Magazin
Veszélyben az izlandi erőmű, fallal védik meg a vulkánkitöréstől
Betűméret:             

Az izlandi hatóságok kedden elkezdték egy speciális védőfal építésének előkészítését a szigetország délnyugati részén lévő geotermikus erőmű körül, reményeik szerint a fal egy lehetséges vulkánkitörés esetén megvédi a létesítményt a lávafolyamtól.

Izlandon az elmúlt napokban több tízezer földrengést észleltek, a meteorológiai szolgálat szakértői szerint ezek vulkánkitörést is előidézhetnek, és az olvadt kőzet a felszínre törve kárt tehet a Grindavíktól alig 6 kilométerre található Svartsengi geotermikus erőműben.

A szigetországban veszélyhelyzetet hirdettek ki pénteken, miután több nagy erejű földrengés történt a Reykjanes-félszigeten.

A geotermikus erőműtől nem messze található Grindavík lakóit pedig szombaton evakuálták a városból, mert erősen rengett a föld, az utak megrepedtek és az épületek is megsérültek.

Gudrún Hafsteindóttir izlandi igazságügyi miniszter a RUV állami televíziónak elmondta: egy nagy védőgátat terveztek hogy megvédje az erőművet. Azt is elmondta, hogy az erőműhöz olyan mennyiségű építőanyagot és felszerelést szállítottak, ami akár 20 ezer teherautót is megtöltene.

Az erőmű körüli védőgát építése már csak a kormány hivatalos jóváhagyására vár. A Svartsengi geotermikus erőmű hideg és meleg vizet, illetve áramot termel a Reykjanes-félsziget számára.

Az erőművet üzemeltető HS Orka cég szóvivője közölte, hogy az erőmű az egész országot ellátja energiával és egy üzemzavar nem befolyásolná az áramellátást a főváros, Reykjavík számára.

A szigetországban 33 működő vulkán van. Izland az eurázsiai és észak-amerikai tektonikus lemezt egymástól elválasztó hasadékon, az Észak-atlanti Hátságon fekszik, ahol rendszeresek a földrengések és a vulkáni tevékenység.

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb vulkáni tevékenysége is Izlandon történt: 2010 tavaszán az Eyjafjallajökull kitörése öt napra megbénította Európa légiközlekedését, mintegy százezer járatot töröltek Európában és az észak-atlanti térségben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kezdődhet a téli madáretetés - illusztráció
2023. DECEMBER 4.
[ 12:21 ]
Megdőlt az országos melegrekord szombaton: Békéscsabán 18 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. A várakozásoknak megfelelően 18 fokig emelkedett a hőmérséklet a délkeleti tájakon, vagyis megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. Az eddigi...
2023. DECEMBER 2.
[ 17:16 ]
A Móra István Művelődési Egyesület által megrendezett adventi készülődésen a helybeli óvodások és kisiskolások a szüleikkel és a nagyszüleikkel készítettek szebbnél szebb karácsonyi díszeket, adventi koszorúkat és kopogtatókat készítettek, amiket a rendezvény végén haza is vihettek. – A kevi művelődési...
2023. DECEMBER 1.
[ 19:00 ]
Kirúgtak egy magas rangú kormánytisztviselőt, miután egy olyan országgal kötött együttműködési megállapodást, amelyről kiderült, hogy nem is létezik. Az eset Paraguayban történt, méghozzá Arnaldo Chamorro mezőgazdasági miniszterrel, aki a "Kailasai Egyesült Államokkal" írt alá egy megegyezést, amelyről azt...
2023. DECEMBER 1.
[ 11:28 ]
Beolvasás folyamatban