Magazin
Visszavonta az ausztrál bevándorlási miniszter Novak Đoković vízumát

Megvan az esélye annak, hogy a világelső teniszezőt kitoloncolják az országból és nem indulhat az Australian Openen.

Az ausztrál bevándorlási miniszter, Alex Hawke visszavonta Novak Đoković vízumát, a világelső teniszezőt valószínűleg kitoloncolhatják az országból és így nem indulhat az Australian Openen – írja a The Guardian cikke nyomán a hvg.hu. Đoković ügyvédei fellebbezést nyújtanak be ugyan, az ügy ismét bíróság elé kerül. A tárgyalás várhatóan szombaton lesz, vasárnapra, egy nappal az Australian Open kezdete előtt pedig eldőlhet, hogy a szerb teniszező pályára léphet vagy el kell hagynia Ausztráliát, írja a szerb sajtó. Amennyiben a bíróság Đoković számára elmarasztaló döntést hoz, a teniszőnek amellett, hogy kitoloncolják, azzal is számolnia kell, hogy három évre megtiltják neki az országba való belépést.

A döntés előzménye lehet, hogy Scott Morrison ausztrál kormányfő csütörtökön arra utalt, hogy a teniszsztár nem maradhat Ausztráliában, ha nem tudja megfelelő módon bizonyítani, hogy van alapja a neki megadott különengedélynek, amely szerint akkor is pályára léphet Melbourne-ben, ha nincs beoltva.

Morrison azt mondta, arra számít, hogy a hatóságok végrehajtják a kormányzati előírásokat, amelyek arról szólnak, hogy csak a koronavírus-fertőzés ellen teljesen beoltottak vagy a megfelelő orvosi felmentéssel rendelkezők léphetnek be az országba.

A BBC szerint a vízum törlésének a következménye lehet, hogy Đoković a következő három évben nem utazhat be az országba.

Đoković korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei szombaton olyan iratokat tettek közzé, amelyek szerint november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást. Utóbbit a december 16-i pozitív teszt alapján.

A teniszező szerdán közleményt adott ki, mert nyilvánvalóvá vált, hogy pozitív tesztje ellenére nem vonult karanténba, rendezvényeken vett részt. Ebben azt állította, hogy nem kapta meg idejében az értesítést az eredményről.

De nem csupán emiatt kellett magyarázkodnia, hétfőn ugyanis olyan fotók és videók jelentek meg, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is járt, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön. Erre úgy reagált, hogy az utazási nyilatkozatát a csapata töltötte ki a nevében, emiatt csúszott hiba az adminisztrációba, emlékeztet a hvg.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Melbourne-ben őrizete vették a világelső teniszező Novak Đokovićot - jelentette szombat hajnalban a BBC. Vasárnap tárgyalja az ügyét a bíróság, hétfőn már játszania kellene, de lehet, hogy deportálás vár rá. Őrizetbe vették Ausztráliában Novak Đokovićot. A szerb világelső sorsáról bírósági tárgyalás fog...
2022. JANUÁR 15.
[ 8:48 ]
Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, a tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe - közölte a brüsszeli testület pénteken. Az Európai Bizottság határozata azt jelenti, hogy nyártól a gyártók nem adhatnak hozzá...
2022. JANUÁR 14.
[ 17:01 ]
Kétszázötven éles lőszert találtak a pénzügyőrök egy német rendszámú autóban Röszkénél - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t. Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád-Csanád megyei referense közölte: a pénzügyőrök egy belépésre jelentkező sofőr és autója tüzetes...
2022. JANUÁR 14.
[ 8:41 ]
Beolvasás folyamatban