Magazin
Zenta: Környezetvédelem és betlehemezés
Betűméret:             

A zentai Thurzó Lajos Általános Iskola Zöldülj Zenta! csapata idén is részt vesz a Székely Kapuk – Zöld Kapuk nemzetközi program pályázatán. A lendületes kis csapat a zentai általános iskolákban mutatja be plakátkiállítását.

A lelkes csapat tagjai Sambert Belec Anikó rajztanárnő vezetésével az idén is a környezettudatos életmódra hívta fel a diákok és a tanítók figyelmét azzal, hogy ezúttal külön hangsúlyt fektettek a fák megőrzésének, illetve a faültetésnek a szükségességére.

A fiatal környezetvédők az idén is a zentai betlehemezőkkel karöltve mutatkozott be tegnapelőtt a Thurzó Lajos-, tegnap pedig a Petőfi Sándor Általános Iskolában.

A zentai környezetvédő csoport a plakátkiállítások megrendezése mellett az elmúlt időszakban számos hulladékeltakarító akciókban és faültetéseken is részt vesz.

Az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány Székely kapuk – Zöld kapuk nemzetközi pályázat keretében megrendezésre kerülő vetélkedő a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” élménypedagógiai elven alapul. A vetélkedő diákcsapatok megismerkednek egy megalapozott, jövőbe mutató életszemlélettel, a tartalmas élethez szükséges cselekvési lehetőségekkel, így a hiánypótló vállalkozó szellemmel.

A plakátkiállítást a Thurzó Lajos Általános Iskola betlehemezőinek a pásztorjátéka követte.

Vezetőjük, Horváth László a Vajdaság Ma hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy már 15 éve vesznek részt versenyszerűen a pályázaton és örömmel tölti el, hogy évről-évre akadnak olyan vállalkozó szellemű gyermekek, akik szívesen csatlakoznak a csoportjukhoz és idézik fel elődjeik hagyományát.

– A magyar vidéken tájegységenként a betlehemezés különböző változataival találkozhatunk. Más az erdélyieké, más Bánátban, és más itt Bácskában és mi azt a célt tűztük ki, hogy nemcsak idehaza mutatjuk be a betlehemezésünket, hanem más községekbe is igyekszünk elvinni az örömhírt – jegyezte meg Horváth László, aki hozzáfűzte, büszkék arra, hogy az elmúlt másfél évtized alatt eljutottak Brüsszelbe, Budapestre, Rómába, Debrecenbe és itt is öregbíthették nemcsak az iskolájuk, hanem Zenta hírnevét is. A Zöldülj Zenta kiállítását, illetve a betlehemezők fellépését holnap a Stevan Sremac Általános Iskola diákjai és tanárai tekinthetik meg délután fél egytől. A betlehemezők vasárnap délelőtt az idei gazdanapokon is fellépnek.

Horváth Zsolt
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Gyalogtúra a Kelebiai erdőbe  - illusztráció
2023. JANUÁR 26.
[ 9:55 ]
Két embert megölt és legkevesebb hét embert megsebesített egy késes támadó szerdán Németország északi részén egy vonaton - jelentették német hírportálok. A beszámolók szerint a Kiel és Hamburg között közlekedő regionális vonaton egy férfi rontott rá utasokra röviddel 15 óra előtt, amikor a szerelvény...
2023. JANUÁR 25.
[ 21:03 ]
A tutini gimnázium előcsarnokában 10 óra 30 perc körül hasba szúrták az iskola egyik tizenhat éves tanulóját, erősítette meg a hírt Vahidin Ramičević, az iskola igazgatója. Az RTS szerint a diákot verekedés közben szúrta meg az egyik iskolatársa. A sérült fiút a Novi Pazar-i kórházba szállították. Az esetről...
2023. JANUÁR 25.
[ 18:51 ]
Ma mondott védőbeszédet az újvidéki felső bíróságon az a 30 éves temerini férfi, akit az újvidéki Belgrád rakparton történt balesettel vádolnak, amelyben Milica Milićević életét vesztette, barátja pedig súlyosan megsérült. (Védekezését tanulságként és az állapotok illusztrálásaként ismertetjük) A Dnevnik...
2023. JANUÁR 24.
[ 12:56 ]
Beolvasás folyamatban