Magazin
Bolond világ: Vért akart adni a férfi, de elutasították, mert nem akart válaszolni arra, hogy terhes-e

A skót Leslie Sinclair nem adhatott vért, mert nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy terhes-e. A kérdés azon az űrlapon szerepelt, amelyet minden potenciális véradónak ki kell töltenie.

A brit sajtó szerint a 66 éves Sinclair nyugdíjas sofőr, aki az elmúlt 50 évben rendszeresen ad vért.

Amikor azonban a közelmúltban vért akart adni a skóciai Stirlingben lévő Albert Halls Clinic-en, nem engedték meg neki, miután közölte a mentősökkel, hogy szerinte szükségtelen válaszolnia arra a kérdésre, hogy terhes-e, tekintettel arra, hogy egy 60-as éveiben járó férfi, közölte a Daily Mail.

A klinika személyzete azt mondta neki, hogy addig nem vehetnek tőle vért, amíg meg nem válaszolja az űrlapon szereplő összes kérdést. Azt mondták neki, hogy mindenkinek meg kell válaszolnia a terhességgel kapcsolatos kérdést, mivel nem adhatnak vért terhes nők vagy kisgyermekes anyukák, akiknek a kisbabája még nem töltötte be a hat hónapot.

Sinclair, a kétgyerekes apuka azt mondta, 18 éves kora óta ad vért, és soha semmi problémája nem volt.

„Mindig ki kell tölteni egy űrlapot, és ez rendben van, kérdeznek az egészségedről vagy betegségeidről. Természetesen ezt meg kell tenni, mert a vérnek biztonságosnak kell lennie. Ezúttal azonban láttam egy kérdést az űrlapon, amely eddig nem szerepelt rajta: Jelenleg állapotos-e, vagy állapotos volt az elmúlt hat hónapban? Az egyetlen válasz az igen, vagy a nem volt”, nyilatkozta a férfi a Daily Mailnek.

„Ennek semmi értelme, és feldühített, mert vannak betegek, akik vérre várnak, köztük gyerekek is. Kétségbeesetten segítségre van szükségük. De megtagadták a véremet, mert arra köteleztek, hogy válaszoljak egy olyan kérdésre, amelyre lehetetlen válaszolni”, tette hozzá.

Mit mondanak a felelősök?

„Közintézményként tisztában kell lennünk a társadalomban végbemenő változásokkal, és ki kell találnunk, hogyan vethetünk fel ilyen kérdéseket diszkrimináció nélkül, mert kötelességünk a befogadás elősegítése. Ezért minden potenciális donornak ugyanazt a kérdést tesszük fel a terhességgel kapcsolatban”, közölte Mark Turner professzor, a transzfúzióval foglalkozó skóciai nemzeti intézet igazgatója. (Index.hr)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Harminc évre ítélték Robert Kellyt - illusztráció
2022. JÚNIUS 29.
[ 22:32 ]
Hűtőszekrényt nem volt mindig ilyen nehéz vásárolni, mint napjainkban. Hiszen szinte csak egy-két változat volt a piacon, nem úgy, mint napjainkban, amikor is óriási választékkal találjuk magunkat szembe. Manapság, ezeknek a háztartási eszközöknek nem csak a formája, a színe és a stílusa különbözik, hiszen az...
2022. JÚNIUS 28.
[ 12:17 ]
Az ízlésének (és a háztartási dekorációnak) megfelelő franciaágyak és ágykeretek megtalálása bonyolult feladat lehet. Egyensúlyba kell hoznia a saját szempontjait, illetve hogy az ágytól milyen funkcionalitást kíván (alatti tároló, lécek, matrac és fejtámla), és természetesen az ár is igen fontos szempont. Manapság...
2022. JÚNIUS 28.
[ 12:15 ]
A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szaktanácsadója kedden az M1 aktuális csatornán. Páldy Anna hozzátette: ha kevés a vízben a nátrium,...
2022. JÚNIUS 28.
[ 10:01 ]
Beolvasás folyamatban