Magazin
A Világ Igaza címmel tüntették ki Roman Polanski megmentőit

A Világ Igaza címmel ismertek el egy néhai lengyel házaspárt, amely a második világháború alatt megmentette Roman Polanski Oscar-díjas lengyel-francia filmrendező életét.

A nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetést csütörtökön a dél-lengyelországi Gliwicében adták át Stefania és Jan Buchala unokájának, Stanislaw Buchalának a felső-sziléziai zsidók emlékházában.

Az elismerést a 87 éves filmrendező nyújtotta át, akit 1943-tól a háború végéig bújtatott a házaspár.

A családjával együtt a krakkói gettóba kényszerített Polanskinak 1943-ban, tízévesen sikerült megszöknie a gettóból, átmenetileg más-más családnál meghúznia magát, majd a Wysoka faluban élő szegény földműves Buchala-házaspárnál tartós menedéket találnia.

"Stefania gondolkodás nélkül, pusztán felebaráti szeretetből csaknem két éven át rejtegetett a házában, kockáztatva önmaga, férje és gyermekei életét. Noha maguk is szegények voltak, és nélkülözték az élelmet, a gondomat viselték és enni adtak nekem" - írta a világhírű filmrendező a beadványban, amelyben az elismerésre javasolta a háromgyermekes, katolikus vallását gyakorló házaspárt a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetnek.

A házaspár a nélkülözések ellenére saját gyermekeként fogadta be és oltalmazta a zsidó fiút minden ellenszolgáltatás nélkül - áll a kitüntetés hivatalos indoklásában. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A rendőrség egy palicsi szállodában letartóztatta a 36 éves belgrádi B. K-t. A férfi szobájában, amit bérelt, 40 gramm kokaint találtak, továbbá 120 gramm olyan anyagot, ami a drog tömegének a megnövelésére szolgál, illetve kisebb mennyiségű amfetamin tablettát és marihuánát, tudósít a Kurir napilap. A férfit...
2020. OKTÓBER 27.
[ 18:27 ]
Öngyilkos lett egy felfegyverkezett embercsempész a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédnél, miközben a rendőrök elől menekült – közölte a rendőrség hétfőn. A police.hu-n olvasható közlemény szerint a rendőrök megállítottak egy Ausztria felé haladó járművet a 85-ös számú főúton. A gépkocsi vezetője, kezében egy...
2020. OKTÓBER 26.
[ 19:13 ]
A Szent István Egyetem vadbiológusai osztrák és bajor kutatókkal együttműködve a világon elsőként alkalmaztak keresőkutyákat az aranysakálok jelenlétének feltérképezésére a Velencei-tó környékén - tájékoztatta a Szent István Egyetem az MTI-t. A keresőkutyák jelzései alapján 73 százalékos pontossággal sikerült...
2020. OKTÓBER 26.
[ 16:15 ]
Beolvasás folyamatban