Magazin
Kukoricafesztivál volt Tordán
Betűméret:             

Az eső kissé átírta a hétvégi tordai rendezvényt, de ennek ellenére megtartották a 14. Kukoricafesztivált Tordán. Dobai János polgármester elmondta, hogy az idén érkeztek legtöbb helyről, így a Kárpát-medence több térségéből, Felvidékről, Erdélyből és az anyaországból is ellátogattak erre a rendezvényükre, de képviseltették magukat a vajdasági települések is.

A rendezvényt Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a tömeges részvétel is azt bizonyítja, hogy fontos az embereknek ez a hagyományápoló rendezvény, a társalgás, a barátkozás.

Torda egyik testvértelepüléséről, Tiszaalpárról jól felkészülten érkeztek a vendégek Vancsura István polgármester vezetésével, a küldöttség a nagy sár ellenére is beállt a kukoricaparcellába, és egy bemutató erejéig megmutatta, hogy is törték valamikor a kukoricát.

Dvorák Ede, a tordai szövetkezet igazgatója a helyzetet ecsetelve elmondta, hogy ilyen aszályra még a legidősebbek sem emlékeznek. A falu határában több mint 2000 hektáron vetetettek kukoricát, és a betakarítása még tart. A hozam változó, mert vannak olyan határrészek, ahol holdanként csak 100-200 kilónyi kukoricát szednek le, viszont az átlag egy tonnára tehető.

Felvidékről is voltak vendégek, akik a főzőversenyre érkeztek. Bódis Róbert Lég községet képviselte, aki azt is elmondta, hogy hamarosan testvértelepülési kapcsolatot létesítenek a két település között.

Az esemény elmaradhatatlan része volt a főzőverseny, sok bográcsban főttek a magyaros, hagyományos ételek.

Az idei fesztiválon is volt kirakodó vásár, foglalkoztak a legkisebbekkel, és első ízben rendezték meg a régi autók bemutatóját.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerb oldalon bekövetkezett műszaki hiba miatt szünetel a tranzitforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen, Szerbia irányába - közölte a magyar rendőrség szombat este honlapján, írja az MTI. A nemzetközi tranzitforgalom a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen zavartalan. Az utazók a határátkelőhelyek...
2022. SZEPTEMBER 24.
[ 20:23 ]
Százhúsz éve, 1902. szeptember 26-án halt meg Levi Strauss, a legamerikaibb ruhadarab, a farmernadrág "feltalálója". Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga: Loeb Strauss néven 1829. február 26-án a bajorországi Buttenheimben született. Tizennyolc évesen vándorolt ki Amerikába, ahol - immár Levi néven - betársult két...
2022. SZEPTEMBER 24.
[ 13:57 ]
Pénteken hajnalban, helyi időszámítás szerint 3 óra 4 perckor beköszöntött a csillagászati ősz. Egyre korábban lesz napnyugta, rövidülnek a nappali órák és ez így marad egészen a téli napfordulóig. A csillagászati ősz kezdete egyben az őszi napéjegyenlőség napja. Azaz a Föld mindkét féltekéjén a nappal és az...
2022. SZEPTEMBER 23.
[ 9:09 ]
Beolvasás folyamatban