Magazin
Fogadja meg az orvos-meteorológus tanácsait a kánikula idejére

A meteorológusok hosszabb, több napos kánikulát jósolnak. A hosszantartó meleg pedig megviseli a szervezetet.

A fejfájás, hányinger, zavartság, forró bőr jelzi, hogy hőkifáradás lépett fel, ami hamar hőgutává súlyosbodhat.

Kánikulában figyeljünk az idősekre, krónikus betegekre, az elhúzódó hőség megterheli szervezetüket - mondta Pintér Ferenc orvos-meteorológus, a Meteo Klinika igazgatója.

Ilyenkor fontos a szervezet hűtése, a folyadék és só bevitele. Ugyanakkor nem szabad alkoholt, cukros folyadékot, kávét fogyasztani és a klímaberendezésekkel is vigyázni kell - figyelmeztetett a szakember. Hozzátette: az autóban is veszélyes lehet a túlzott klímahasználat, mert jelentősen ronthatja a vezetési képességet, ha túl nagy a benti és a kinti hőmérséklet közötti különbség.

A vízparton nyaralóknak a napszúrás veszélyére kell figyelniük, ezt nem enyhíti, ha vízbe mennek. Délelőtt 11 óra és délután 15 óra között nem érdemes a napon tartózkodni, a fejet pedig védeni kell az erős napsütéstől - tette hozzá Pintér Ferenc.

A szívbetegeknek erre kell figyelniük

A kánikula és a magas páratartalom rendkívüli módon megterhelheti nemcsak az egészségesek, hanem az idősebbek és krónikus szívbetegek szervezetét, így nekik a szokásosnál is jobban oda kell figyelniük azokon a napokon, amikor a legnagyobb a meleg. Még az enyhe mértékű kiszáradás is keményebb munkára késztetheti a szívünket, de az izmok, az idegek, sőt az agy működését is negatívan befolyásolhatja. A szervezetünk izzadással igyekszik hűteni magát, amihez szintén folyadékra van szüksége. Ha nem pótoljuk ezt, akkor a vérnyomásunk is csökken, ez pedig megnöveli akár az ájulás, eszméletvesztés rizikóját is.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy bizonyos gyógyszerek, többek között például az ACE-gátlók, a béta blokkolók, a vízhajtók arra is hatással lehetnek, hogyan szabályozza a szervezetünk a hőmérsékletét: felerősíthetik a hőségre adott reakciónkat, vagyis még rosszabbul érezhetjük magunkat a kánikulában. Ez azonban nem jelenti azt, hogy leállhatunk a gyógyszerszedéssel! Ha kétségeink vannak, beszéljünk az orvosunkkal, például egy lehetséges gyógyszerváltásról.

Hogyan védhetjük a szívünk egészségét a hőségben?

Igyunk elegendő folyadékot! A legjobb a tiszta víz vagy a behűtött, koffeinmentes gyümölcstea. Ha azonban egészségügyi problémánk miatt szabályozva van, hogy mennyit ihatunk, egyeztessünk erről az orvosunkkal!

Kerüljük a koffeint, illetve az alkoholt tartalmazó italokat! Ezek ugyanis csak tovább fokozhatják a kiszáradást.

A folyadékpótláshoz a magas víztartalmú ételek is hozzájárulhatnak, együnk több salátát, gyümölcsöt, hűtött leveseket. Ezek vitamin- és ásványianyag-tartalma is magas, arról nem is beszélve, hogy általában könnyen és gyorsan elkészíthetjük őket, nem kell órákat tölteni a konyhában.

A legmelegebb órákban, délelőtt 11 és délután 15 óra között lehetőleg maradjunk a hűtött szobában. Ha a szabadban vagyunk, viseljünk világos színű, laza öltözéket, kalapot és a megfelelő fényvédelemről se feledkezzünk el!

A fizikai megterheléssel járó tevékenységeket, testmozgást, kertészkedést lehetőleg halasszuk a hűvösebb esti órákra, vagy kora reggelre, amikor még nem melegedett fel annyira az idő. (EgészségKalauz)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Begatárnokra fagylaltos kocsi jár - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 14.
[ 21:46 ]
Huszonöt éve, 1995. augusztus 16-án tette elérhetővé a Microsoft amerikai számítástechnikai óriásvállalat az Internet Explorert, amely sokáig a világ legelterjedtebb grafikus böngészőprogramja volt - nem kis részben azért, mert a Windows operációs rendszer része volt. A világháló (World Wide Web) feltalálója, az...
2020. AUGUSZTUS 14.
[ 10:06 ]
Túlélt két háborút, az állatkert szétbombázását, és hétszer változott az ország neve, ahol él, de a 83 évvel ezelőtt Belgrádba került mississippi aligátor, Mujo mindeközben ki sem tette a lábát a szerb főváros állatkertjéből. A belgrádi állatkert közleménye szerint életkorát tekintve Mujo a...
2020. AUGUSZTUS 14.
[ 8:52 ]
A minap egy nem mindennapi eseményre került sor Nagybecskereken, a Bega folyóból sikeresen kimentettek egy kiskutyát, az azonban nem ismeretes, hogy hogyan került a vízbe. A járókelők vették észre a vízbe esett házi kedvencet, amely láthatóan már az ereje végén volt, ezt meglátta két rendőr is, Kristian Verešan és Vuk...
2020. AUGUSZTUS 13.
[ 14:49 ]
Beolvasás folyamatban