Magazin
Beköszöntött a csillagászati ősz
Betűméret:             

Pénteken hajnalban, helyi időszámítás szerint 3 óra 4 perckor beköszöntött a csillagászati ősz. Egyre korábban lesz napnyugta, rövidülnek a nappali órák és ez így marad egészen a téli napfordulóig.

A csillagászati ősz kezdete egyben az őszi napéjegyenlőség napja. Azaz a Föld mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. Csalóka lehet viszont, hogy a “világos”, azaz nappali órák hossza ezen a napon valójában 12 óra 11 perc, míg az éjszaka 11 óra 49 perc. Ez a légkör fénytörő hatásának köszönhető. A légkör hatására a Nap fényét már 5-6 perccel azelőtt is érzékeljük, mielőtt maga a Nap a horizont fölé emelkedne, és ugyanígy miután eltűnik a horizont mögött, a fénytörésnek köszönhetően még világos van kb. 5-6 percig. E napon ér véget az Északi-sarkon tartó állandó nappal és kezdődik a fél éves éjszaka, illetve a Déli-sarkon következik a fél éves nappal, emlékeztet az eumet.hu.

Az őszi napéjegyenlőség régen ünnep volt. Ilyenkor hálát adtak a természet bőkezű ajándékaiért, a termények sokaságáért.

A mezőgazdaság számára az egyik legfontosabb hónap, hiszen ekkor van a betakarítás, majd a szüret, de szeptemberben van az őszi szántás és vetés időszaka is, ami nagyon is függ az időjárástól.

"Ha szeptemberben megdördül az ég, a fák sok virágot hoznak még" - szól a régi mondás. Egy másik mondás szerint, ha másodszor is kivirágzik az akác, akkor hosszú, meleg őszre számíthatunk. Ellenben, ha túl korán lehullanak a falevelek, és a gólyák és a fecskék korán útra kelnek, akkor hamarosan megérkezik a hideg idő. Ha reggel esik, esős tavasz lesz, a déli nap jó évet jelent. Ha napközben esik, esős év elé nézünk, ha napos, akkor száraz évben lesz részünk.

A néphagyomány szerint az az egyenlőség, ami az égen történik, egyensúlyt és harmóniát jelenthet az ember életében is. Varázslatos napként is emlegetik. Úgy tartják, ezen a napon elérkezik a belső béke, és az élet felmerülő gondjaira, problémáira könnyebben lehet választ, gyógyulást találni. Az ezt követő hideg idő beköszöntével gyengül a fény, ami a befelé fordulásra, a lélek gyógyítására adhat alkalmat, hiszen elérkezett a betakarítást követő pihenés, a visszavonulás ideje, olvasható a netfolk blogon.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A megbízási szerződés rendkívül hasznos eszköz lehet, ha munkával vagy szolgáltatás nyújtásával szeretnénk megbízni egy személyt vagy céget. Azonban egy ilyen dokumentum készítésénél bizonyos buktatók is felmerülhetnek, amelyek elkerülésére kiemelt figyelmet kell fordítani. Következő cikkünkben összeszedtük...
2023. DECEMBER 6.
[ 16:09 ]
Egy nagyon népszerű funkció megszüntetéséről döntött Mark Zuckerberg cége a Meta. Bizonyára közülünk is sokan használták a Facebook és az Instagram-fiókok közötti csevegési funkciót, idén decemberben azonban végleg megszűnik ez a lehetőség. Mark Zuckerberg vállalata még 2020-ban vezette be a most megszűnő...
2023. DECEMBER 6.
[ 14:50 ]
Elfogták Ljupcso Palevszki Palcsót, akit a 14 éves szkopjei Vanya Gyorgyevszka elrablásával és meggyilkolásával, valamint Pancse Zsezsevszki meggyilkolásával gyanúsítanak, írja a Skopje1 portál. A férfit egy törökországi repülőtéren vették őrizetbe, miután nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, közölte az A1on...
2023. DECEMBER 6.
[ 10:20 ]
Beolvasás folyamatban