Magazin
Egy japán boltban robot szól rá az arcmaszk nélkül vásárlókra

November végéig tesztelik Oszaka városában azt a robotot, melyet üzletekben vetnének be, hogy rászóljon a maszk nélküli vásárlókra: vegyék fel a koronavírus terjedését hatékonyan akadályozó eszközt.

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban több ország is úgy döntött, a robotok segítségét is igénybe veszik, hogy lassítsák a fertőzés terjedését. Kínában és Spanyolországban a teszteléseknél vetették be őket, míg Szingapúrban robotkutya figyelmeztette a szabadban járókat, hogy tartsanak nagyobb távolságot.

Most a gépesített megoldásaikról ismert Japánból érkezett hír. A The Japan Times számolt be róla, hogy az az egyik oszakai üzletben kezdték el tesztelni azt a gépet, amely megkéri a vásárlókat: vegyék fel az arcmaszkjukat, és a boltban tartsanak kellő távolságot egymástól.

A robotot a kiotói Advanced Telecommunications Research Institute International szakemberei fejlesztették ki, hogy ezzel váltsák ki az üzletekben az ugyanezzel a feladattal megbízott embereket. Hiszen ha a robot járkál, akkor még kevesebb az emberi érintkezés lehetősége, a kontaktusszám csökkentésével pedig a vírus terjedésére is kisebb az esély.

A tesztelést a napokban kezdték meg egy japán focicsapat, a Cerezo Osaka egyik márkaboltjában. Az üzletben felszerelt kamerák segítségével a robot képes járőrözni, az emberek közti távolságot pedig lézerrel méri le. A szerkezet emellett érzékeli azt is, ki nem visel maszkot. Amennyiben ilyen embert lát, erről értesítést küld a monitor előtt ülő személyzetnek, akik egy gombnyomással hagyhatják jóvá, hogy a robot intézkedjen. (hvg.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az érsekújvári kávézó teljes profilváltással igyekszik átvészelni a járvány miatti nehéz időket. A koronavírus-járvány miatti intézkedéseket Szlovákiában is megsínylik a vendéglátósok, ám egy felvidéki kávézótulajdonos kreatív ötlettel állt elő. Peter Kecskés kávézója egy lakótelepen működik...
2020. DECEMBER 1.
[ 16:33 ]
Új, az online térben zajló művészeti-gasztronómiai kalandra invitálja a művészet és a gasztronómia kedvelőit az újvidéki Matica srpska képtára. A Művészet íze című játék december és január folyamán tart a galéria közösségi oldalain. A játék lényege, hogy minden héten bemutatnak egy-egy olyan műalkotást,...
2020. DECEMBER 1.
[ 13:47 ]
Azokban a családokban, ahol bizonyítottan koronavírus-fertőzött van, amennyiben ezt a körülmények engedik, egy helyiségben kell elkülöníteni a fertőzöttet, tanácsolta az RTS műsorának vendégeként Violeta Rakić, a Batut közegészségügyi intézet epidemiológusa, hozzátéve, a közös helyiségeket pedig, miután a...
2020. DECEMBER 1.
[ 9:01 ]
Beolvasás folyamatban