Magazin
Házat vegyenek egy kunáért!

A Horvátország északi részén fekvő Légrád települést a vidéki területekre jellemző elnéptelenedés fokozottan érinti, így az elhagyott házakat mindössze egy kunáért kínálja az önkormányzat, hogy új lakókat vonzzon a településre, ám a jutányos áron való vásárlásnak vannak bizonyos feltételei.

Légrád egykor a második legsűrűbben lakott területnek számított Horvátországban, ám az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása óta folyamatosan veszíti a népességét a környék - írja a Reuters.

“Határvárossá váltunk, ahonnan korlátozottak a közlekedési lehetőségek más települések irányába. A lakosok száma fokozatosan csökken” - mondta Ivan Sabolić légrádi polgármester.

A zöld mezőkkel és erdőkkel körülvett város közel van a magyar határhoz, és jelenleg körülbelül 2250 lakosa van, ami fele a 70 évvel ezelőtti lakosságszámnak.

Az első körben a város 19 üres házat és elhagyott építkezést helyezett eladósorba, mindössze egy kunás vételárért cserébe. Eddig 17 ingatlant sikerült eladniuk.

A kínált házak közül néhány félig összedőlt, soknak nincs ablaka és ajtaja, és a falakat számos esetben penész borítja.

A helyi önkormányzat bejelentette, hogy 25.000 kunát fizet a legszükségesebb felújítási munkálatok elvégzésére az ilyen házak vásárlóinak, a város pedig azokat az újonnan érkező lakókat, akik magánházat szeretnének vásárolni Légrádban, a vételár 20 százalékával, vagy legfeljebb 35.000 kunával segítené.

(Légrád eredeti magyar neve Lő volt, melyet a betelepülő horvátok a szláv grád (= vár, város) utótaggal egészítettek ki. Neve a magyar lő igéből származik és az egykori gyepűrendszerrel függ össze.)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) figyelmeztetése szerint július hónap végéig 34 és 39 fok közötti nappali hőmérséklet várható Szerbiában. A tájékoztatás szerint a mai napon az ország nagy részén és Belgrád területén változóan felhős lesz az idő, olykor rövid ideig tartó eső vagy helyi zápor...
2021. JÚLIUS 26.
[ 11:54 ]
A nagybecskereki Petőfi MME-ben működő Art Klub megrendezte a kis formátumú képzőművészeti alkotások 4. nemzetközi biennáléját. Az idei rendezvény számít az eddigiek közül a legtömegesebbnek, hiszen 60 képzőművész mintegy 120 alkotását küldte el, igaz, hogy nemzetközinek hirdették meg a biennálét, ám csak Szerbia...
2021. JÚLIUS 25.
[ 22:43 ]
A Muzslyai Amatőr Képzőművész Klub 14. alkalommal szervezte meg egynapos táborát, alkotónapját, a MAKK kolorit név alatt futó összejövetelét, amelyen 18 képzőművész vett részt. Sok szép munka került ki az Óbecséről, Botosról, Nagybecskerekről, Lukácsfalváról és Muzslyáról érkezett alkotók keze alól. Itt voltak az...
2021. JÚLIUS 25.
[ 19:41 ]
Beolvasás folyamatban