít. Majdnem százezren...
2020. FEBRUÁR 16.
[ 14:12 ]
Beolvasás folyamatban