Magazin
Szoftverrendszerek tachográfadatok elemzésére: az intelligens vezérlés

Mitől igazán jó vezető egy vezető? Ez az a kérdés, amiről cikkek garmada született ez idáig, és vélhetően a téma kimeríthetetlensége miatt a folytatás a jövőben is borítékolható. De azért megpróbáljuk kicsit leszűkíteni a dilemmát, így aztán a válaszadás is sokkal reálisabb mederbe terelhető. Tehát mitől jó vezető egy közlekedési vállalat vezetője?

Ez így már mindjárt körvonalazottabb kérdés, bár azért a felelet ezernyi irányba elvihető. De emeljünk ki egy területet, mondjuk a biztonságot. Mik azok a döntések, amik megalapozhatják a maximális biztonságot a cég életében?

A biztonság a jogkövetésen alapul?

Íme, a formabontó válasz. A kontroll gyakorlása az egyik legbiztosabb módja a biztonság megteremtésének. Egy jó vezető tisztában van a cégével kapcsolatos releváns információkkal. De nemcsak úgy nagyjából, hanem konkrétan. Az kétségtelen tény, hogy ez a fajta fókuszáltság a mindennapokban roppantul terhes feladat, de az is biztos, hogy olyasfajta hozzáállás, ami sokszorosan megtérül. Hogy miért? Azért, mert a folyamatos és lankadatlan figyelem kereszttüzében egyetlen részletnek tűnő aprócska tévedés sem tűnhet el, vagy szívódhat fel. Hogy mire gondolunk? Például a tachográf által közölt adatokra. Amik, ha nem stimmelnek, az bizony szabálysértést jelent. Mondanunk sem kell, hogy ez sem etikai, sem anyagi értelemben nem vonzó fordulat.

A szállítási szoftver inelo.com tálalásában olyan megoldást jelenthet a megfelelő napi kontroll bevezetésére és működtetésére, ami nem kevés terhet vehet le a vezető vállairól. Hogy hogyan? Úgy, hogy a szoftver összegyűjti az adatokat, amiket átlátható rendszerben közöl. Vagyis az ilyen módon begyűjtött, pontos információk elemzése, analízise olyan eredményeket hozhat, amiknek a következtében a cég fejlődése borítékolható.

Például a tapasztalatok azt mutatják, hogy számtalan kisebb szabálysértés hátterében a sofőrök nem megfelelő tájékoztatása vagy motiváltsága áll. Mindkét problémára létezik megoldás. Előbbire a különböző edukációs előadások, utóbbira számtalan workshop szolgálhat kényelmes és egyúttal hatásos feleletként. Meglepőnek tűnhet, de pusztán ezzel a fajta jobbító szándékkal világok változtathatóak meg! Arról nem is beszélve, hogy a büntetési tételek egy az egyben nullára csökkenthetőek. Az első minimális eltérésekre ugyanis megérkezhet a reakció, ezáltal a súlyosabb áthágások teljesen kivédhetőek.

Kinek az érdeke a szabályok betartása, betartatása?

Mindenkié. Nem csupán a vezetőé, hanem az alkalmazottaké is. A csapatmunka hozhatja meg a legjobb eredményt, amire a privatbankar.hu oldal is kiváló példaként szolgál.

Elegendő csak abba belegondolni, hogy a tachográffal kapcsolatos szabálysértések nagyrészt a pihenőidők elcsalását jelentik. Ez életveszélyes mutatvány, mert a sofőrök könnyen elfáradhatnak, csökkenhet a reakcióidejük. A balesetek jelentékeny százalékban pontosan így következnek be. Hiába a nagy sietség, és hiába a nem egyszer háttérben álló jószándék. A kockáztatás akár életáldozatokkat is követelhet. Direkt emeltük ki a lehető legnagyobb szélsőséget, mert ebben a példában rajzolódik ki a leginkább kontrasztos módon, hogy a jogkövető magatartás mindenkinek az érdeke!

Ehhez pedig jóformán elengedhetetlen egy olyan szoftver, ami a kontroll folyamatát élvezetessé varázsolja, ami a kötelezettségként megélt adatok elemzését egy innovatív, cégépítő lépéssé formálhatja át, aminek a pozitív következményei nem is kérdésesek, és szinte azon nyomban érzékelhetőek. A hatékonyság, a produktivitás növelése ilyen módon garantálható!

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Harminc évre ítélték Robert Kellyt - illusztráció
2022. JÚNIUS 29.
[ 22:32 ]
Hűtőszekrényt nem volt mindig ilyen nehéz vásárolni, mint napjainkban. Hiszen szinte csak egy-két változat volt a piacon, nem úgy, mint napjainkban, amikor is óriási választékkal találjuk magunkat szembe. Manapság, ezeknek a háztartási eszközöknek nem csak a formája, a színe és a stílusa különbözik, hiszen az...
2022. JÚNIUS 28.
[ 12:17 ]
Az ízlésének (és a háztartási dekorációnak) megfelelő franciaágyak és ágykeretek megtalálása bonyolult feladat lehet. Egyensúlyba kell hoznia a saját szempontjait, illetve hogy az ágytól milyen funkcionalitást kíván (alatti tároló, lécek, matrac és fejtámla), és természetesen az ár is igen fontos szempont. Manapság...
2022. JÚNIUS 28.
[ 12:15 ]
A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szaktanácsadója kedden az M1 aktuális csatornán. Páldy Anna hozzátette: ha kevés a vízben a nátrium,...
2022. JÚNIUS 28.
[ 10:01 ]
Beolvasás folyamatban