Magazin
Kukoricafesztivál volt Tordán
Betűméret:             

Az eső kissé átírta a hétvégi tordai rendezvényt, de ennek ellenére megtartották a 14. Kukoricafesztivált Tordán. Dobai János polgármester elmondta, hogy az idén érkeztek legtöbb helyről, így a Kárpát-medence több térségéből, Felvidékről, Erdélyből és az anyaországból is ellátogattak erre a rendezvényükre, de képviseltették magukat a vajdasági települések is.

A rendezvényt Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a tömeges részvétel is azt bizonyítja, hogy fontos az embereknek ez a hagyományápoló rendezvény, a társalgás, a barátkozás.

Torda egyik testvértelepüléséről, Tiszaalpárról jól felkészülten érkeztek a vendégek Vancsura István polgármester vezetésével, a küldöttség a nagy sár ellenére is beállt a kukoricaparcellába, és egy bemutató erejéig megmutatta, hogy is törték valamikor a kukoricát.

Dvorák Ede, a tordai szövetkezet igazgatója a helyzetet ecsetelve elmondta, hogy ilyen aszályra még a legidősebbek sem emlékeznek. A falu határában több mint 2000 hektáron vetetettek kukoricát, és a betakarítása még tart. A hozam változó, mert vannak olyan határrészek, ahol holdanként csak 100-200 kilónyi kukoricát szednek le, viszont az átlag egy tonnára tehető.

Felvidékről is voltak vendégek, akik a főzőversenyre érkeztek. Bódis Róbert Lég községet képviselte, aki azt is elmondta, hogy hamarosan testvértelepülési kapcsolatot létesítenek a két település között.

Az esemény elmaradhatatlan része volt a főzőverseny, sok bográcsban főttek a magyaros, hagyományos ételek.

Az idei fesztiválon is volt kirakodó vásár, foglalkoztak a legkisebbekkel, és első ízben rendezték meg a régi autók bemutatóját.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport. Március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a napjainkra már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert. Az új tarifarendszer...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 23:00 ]
Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:17 ]
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban