Magazin
Dél-Afrika szerint le kell állítani az oroszlánok háziasítását, ezért betiltanák a fogságban tenyésztést

Dél-Afrikában azt tervezik, hogy betiltják a vadászati célú oroszlántenyésztést. Ezenkívül a BBC szerint azt is célul tűzték ki, hogy ne tenyésszék csupán azért a vadállatokat, hogy a turistáknak legyen mit simogatniuk az oroszlánsimogatókban.

A tiltást egy kétéves tanulmány alapozta meg, amely azt vizsgálta, hogyan tenyésztik fogságban az oroszlánokat. A kutatás arra jutott, hogy ez a gyakorlat veszélyezteti a természetvédelmi erőfeszítéseket, és árt a vadállatoknak. A dél-afrikai környezetvédelmi miniszter, Barbara Creecy szerint a jelentés tanulsága egyértelműen az, hogy abba kell hagyni az oroszlánok háziasítását (azaz fogságban tartását és tenyésztését), sőt vissza kellene fordítani ezt a tendenciát.

A környezetvédelmi miniszter ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a vadon tenyésztett oroszlánok vadászata jövedelmező turisztikai bevételforrás, ez a jövőben is folytatódhat.

Becslések szerint nagyjából 8000 oroszlán élhet fogságban, míg a vadon élő oroszlánok számát 3500-ra teszik. A fogságban tenyésztést támogatók szerint ez a gyakorlat segítheti a vadállatokat, de a kritikusai kegyetlennek és kizsákmányolónak tartják.

Az oroszlántenyésztésen és -tartáson kívül a jelentés foglalkozott a leopárdokra, az elefántokra és az orrszarvúakra vonatkozó jogi szabályozás felülvizsgálatával is. Az orrszarvúszarv- és az elefántcsontkészletekről ugyanakkor Dél-Afrika egyelőre nem hozott döntést, előbb tárgyalnának a környező országokkal a kérdésben. (telex.hu, BBC)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Árverésre kerül júliusban Londonban Leonardo da Vinci egy medvefejet ábrázoló rajza, amelynek leütési ára új rekordot felállítva elérheti a 12 millió fontot (4,9 milliárd forint). A Christie’s szombati közleménye szerint a mindössze 7 centiméteres, ezüstpont-technikával pink-bézs papírra készült rajz egyike...
2021. MÁJUS 8.
[ 16:04 ]
Szerbiában tavaly minden negyedik polgár kapott valamiféle segítséget a Vöröskereszttől, vagyis a szervezet humanitárius programja mintegy másfél millió embernek segített egy év alatt - tette közzé a hírt a Szerbiai Vöröskereszt a nemzetközi szervezet világnapján. Az idei világnapot a “Megállíthatatlan” szlogennel...
2021. MÁJUS 8.
[ 13:02 ]
Az idén első alkalommal tartották meg a virágpiacot Újvidéken, a Vojvodina Sport- és Üzletközpont előtti téren. Árusokból és vásárlókból ezúttal sem volt hiány. Széles virág- és dísznövénykínálat közül választhattak azok, akik kilátogattak pénteken a virágpiacra. Emellett mézet és különböző...
2021. MÁJUS 8.
[ 10:27 ]
Beolvasás folyamatban