Magazin
Tizenöt év balszerencse után küldött vissza néhány ellopott régészeti kincset Pompejibe egy turista
Betűméret:             

Tizenöt év után küldött vissza néhány ellopott régészeti kincset Pompejibe egy kanadai nő, aki azt állította, hogy a tárgyak el vannak átkozva és balszerencsét hoztak rá az elmúlt másfél évtizedben.

A magát csak Nicole-ként azonosító nő két mozaikcsempét, egy amforatöredéket és egy edénydarabot hozott el 2005-ben a híres lelőhelyről. A tárgyakat most egy kísérőlevéllel ellátott csomagban juttatta el egy dél-olaszországi utazási irodához - olvasható a The Guardian című brit lap internetes oldalán.

A most 36 éves Nicole azt írta levelében, hogy az elmúlt években kétszer is átesett a mellrákon, dupla masztektómiát hajtottak végre rajta, valamint családja és ő maga is anyagi gondokkal küzd.

"Jó emberek vagyunk, nem akarom továbbörökíteni ezt az átkot a családomra vagy a gyerekeimre" - írta a nő, aki állítása szerint csupán a történelem egy darabját szerette volna annak idején hazavinni magával.

Pompejit és lakóit vulkáni hamu borította be a Vezúv 79-es kitörésekor és csak a 16. században fedezték fel az ókori romvárost.

A lelőhely az egyik legkedveltebb turisztikai célpont Olaszországban, ám évek óta problémát jelent, hogy a látogatók szeretnek elemelni egy-két régészeti leletet a helyszínről.

Nicole levele mellett egy kanadai pár vallomása is hevert a csomagban, akik szintén 2005-ben jártak Pompejiben és szintén nem üres kézzel távoztak. Őket ugyan nem üldözte a balszerencse az elmúlt években, de őszintén megbánták, hogy az elhunytak emlékét figyelmen kívül hagyva elloptak néhány követ a lelőhelyről.

Az évek alatt annyi ellopott lelet érkezett vissza Pompejibe bűnbánó levelek kíséretében, hogy a lelőhely kezelői külön múzeumot hoztak létre a tárgyak kiállítására.

Az esetek többségében a turisták szuvenírként tesznek zsebre egy-két dolgot, akadnak azonban olyanok is, akik megpróbálják eladni a tárgyakat. Öt évvel ezelőtt egy Pompejiből származó téglát kínáltak eladásra az eBayen. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2020. OKTÓBER 17. [ 20:10 ]

Hogy éppen Pompejiben miként van, nem tudom, de a tömegesen látogatott történelmi helyeken, a piramisoknál , az akropoliszon stb. bontásból származó kő és cseréptörmeléket terítenek időnként, hogy a turistáknak legyen mit elcsenniük...


Szarvas
2020. OKTÓBER 15. [ 19:00 ]

Ellopott tárgyot vissza kell adni, Isten nem ad áldást.


A horvát-szlovén határon fekvő Donji Macelj lakóit ma meglepte a hótakaró, főként azután, hogy tegnap csaknem 30 Celsius fokot mértek. Szlovénia hegyvidéki részein hótorlaszok alakultak ki, de kedden délelőtt jég is esett. Roglán is esik a hó – adta hírül a 24sata horvát portál. A horvát meteorológiai intézet...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:00 ]
Bill Clinton egykori amerikai elnök után Tony Blair volt brit miniszterelnök is szobrot kap Koszovóban, a szoboravatás júniusban várható. A Kosovo Online hírportál beszámolója szerint a dél-koszovói Ferizaj város vezetése tavaly novemberben engedélyezte a szobor felállítását, amelyet a várakozások szerint június...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 16:05 ]
Két rab szökésében segíthetett az a tizenhét rendőr, akiket hétfőn fogtak el a szervezett bűnözés elleni ügyészség parancsára Észak-Macedóniában - jelentette a Vesti.mk hírportál. Az ügyészség közleménye szerint hat rendőrt azzal gyanúsítanak, hogy tavaly októberben egy gyilkosság miatt elítélt férfi...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 17:23 ]
Beolvasás folyamatban