Magazin
Igyekeznek lakott területen kívül tartani a Kínában vándorló elefántcsordát

Tovább küzdenek Kínában, hogy lakott területen kívül tartsák azt az elefántcsordát, amely tavaly óta vándorol az ország déli részén. A tizenöt elefánt elhagyta természetes élőhelyét, egy rezervátumot, és ötszáz kilométert tett már meg észak felé. Most főként azt próbálják megakadályozni, hogy az állatok bemenjenek Jünnan tartomány nyolcmilliós fővárosába. A vad elefántok útját Kínában milliók követik, a hatóságok drónokkal, hőkamerákkal figyelik az állatokat, és szinte minden lépésükről beszámolnak – hangzott el az M1 Híradójában.

A délnyugat-kínai Jünnan tartomány közvéleményét lázban tartó vándorló csordáról készült nem mindennapi felvételen látható, hogy a hatalmas emlősök, hosszú útjuk alatt most először, mindannyian lefeküdtek aludni. Az eddigi szokásuktól eltérően egyetlen őrszem sem maradt ébren.

A kínai hatóságok annál inkább vigyáznak rájuk. Az állatokat több mint ötszáz emberrel, száztíz járművel és tizennégy drónnal, hőkamerákkal kísérik és figyelik.

A rendőrök kiürítik előttük az utakat a gyorsabb továbbhaladás érdekében, és próbálják elterelni őket a sűrűn lakott településektől.

„Amikor fogytán van az eledelük, az elefántok bemennek még a sűrűbben lakott területekre is. Így aztán elkerülhetetlen az állatok konfliktusa az emberrel. A nagy testű ázsiai elefántok rátámadhatnak az emberre is, ezért mindent meg kell tenni, hogy elkerüljék a falvakat és a városokat” – mondta egy egyetemi tanár, hozzátéve: az embernek abban kellene segítenie, hogy ezek az elefántok visszakerüljenek eredeti élőhelyükre.

Egyelőre nem tudni, hogy az állatok miért hagyták el természetes környezetüket, de a szakemberek úgy vélik, az élőhelyük zsugorodásával kevesebb táplálékhoz jutottak. A tizenöt egyedből álló csorda 2020 márciusában indult útnak a mianmari határnál fekvő rezervátumból észak felé. Kisebb-nagyobb szünetekkel eddig több mint ötszáz kilométert tettek meg.

Jelenleg a tartomány fővárosa, Kunming térségében tartózkodnak, és a szakembereknek elsődleges célja, hogy távol tartsák őket a nyolc és fél millió lakosú várostól.

A hatóságok több tonna gyümölccsel próbálják eltéríteni az állatokat,

és közben elköltöztetik a lakosságot azokról a helyekről, amelyek az elefántok útjába kerülnek. Vonulásuk alatt az állatok hatalmas károkat okoztak: egész kukoricatáblákat ettek fel, ültetvényeket tapostak össze, istállókat zúztak szét, és víztartályokat ürítettek ki. Becslések szerint már több mint háromszázmillió forintra tehető az anyagi kár, amit okoztak.

Az ázsiai elefántok kiemelten védett állatok Kínában. A szigorú törvények hatására Jünnan tartományban a vadon élő elefántok száma háromszáz körülire tehető, míg négy évtizeddel ezelőtt kevesebb mint kétszázat tartottak számon. Természetes élőhelyük azonban ugyanebben az időszakban negyedére, mintegy ötszáz négyzetkilométerre csökkent.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hétvégén tiszavirágzás - illusztráció
2021. JÚNIUS 14.
[ 14:00 ]
Hihetetlen történetről számolt be egy amerikai búvár: Michael Packard elmondása szerint egészben bekapta őt egy hosszúszárnyú bálna. A homárokat halászó 56 esztendős férfi a massachusetts állembeli Provincetown közelében ereszkedett a vízbe, mikor visszaemlékezése szerint „óriási lökést érzett, majd minden...
2021. JÚNIUS 12.
[ 18:36 ]
A Horvátország északi részén fekvő Légrád települést a vidéki területekre jellemző elnéptelenedés fokozottan érinti, így az elhagyott házakat mindössze egy kunáért kínálja az önkormányzat, hogy új lakókat vonzzon a településre, ám a jutányos áron való vásárlásnak vannak bizonyos feltételei. Légrád egykor a...
2021. JÚNIUS 12.
[ 16:04 ]
Szombaton késő este markáns hidegfront éri el térségünket záporokkal, zivatarokkal, ekkor heves zivatarnak is megvan az esélye. A front előtt a térség nagy részén még száraz, nyári idő lesz csak helyenként lehet zápor, zivatar. Vasárnap a front mögött erős széllel mintegy 4-6 fokkal hűvösebb levegő érkezik...
2021. JÚNIUS 12.
[ 10:26 ]
Beolvasás folyamatban