Magazin
A horvátok a lőfegyverek szerelmesei

A horvátok nagy szerelmesei az illegálisan tartott fegyvereknek, ez abból is látszik, hogy 2007 óta 5,3 tonna robbanószert, több mint 340 ezer lőfegyvert és 5,5 millió különféle lőszert szolgáltattak be a hatóságoknak – írta a Večernji List című horvát napilap szerdán.

A horvát rendőrség 2007-ben hirdette meg azt a Kevesebb fegyver, kevesebb tragédia elnevezésű kezdeményezését, hogy a lakosság mindenféle jogi következmény nélkül leadhatja a délszláv háborúból nála marad fegyvereket és lőszereket.

Az illegális fegyvertartás az után lett ismét téma a horvát közéletben, hogy hétfőn egy 22 éves horvát férfi gépfegyverből nyitott tüzet a zágrábi Szent Márk téren

a kormány épülete előtt, és az ott őrt álló egyik rendőrt súlyosan megsebesítette.

Az elkövető egy engedély nélkül szerzett, román gyártású gépkarabélyt használt, amelyet menekülés közben eldobott, majd néhány perccel később egy pisztollyal fejbe lőtte magát.

A rendőrség házkutatást tartott a fiatal férfinál, aki szüleivel élt a közép-horvátországi Kutinán, és akinek édesapja háborús veterán. A rendőrségi jelentés szerint két engedély nélküli puskát találtak a házban, hangtompítóval és céltávcsővel, valamint több mint ezer lőszert. Az 59 éves férfit őrizetbe vette a rendőrség, de később elengedte. Az ügyészség büntetőeljárást indított ellene.

Az újság egy másik, vasárnap történt esetről is beszámolt, amely valószínűleg nem lett volna hír, ha nincs a hétfői tragikus esemény. Egy 65 éves ittas férfi az árukba borult gépjárműjével, a rendőrség pedig a helyszínelésnél két engedély nélküli puskát és lőszert talált az autóban. A férfinál házkutatást is tartottak, ahonnét teljes fegyverarzenál került elő. Köztük gépkarabély, golyószóró, robbanószer és töltények.

A lap szerint a horvát padlásokon, raktárakban és pincékben továbbra is nagy számban rejtegetnek illegális fegyvereket és robbanószereket.

Azt, hogy mennyire szeretik a lőfegyvereket a horvátok, az is igazolja, hogy százezer horvátnak van fegyvertartási engedélye, és tart legálisan fegyvert otthonában – írták.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Halloween ünnepéről - illusztráció
2020. OKTÓBER 31.
[ 15:00 ]
Hősi elismerést kapott a koronavírust kiszagoló négy finn kutya – közölte a Finn Kennel Klub, amely videón is bemutatta, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat. A kutyák, Kossi, Miina, ET és Valo, a Hős Kutya címet kapták meg a klubtól. Az elismeréssel olyan kutyákat tüntetnek ki, melyek segítettek megmenteni legalább egy...
2020. OKTÓBER 29.
[ 10:33 ]
Hanák Rigó Ildikó és Takács Zsuzsanna ma újra megkezdte a Ringató-foglalkozásokat Muzslyán és Szentmihályon. Február közepén elsőként Muzslyán kezdték el a foglalkozásokat a kisgyerekekkel és szüleikkel, de néhány találkozás után a járványhelyzet miatt arra kényszerültek a szépen kialakult kis csoportok, hogy...
2020. OKTÓBER 28.
[ 19:29 ]
Cake & Coffee elnevezéssel szervezik meg a kézműves édességek, cukrászműhelyek és kávék első kiállítását a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban november 14-én, szombaton. A „Lélekmelengető édes élmények a hűvös novemberben!” mottóval megrendezésre kerülő fesztivált a hazai édességkészítők,...
2020. OKTÓBER 28.
[ 10:08 ]
Beolvasás folyamatban