Magazin
Ferenc pápa új püspököt nevezett ki a pedofília eltussolásával gyanúsított kaliszi megyés püspök helyére

Damian Bryl eddigi poznani segédpüspök személyében új püspököt nevezett ki Ferenc pápa a nyugat-lengyelországi, Kalisz központú egyházmegye élére - közölte hétfőn a varsói apostoli nunciatúra. A korábbi megyés püspököt pedofília eltussolásával gyanúsítják.

A pápa tavaly októberben fogadta el Kalisz akkori püspöke, Edward Janiak lemondását. A lemondott egyházi vezetőt akkor arra kötelezték, hogy a visszaélések ügyében folytatott eljárás befejezéséig eddigi egyházmegyéjén kívül tartózkodjon.

A kaliszi egyházmegyét azóta Grzegorz Rys, a lódzi székhelyű főegyházmegye érseke irányította, sede vacante (átmeneti) apostoli kormányzó minőségében.

Damian Bryl a spanyolországi Pamplonában az Universidad de Navarra egyetemen szerzett doktorált. 2013-ban a pápa a nyugat-lengyelországi Poznan központú egyházmegye segédpüspökévé nevezte ki.

A Vatikáni Rádió lengyel adásában hétfőn elhangzott: Damian Brylre az új egyházmegyében nem kis kihívások várnak, elsősorban a püspök iránti bizalom újjáépítése a papság és a hívők részéről egyaránt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Felsőhegyen elűzték a telet - illusztráció
2021. FEBRUÁR 27.
[ 18:38 ]
Miroslav Mika Aleksić (68), színitanoda-tulajdonos ma a belgrádi felső ügyészség kihallgatásán ismét tagadta egy újabb lány vádját, aki szexuális zaklatás miatt jelentett fel. A kihallgatás után az ügyészség Aleksić ügyében második alkalommal bővítette ki a vizsgálatot, közölte a Tanjuggal Ivana Rakočević, az...
2021. FEBRUÁR 25.
[ 15:20 ]
Az egyik oldalán hímnek, a másikon nősténynek tűnő madarat kapott lencsevégre egy már nyugdíjas ornitológus az amerikai Pennsylvania államban. Az úgynevezett kétoldali günandromorfiát mutató vörös kardinálispintyet vagy északi kardinálispintyet (Cardinalis cardinalis) a 69 éves Jamie Hill fotózta le, aki szerint ilyen...
2021. FEBRUÁR 25.
[ 13:38 ]
Kompenzálnia kell a feleségét a házasság ideje alatt elvégzett házimunkáért egy kínai férfinak egy Kínában úttörőnek számító bírósági határozat szerint, melyet egy válóperben hoztak - számolt be a CGTN kínai székhelyű, nemzetközi hírcsatorna csütörtökön. A bíróság a férfit 50 ezer jüan kárpótlás...
2021. FEBRUÁR 25.
[ 10:10 ]
Beolvasás folyamatban