Magazin
Ezeket érdemes szem előtt tartani, ha mosógépet választunk…

A megfelelő mosógép kiválasztása érdekében számos szempontot kell figyelembe vennünk; a saját igényeinknek megfelelő készüléket kell megtalálnunk annak érdekében, hogy a mosás zökkenőmentes és gazdaságos legyen.

A ma forgalomba hozott mosógépek jellemzően 8-12 éves élettartammal rendelkeznek, ami meglehetősen rövidnek tűnik a néhány évtizeddel korábban vásárolt készülékekhez képest. Napjainkban a gyártók nem érdekeltek abban, hogy elnyűhetetlen gépeket tervezzenek, ugyanis a gyors technikai fejlődés miatt a vásárlók 8-10 év alatt a még tökéletes állapotban lévő gépeket is lecserélik. A legújabb gépek energiatakarékosabbak, fejlettebb programokkal rendelkeznek, az anyaghasználatuk minősége viszont elmarad a korábbi gépekétől.

Ha új mosógépet szeretnénk vásárolni, mindenekelőtt a típust, illetve a méretet kell kiválasztanunk. Az esetek többségében nem nehéz a döntés, hiszen a rendelkezésre álló szabad hely meghatározza a lehetőségeinket. A klasszikus méretekkel rendelkező elöltöltős mosógépek ideális megoldást nyújtanak minden esetben, amikor kellő szabad területtel rendelkezünk. Habár az ilyen gépek használata során le kell hajolnunk, számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek; nagy kapacitást biztosítanak, energiatakarékosak, gazdaságosan bánnak a mosószerrel és akár pult alatt is elhelyezhetők.

Az úgynevezett keskeny mosógépek szintén elöltöltős kialakítással rendelkeznek, tulajdonképpen a hagyományos gépek helytakarékos megoldásaiként tekinthetünk rájuk. Ha valóban kevés hellyel rendelkezünk, ahol az ajtónyitás is nehézségeket okoz, az esetben a felültöltős gépek nyújtanak megoldást. Előnyös tulajdonságuk, hogy a már elindított programok leállítása során az ajtajuk nyitható, így egy-egy kifelejtett ruhadarabot utólag is behelyezhetünk. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy pazarlóbban bánnak az energiával és a mosószerekkel, így csak abban az esetben érdemes őket választani, ha valóban fontos a helytakarékosság.

A méret megválasztása során a töltet nagyságára is figyelmet kell fordítanunk. A legkisebb gépek 3-4,5 kg töltetet képesek befogadni. Ezek egyedül élők számára jelenthetnek jó választást. Némileg nagyobb töltet lehet szükséges azokban a háztartásokban, ahol ketten élnek. Számukra az 5-6 kg dobkapacitás ajánlott. Ennél nagyobb dobbal rendelkező gépet abban az esetben érdemes választani, ha többtagú család használja a készüléket, illetve hamar elkoszolódnak a ruhák, az esetben 6 kg feletti dobkapacitás szükséges. Érdemes megemlíteni, hogy a fejlettebb gépek gyakran súlyautomatikával rendelkeznek, aminek köszönhetően a mosott ruha mennyiségéhez igazítják a mosószer és a használt víz mennyiségét.

Érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk a mosógép energiaosztályára is. Ez a jelölés mutatja, mennyire gazdaságosan bánik a villamos energiával. Minél több plusz jel sorakozik az „A” jelölés mögött, a gép annál takarékosabb, de a vételára is némileg magasabb. Persze nem feledkezhetünk meg a környezettudatosság szempontjairól sem, így ajánlott az energiatakarékosabb megoldásokat választani.

A számunkra ideális mosógép megtalálása érdekében további szempontokat is érdekes figyelembe venni. A gyors centrifuga rendkívül hatékonyan csökkenti a száradási időt, de nem szabad elfelejteni, hogy az érzékeny ruhadarabokat akár tönkre is teheti, ezért használat során mindig figyeljünk a beállításokra. A zajszint kérdése abban az esetben bír nagy jelentőséggel, ha a készüléket nyitott terekben vagy amerikai konyhás lakás nappalijában szeretnénk elhelyezni.

Vegyük szemügyre a rendelkezésre álló programokat is!

Az általánosnak tekinthető programok, mint a pamut, műszálas, főző és gyorsprogram minden készülék esetében rendelkezésre állnak, speciális igények esetén viszont alaposabban el kell mélyülnünk a programok útvesztőjében. Ha kisbaba van a családban, ajánlott antibakteriális programmal rendelkező gépet választani.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A rendőrség egy palicsi szállodában letartóztatta a 36 éves belgrádi B. K-t. A férfi szobájában, amit bérelt, 40 gramm kokaint találtak, továbbá 120 gramm olyan anyagot, ami a drog tömegének a megnövelésére szolgál, illetve kisebb mennyiségű amfetamin tablettát és marihuánát, tudósít a Kurir napilap. A férfit...
2020. OKTÓBER 27.
[ 18:27 ]
Öngyilkos lett egy felfegyverkezett embercsempész a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédnél, miközben a rendőrök elől menekült – közölte a rendőrség hétfőn. A police.hu-n olvasható közlemény szerint a rendőrök megállítottak egy Ausztria felé haladó járművet a 85-ös számú főúton. A gépkocsi vezetője, kezében egy...
2020. OKTÓBER 26.
[ 19:13 ]
A Szent István Egyetem vadbiológusai osztrák és bajor kutatókkal együttműködve a világon elsőként alkalmaztak keresőkutyákat az aranysakálok jelenlétének feltérképezésére a Velencei-tó környékén - tájékoztatta a Szent István Egyetem az MTI-t. A keresőkutyák jelzései alapján 73 százalékos pontossággal sikerült...
2020. OKTÓBER 26.
[ 16:15 ]
Beolvasás folyamatban