Magazin
Hagyományos Disznótoros Tiszaszentmiklóson
Betűméret:             

A járványügyi helyzet miatt szerény körülmények között tartották meg az 5. Hagyományos Disznótorost a tiszaszentmiklósi plébánia udvarán. A szervezők célja megőrizni az egykori nagy disznóvágások hagyományait.

A sertést leszúrását követően, akárcsak régen, szalmával pörkölték meg. Miközben a férfiak kint dolgoztak, addig a nők a konyhában tüsténkedtek a reggeli körül. A tűzhelyen sült a vér, a májfasírt és a szalonna. Semmi sem hiányozhatott az asztalról, amit egykoron nagyanyáink is készítettek. A sütés-főzés közben pedig megelevenedtek a régi idők disznóvágásainak emlékei.

– Még gyermekkoromban élt a kántálás hagyománya - meséli Dunai Ilonka, akit a sistergő szalonna mellett kértem meg arra, hogy mesélje el az egykori szokásokat. - A szomszédok beöltöztek, hogy ne lehessen felismerni őket, bezsírozták és belisztezték az arcukat, és jöttek kéregetni. Ezt kántálásnak hívták. Volt olyan is, hogy a hűvösön hagyott sonkát és kolbászt ellopták a kántálók.

Varga András éppen a szalonnát vágta össze, amelyből majd a finom ropogós töpörtyű sül. Elmondta, hogy ennél a folyamatnál nagyon fontos, hogy egy ember csinálja, mind a darabolást, mind pedig a sütést. Ez most az ő feladata volt.

– A disznótorok régen két napig tartottak - nosztalgiázik András. - Az egyik nap szétdarabolták a sertést és a húsokat, a másik nap következett a darálás, a kolbász és a hurka töltése, valamint a húsok besózása.

Törtei János, a Piros Tulipán Magyar Hagyományápoló Egyesület alelnöke és az esemény szervezője elmondta, hogy azért hívták életre a rendezvényt, mert szerették volna továbbadni a régi szokásokat a gyerekeknek. Emellett közösségépítő ereje is van ezeknek a találkozóknak.

– Az egyesület tagjainak és a helyi magyarságnak is nagyon fontos, mert kevesen vagyunk. Közel 300-an vagyunk, és az ilyen rendezvények kicsit összekovácsolnak bennünket. Ide tartoznak még a bálak, amelyeket szoktunk szervezni - magyarázta Törtei.

A napot hagyományos disznótoros vacsorával zárják majd, ahol megkóstolják az elkészült kolbászt és hurkát is.

Kállai G. Nikoletta
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított. Az ünneplés központi helyszíne, szokás szerint, a Circus Maximus egykori versenypálya mezeje. Felidézik a legendás alapításnak azt a...
2024. ÁPRILIS 21.
[ 16:26 ]
Meghalt a kórházban az a férfi, aki pénteken felgyújtotta magát Donald Trump tárgyalása közben a bíróság előtti parkban – írja a BBC. Az erről szóló médiaértesüléseket a rendőrség is megerősítette, de részleteket nem közölt. Médiaértesülések szerint a férfi folyadékkal leöntötte és felgyújtotta magát a...
2024. ÁPRILIS 20.
[ 8:10 ]
A nemzeti egészségügyi rendszer archívumába való betekintést követően a BBC News azt írja, a dokumentumok tanúsága szerint legalább 175 vérzékenységben szenvedő (hemofíliás) gyermek fertőződött meg HIV vírussal az 1980-as években. A gyermekek a saját és szüleik tudta nélkül fertőződtek meg, derült ki abból a...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 18:05 ]
Beolvasás folyamatban