Magazin
Húsvéti készülődés Keviben

Keviben a Móra István Művelődési Egyesület jóvoltából húsvéti játszóházat és kreatív foglalkozást szerveztek az óvodásoknak és kisiskolásoknak.

A Móra István Művelődési Egyesület szervezésében Keviben, az egyesület székházában tartottak ma délelőtt húsvéti játszóházat a Vadvirág Óvoda és a kevi iskola tanulói számára. A húsvéti készülődésen a Rozetta Kézműves Társaság tagjai foglakoztak a gyerekekkel.

Nagy Abonyi Ágnes, a zentai Városi Múzeum néprajzkutatója beszélt a résztvevőknek a vidékünkön ismert húsvéti szokásokról, elsősorban a tojások díszítéséről. A tojásfestés szokását a húsvéti ünnepkörhöz kötjük, pedig sokkal régebbi eredetű. Éppen a kevi egyesület névadójának testvére, Móra Ferenc író, muzeológus végzett ásatásokat az Alföldön, amelyek során az avar korban eltemetett nők kezében találtak hímes tojásokat .

A magyar hímes tojás díszítésének jelképrendszere is jóval a kereszténység előtti időkből származik. Az ősi jelek a régi magyar élet és hitvilág fontos mozzanatait rögzítik. A legelterjedtebb díszítési módok a tojások berzselése, amikor tavaszi leveleket kötöznek a tojásokra a vöröshagymahéjas festés előtt. Ismert módszer továbbá a karcolt- és írott tojásdíszítés is a vidéken.

A csütörtöki foglalkozáson a játékvezetők egyszerűbb díszeket készítettek a kisgyerekekkel, rajzolták és festették az ősi mintákat.

A Móra István Művelődési Egyesület vezetője, Perpauer Attila nagyon fontosnak tartja, hogy folytatódjanak a hagyományápoló rendezvényeik, melyeket már hosszú évek óta szerveznek. Különösen fontos a gyerekek beavatása, megismertetése a szokásainkkal, valamint, hogy a járványhelyzet szigorításaival összhangban találkozzanak és barátkozzanak.

Rúzsa Mária
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elefántok tapostak el egy vadorzót - illusztráció
2021. ÁPRILIS 19.
[ 6:57 ]
Muzslya: Díjkiosztó volt a MAKK-ban - illusztráció
2021. ÁPRILIS 18.
[ 15:35 ]
Az észak-macedóniai Ohridban és Sztrugán található hotelek májustól októberig 20 százalék kedvezményt biztosítanak a Szerbiából utazóknak, az ott-tartózkodás hosszától függően, jelentette be az Észak-Macedóniai Szállodák Egyesülete. A cél, hogy odavonzzák nyáron a szerb turistákat az Ohridi-tó...
2021. ÁPRILIS 18.
[ 12:35 ]
A budapesti Szabadtűzi Lovagrend szervezésében immár másodízben szervezték meg az online főzőversenyt, amelynek ezúttal az volt a célja, hogy a magyar emberek étkeiről, mégpedig a húsvét utáni maradékokra alapozva, kapjanak érdekes megoldásokat. Simon Tamás, a Szabadtűzi Lovagrend Nagymestere volt a fő védnöke az...
2021. ÁPRILIS 17.
[ 21:25 ]
Slobodan Milošević néhai jugoszláv elnök egykori villája új gazdára talált. Az épület eddigi tulajdonosa Nikola Peković kosárlabdázó volt, aki 5 évig birtokolta a gyönyörű ingatlant. Most eladja azt az üzleti életben ismert Karić család egyik tagjának, Zoran Karićnak - írja a nova.rs. A villát Milošević mindössze...
2021. ÁPRILIS 17.
[ 10:38 ]
Beolvasás folyamatban