Magazin
Katalin-nap, az időjósló és szerelmi varázsnap

Katalin-napjához a néphagyományban számos szokás, jóslás, hagyomány és tiltás kötődik karácsonytól a házasságig, a dologtiltástól a bálokig. A Katalin-naphoz kapcsolódó hiedelmekben nagyrészt a népi tapasztalat tükröződött.

Alexandriai Szent Katalin, akiről a nap a nevét kapta, keresztény hitéért halt vértanúhalált.

Ki volt Szent Katalin?

A legenda szerint Katalin a 4. század elején, Maxentius császár alexandriai látogatása idején megtagadta a bálványáldozatban való részvételt. Nyíltan ellenszegült a császár parancsának, ezért börtönbe vetették és ötven tanult férfiút küldtek hozzá, hogy a pogányság számára megnyerjék. Ez azonban nem sikerült, ugyanis Katalin bölcsességével mind az ötven pogány filozófust megnyerte a kereszténységnek. Megtértek a lány hatására, ezért megégették őket.

Erre először szépszóval, majd kínzásokkal próbálták hittagadásra bírni, s amikor egy éles és hegyes késekkel kirakott kerékre kötötték Katalint, hogy így összevagdossák, a kínzóeszköz a legenda szerint imájának hatására darabokra hullt. Végül is lefejezték, ezért ábrázolják kerékkel és karddal.

A párizsi Sorbonne egyetem pecsétjébe is őt vésették. Ebből következően a középkori főiskolák, könyvtárak, tanárok és tanulók, szónokok és később a nyomdászok védőszentjükként tisztelték. Továbbá a molnárok, a fuvarosok, a bognárok és a kerékgyártók védőszentje. A házasságra készülő fiatal lányok is segítségét kérték, hogy jó vőlegényre találjanak.

A hagyomány szerint testét angyalok vitték a Sínai-hegyre, ahol 305-körül temették el. Sírja fölött ma a Szent Katalin-kolostor áll.

A magyar népszokásban az őszi-téli időszak kevésbé munkás időszakot jelentett a mezőgazdasággal foglalkozó parasztság számára. A falun élő, gazdálkodással foglalkozó emberek már csak a ház körüli munkákkal foglalatoskodnak. Ilyenkor a borongós, hideg időszakot rövid ünnepségekkel törték meg, amikor a szórakozásé volt a főszerep. Az egyik ilyen alkalom november 25-e, Katalin napja volt.

Milyen népi hiedelmek, szokások kötődnek Katalin napjához?

Határnapként könyvelték el régen ezt a napot, a régi időszámításban az első téli nap volt .

A közismert időjóslás szerint: „Ha Katalinkor kopog, karácsonkor tocsog“ (Ha Katalin kopog, a karácsony locsog) – azaz ha ezen a napon beáll a fagy, akkor a karácsony esős, sáros, enyhe lesz, de ez érvényes fordítva is: ha Katalinkor az idő enyhe, akkor karácsonykor fagy lesz.

"Ha Katalin szépen fénylik, a karácsony vízben úszik" - tartja a mondás.

Ezt bizonyítja a közmondás is: Ha Katalinkor megállott a liba a jégen, akkor karácsonykor sáros lesz."

A régi öregek szerint: amilyen Katalin napja, olyan a január, amilyen a következő nap, olyan a február.

Házasságjósló nap

A néphagyományban november 25-e fontos házasságjósló napként is szerepel.

A vízbe tett gyümölcság ha kizöldül karácsonyig, a leány közeli férjhezmenetelét jósolja. Ellenkező esetben viszont még néhány évet várnia kellett a házassággal. Az ágat katalinágnak, katalingallynak nevezik.

A jóslás hatékonyságát úgy igyekeztek fokozni, hogy mezítláb mentek az ágért, különböző fákról metszették, lehetőleg lopott ágat vittek a szobába.

Gömörben a lányos házaknál Katalin napján kilenc különböző fáról törtek le bimbós ágat. Ha az ágak karácsonyra kihajtottak, akkor a lány hamarosan férjhez ment.

Férjjósló hiedelmek és praktikák

Az egyik szerint, ha az eladósorban lévő leány hajnalban feláll a házuk udvarán lévő dombra, amelyik irányból hallja a kutyaugatást, onnan jön majd a vőlegénye.

Másik ilyen szokás volt az ún. „orgonaáztatás”. Katalin napján több orgonaágat tettek egy edénybe, és mindegyikre különböző férfi nevét írtak fel. A néphiedelem szerint az lesz a lány férje, akinek a nevét viselő ág kivirágzik karácsonyra.

A Somogy megyei Vörsön a nagylányok Katalinkor elkezdenek egy almát enni, és karácsonyig mindennap haraptak belőle egy kicsit, de az almának karácsonyig ki kellett tartania. Akkor megfigyelik, hogy milyen nevű férfival találkoznak először, mivel jövendőbelijüknek olyan neve lesz, mint az első férfinak, akivel az alma elfogyasztása után találkoztak.

Katalin-napi szokások

Előestéjén Katalin-maskarák jártak házról házra – eredetileg csak lányok – és szerencsét kívántak az állattartásban.

Katalin-napkor egy zsákba dughagymát szedtek és felkötötték a szabadkéménybe, hogy meleg és gőz járja át.

Katalin-nap a régi pásztoremberek emlékezetes napja volt, mivel ezen a napon hajtották ki utoljára a csordát.

Ez a nap a juhok ünnepe is volt, gyarapodásuk érdekében kását kellett enni az istállóban.

Katalin-nap női dologtiltó nap

Katalin napján tilos volt dolgozni: seperni, kenyeret sütni, hisz aznap még a malmok sem őröltek. Az asszonynép számára tilos volt a mosás.

Doroszlón viszont férfi dologtiltó napként tartották számon. Nem szabadott szántani, sem befogni a kocsit, ne forogjon a kerék, mert Katalint kerékbe törték. Leálltak a malmok is, a kendergyárak, az összes kerekesek, malmosok a templomba mentek, mert védőszentjük volt Katalin. (ma7.sk)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az első omikronos kínai pozitív teszt után 2430 embert megvizsgáltak és lezárták a fertőzött lakását, valamint munkahelyét. Első ízben regisztráltak a koronavírus omikron variánsával történt helyi fertőzést a kínai fővárosban - jelentette a kínai állami televízió. A hatóságok lezárták a fertőzött személy...
2022. JANUÁR 15.
[ 22:16 ]
Szökőárriadót rendeltek el a Csendes-óceán déli térségében, miután szombaton kitört egy tenger alatti vulkán Tonga közelében - közölték az illetékes hatóságok. ▾hirdetés A Hunga-Tonga-Hunga-Ha´apai vulkán kitörése szökőárhoz (cunami) vezetett Tongán. A tűzhányó robaját állítólag a kétezer kilométerrel...
2022. JANUÁR 15.
[ 19:35 ]
Tongát elérte a szökőár, a fővárosra hamu esett. A hangrobbanást még több mint kétezer kilométerrel távolabb, Új-Zélandon is hallották. Már a part menti utakat mossák a hullámok a csendes-óceáni Tongán, miután a szigetország közelében kitört egy víz alatti vulkán, név szerint a Hunga Tonga Hunga...
2022. JANUÁR 15.
[ 12:27 ]
Beolvasás folyamatban