Magazin
Népi kalendárium: Zsuzsanna napja

Ezen a napon azt várták, hogy megszólaljon a pacsirta, mert a tavasz közeledtét jelzi. Azt tartották, hogyha alacsonyan repül a pacsirta, akkor még hideg idő várható, de ha magasan száll, akkor közel a jó idő. A szentmártonkátaiak szerint, ha nem szólal meg a pacsirta, „befagyott a szája”, akkor a hideg idő még tovább tart.

Topolyán kedvező jelnek tekintették, ha csorog az eresz, mert jó termést ígért. Jó idő esetén elkezdték a trágyát széthordani, és megkezdték a szántó-vető munkák előkészületeit. E naphoz kapcsolódó dramatikus játékok a felvidéki bányászok körében voltak népszerűek.

Zsuzsanna-játékot lejegyeztek Magyarittebén (Bánság) is, ahol a nagyböjtben házról házra járva adták elő a helybeli református gyerekek az 1870-es években. Ebben a darabban szerepelt Zsuzsanna, Zsuzsanna férje, a két öregember, akik fürdés közben meglesték és hamisan bevádolták, hogy egy fiatalemberrel enyeleg, valamint a „bíró”, a „hajdú” és a „község”.

Zsuzsanna, moldvai csángók ajkán Susan* napján a szegedi, magyarbánhegyesi és kiskunfélegyházi néphit* szerint megszólal a pacsirta. Jelzi a tavasz közeledését, a természet újjászületését. A kertjében fürdő Zsuzsannát, az ószövetség jámbor asszonyát az európai katolikus néphit régebben főleg a gyümölcsfák védőszentjeként tisztelte. Ezért ábrázolták almával is. Zsuzsanna halálát örökíti meg Szászfalu (Sásová) híres Zsófia-oltárának (1440) egyik képe.* Feltűnik Bántornya (Turnišče),* és Besztercebánya egyik, több jelenetből álló freskótöredékén (XIV. század).

A hazai Zsuzsanna-játék, tehát a bibliai történet megelevenítése nyilvánvalóan német eredetű. Gyökerei még a középkori rekordáció világába nyúlnak vissza: klerikusok, diákok idézték föl most farsang idején az épületes történetet. Ebből bontakozott ki az idők során a dramatikus Zsuzsanna-játéknak latin, német, magyar, román nyelven való virágzása a történelmi Magyarország területén.

Az ártatlanul szenvedő Zsuzsanna úrnapi körmeneteken, barokk misztériumokban, passiójátékokban gyakran tűnik föl a feláldozott Jézus ószövetségi előképeként is. A téma átkerült a népi színjátékok világába is. Jó még azt is tudnunk, hogy Zsuzsanna a középkor végén számos német bányavidéken a bányászok egyik védőszentje volt, és főleg tárnákat helyeztek az ő oltalma alá. Az annyiszor magukra maradt bányászasszonyok őt tekintették rágalmak ellen oltalmazójuknak.

Hantz (Haraszti) Gyula 1870 táján a bánáti, békésiekből települt Magyarittabé (Itebej) faluban magyar nyelvű Zsuzsanna-játékot jegyzett föl, amelyet abban az időben fiúgyerekek a nagyböjtben adtak elő.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Zbudapest
2021. FEBRUÁR 21. [ 17:57 ]

A "me too "movementnek is o a szentje mert a ferfiak ragalmazasa ellen megved.


A belgrádi rendőrség tegnap letartóztatta a 42 éves Lj.S.-t prostitúcióban való közreműködés gyanújával. A férfi a letartóztatás során eltaszította magától a rendőrt és közben megharapta, tájékoztatott a belügyminisztérium. Az interneten található szexuális szolgáltatásokat kínáló hirdetés alapján a...
2021. ÁPRILIS 9.
[ 10:04 ]
Csütörtök éjjel, 23.30 körül világszintű leállásokat tapasztalak a felhasználók Facebookon. Elérhetetlen volt az Instagram és a WhatsApp is. Csütörtök éjszaka teljesen leállt a Facebook, az ilyenkor szokásos „Sorry, something went wrong” (Bocsánat, valami elromlott) üzenetet kiadva. A Downdetector weboldalra a világ...
2021. ÁPRILIS 9.
[ 8:47 ]
Elindult a Mount Everest "tiszta", vagyis pótlólagos oxigén nélküli megmászására Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó csütörtökön Budapestről. A Kalifa Alpin Csapat hegymászója pénteken érkezik meg a nepáli fővárosba, ahol néhány napot vesz igénybe az ügyintézés. Katmanduból előreláthatólag egy hét...
2021. ÁPRILIS 8.
[ 20:10 ]
Beolvasás folyamatban