Magazin
Beköszöntött a csillagászati ősz
Betűméret:             

Pénteken hajnalban, helyi időszámítás szerint 3 óra 4 perckor beköszöntött a csillagászati ősz. Egyre korábban lesz napnyugta, rövidülnek a nappali órák és ez így marad egészen a téli napfordulóig.

A csillagászati ősz kezdete egyben az őszi napéjegyenlőség napja. Azaz a Föld mindkét féltekéjén a nappal és az éjszaka hossza megegyezik: ekkor a Nap 90° magasan delel az Egyenlítő felett, így a nappal és az éjszaka ezeken a napokon mindenhol ugyanannyi ideig tart. Csalóka lehet viszont, hogy a “világos”, azaz nappali órák hossza ezen a napon valójában 12 óra 11 perc, míg az éjszaka 11 óra 49 perc. Ez a légkör fénytörő hatásának köszönhető. A légkör hatására a Nap fényét már 5-6 perccel azelőtt is érzékeljük, mielőtt maga a Nap a horizont fölé emelkedne, és ugyanígy miután eltűnik a horizont mögött, a fénytörésnek köszönhetően még világos van kb. 5-6 percig. E napon ér véget az Északi-sarkon tartó állandó nappal és kezdődik a fél éves éjszaka, illetve a Déli-sarkon következik a fél éves nappal, emlékeztet az eumet.hu.

Az őszi napéjegyenlőség régen ünnep volt. Ilyenkor hálát adtak a természet bőkezű ajándékaiért, a termények sokaságáért.

A mezőgazdaság számára az egyik legfontosabb hónap, hiszen ekkor van a betakarítás, majd a szüret, de szeptemberben van az őszi szántás és vetés időszaka is, ami nagyon is függ az időjárástól.

"Ha szeptemberben megdördül az ég, a fák sok virágot hoznak még" - szól a régi mondás. Egy másik mondás szerint, ha másodszor is kivirágzik az akác, akkor hosszú, meleg őszre számíthatunk. Ellenben, ha túl korán lehullanak a falevelek, és a gólyák és a fecskék korán útra kelnek, akkor hamarosan megérkezik a hideg idő. Ha reggel esik, esős tavasz lesz, a déli nap jó évet jelent. Ha napközben esik, esős év elé nézünk, ha napos, akkor száraz évben lesz részünk.

A néphagyomány szerint az az egyenlőség, ami az égen történik, egyensúlyt és harmóniát jelenthet az ember életében is. Varázslatos napként is emlegetik. Úgy tartják, ezen a napon elérkezik a belső béke, és az élet felmerülő gondjaira, problémáira könnyebben lehet választ, gyógyulást találni. Az ezt követő hideg idő beköszöntével gyengül a fény, ami a befelé fordulásra, a lélek gyógyítására adhat alkalmat, hiszen elérkezett a betakarítást követő pihenés, a visszavonulás ideje, olvasható a netfolk blogon.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerb oldalon bekövetkezett műszaki hiba miatt szünetel a tranzitforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen, Szerbia irányába - közölte a magyar rendőrség szombat este honlapján, írja az MTI. A nemzetközi tranzitforgalom a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen zavartalan. Az utazók a határátkelőhelyek...
2022. SZEPTEMBER 24.
[ 20:23 ]
Százhúsz éve, 1902. szeptember 26-án halt meg Levi Strauss, a legamerikaibb ruhadarab, a farmernadrág "feltalálója". Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga: Loeb Strauss néven 1829. február 26-án a bajorországi Buttenheimben született. Tizennyolc évesen vándorolt ki Amerikába, ahol - immár Levi néven - betársult két...
2022. SZEPTEMBER 24.
[ 13:57 ]
Az európaiak 38 százaléka hetente legalább egyszer sportol, 17 százalékuk ennél ritkábban, 45 százalékuk pedig soha nem végez rendszeres testmozgást - derült ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett Eurobarométer-felmérésből. A felmérés szerint a 2017-es adatokhoz képest a helyzet nem változott lényegesen,...
2022. SZEPTEMBER 19.
[ 18:32 ]
Beolvasás folyamatban