Magazin
Lemondott fizetéséről a 18 éves holland trónörökös

Amália hercegnő kézzel írt levélben közölte döntését a miniszterelnökkel.

Lemondott a neki járó évi 1,6 millió euróról Amália holland hercegnő, mert „kényelmetlenül érezné magát”, ha elfogadná, amíg nem tölt be hivatalos királyi teendőket.

Amália a holland királyi pár, Vilmos Sándor király és Maxima királyné legidősebb gyermeke, és 2013 óta a Holland Királyság hivatalos trónörököse. A fiatal lány csütörtökön érettségizett kitűnő bizonyítvánnyal, tervei szerint ezután kihagy az évet és jövőre kezdi el az egyetemet.

A trónörökös Mark Rutte holland miniszterelnöknek kézzel írt levélben erősítette meg szándékát, az írást a közmédia publikálta.

„2021. december 7-én 18 éves leszek, és a törvény szerint juttatást kapok. Ezt kényelmetlennek érzem, amíg semmit nem teszek érte cserébe, miközben más hallgatóknak sokkal nehezebb dolguk van, különösen a koronavírus-járvány alatt” – írta.

Amália egyébként diákévei alatt évi 300 ezer euró juttatásra jogosult, de ígérete szerint ezt mind vissza fogja fizetni.

A holland közmédia szerint ez volt az első alkalom, hogy a királyi család egyik tagja lemondott a neki járó adómentes fizetésről. A holland monarchia egyébként jelenleg a legdrágább egész Európában, a kétes címet a brit királyi családtól hódította el.

A kormány idén 47,5 millió eurós költségvetést szavazott meg a családnak, amiben nincs benne az állami látogatásokra és a palota karbantartására szánt összeg. Vilmos Sándor király évi közel 1 millió eurós fizetést kap és mellé még 5,1 millió eurót "egyéb költségekre" , írja a hvg.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) figyelmeztetése szerint július hónap végéig 34 és 39 fok közötti nappali hőmérséklet várható Szerbiában. A tájékoztatás szerint a mai napon az ország nagy részén és Belgrád területén változóan felhős lesz az idő, olykor rövid ideig tartó eső vagy helyi zápor...
2021. JÚLIUS 26.
[ 11:54 ]
A nagybecskereki Petőfi MME-ben működő Art Klub megrendezte a kis formátumú képzőművészeti alkotások 4. nemzetközi biennáléját. Az idei rendezvény számít az eddigiek közül a legtömegesebbnek, hiszen 60 képzőművész mintegy 120 alkotását küldte el, igaz, hogy nemzetközinek hirdették meg a biennálét, ám csak Szerbia...
2021. JÚLIUS 25.
[ 22:43 ]
A Muzslyai Amatőr Képzőművész Klub 14. alkalommal szervezte meg egynapos táborát, alkotónapját, a MAKK kolorit név alatt futó összejövetelét, amelyen 18 képzőművész vett részt. Sok szép munka került ki az Óbecséről, Botosról, Nagybecskerekről, Lukácsfalváról és Muzslyáról érkezett alkotók keze alól. Itt voltak az...
2021. JÚLIUS 25.
[ 19:41 ]
Beolvasás folyamatban