Magazin
Putyint gonosz manóként ábrázoló szobor jelent meg Prága egyik terén
Betűméret:             

Vlagyimir Putyin orosz államfőt gonosz manóként ábrázoló szobrot helyeztek el hétfőn Prágában azon a talapzaton, amelyen 2020-ig Ivan Konyev szovjet marsall szobra állt.

A Vlagyimir Putyint kifigurázó szobor egy világtérképen áll. Az orosz elnök balkeze egy gázvezeték csapját próbálja elzárni, míg jobbkeze a náci karlendítést utánozza.

A szobor Ahriman démon, a perzsa mitológia egyik ismert alakjára utal, aki az abszolút rosszat képviseli - mondta újságíróknak nyilatkozva Dusan Dostál, a mű alkotója. A szobor a kovácsművészek nemzetközi találkozója alkalmával készült a Helfstyn várkastélyban. Alkotója szerint 30 napig lesz kiállítva Prága 6. kerületének főterén, majd elárverezik, és a pénzt Ukrajnának szánt fegyverek vásárlására fordítják - tette hozzá Dostál.

A téren 2020 tavaszáig Ivan Konyev szovjet marsall szobra állt, aki 1945-ben a csehszlovák fővárost felszabadító szovjet egységek parancsnoka volt. Konyev szobrát azzal az indoklással távolíttatta el a kerület vezetése, hogy a marsall nagyon dicstelen szerepet játszott 1956-ban Magyarországon és 1968-ban Csehszlovákiában. A tervek szerint a szovjet parancsnok szobrát a téren utóbb a cseh főváros felszabadításának szentelt új emlékmű váltja majd fel. A pályázatot még nem hirdették meg.

"Az új Putyin-szoborral arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a jelenlegi energiaválságért az orosz elnök személyesen is felelős. Felelőssége Ukrajna megtámadásában pedig nyilvánvaló" - szögezte le Dusan Dostál, aki a szobor köztéri kiállítását vállalkozók segítségével valósította meg.

"Célunk a szobor segítségével felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy az ukrajnai probléma még nem oldódott meg, és továbbra is segítséget kell nyújtanunk Ukrajnának" - jelentette ki újságírók előtt Dalibor Dedek, a kezdeményezést támogató vállakozók nevében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Botladozó Biden (Videó) - illusztráció
2024. FEBRUÁR 21.
[ 14:22 ]
A közkedvelt szerbiai téli üdülőhelyen, a Kopaonikon próbált jó üzlet reményében kábítószert árulni egy szabadkai drogdíler. A 26 éves fiatalember nem sokáig terítette a drogot, a rendőrség lecsapott rá egy szállodában. Kábítószer előállítása és forgalmazása miatt eljárás indul ellene. A hatóságok mintegy 60...
2024. FEBRUÁR 16.
[ 9:59 ]
Egy ember meghalt és legalább kilenc megsérült az Egyesült Államokban, a Missouri államban található Kansas Cityben, amikor lövöldözés tört ki a városi csapat Super Bowl győzelmét ünneplő parádén – írja az ABC alapján a Mandiner. A lap arról számolt be, hogy az incidens a parkolóház közelében történt, ahonnan a...
2024. FEBRUÁR 15.
[ 21:46 ]
Bálint-napon, vagy ahogy más országokban is emlegetik Valentin-napon, kezdetét vette a Házasság Hete rendezvénysorozat Hertelendyfalván. Első alkalommal a hertelendyfalvi református imaházban gyűltek össze a házaspárok és érdeklődők. A rövid áhítat után Halász Béla, református tiszteletes és felesége Halász...
2024. FEBRUÁR 15.
[ 12:12 ]
Beolvasás folyamatban