Magazin
Holland település lett az Év európai városa
Betűméret:             

A londoni székhelyű Academy of Urbanism nonprofit szakmai szervezet egy holland településnek adta az idei Év európai városa elismerést. A 160 ezer fős holland városka, amely Amszterdamtól 40 kilométerre délkeletre található, azzal nyerte el a zsűri tetszését, hogy magas életminőséget biztosít lakosainak, és a progresszív tervezés és az innováció mellett megőrizte egyedülálló örökségét és karakterét, írja az NL Times.

A város pedig az Utrecht tartományban elhelyezkedő Amersfoort, amely egy jó állapotban megmaradt középkori óvárossal is rendelkezik, valamint itt található a híres absztrakt festő, Piet Mondrian szülőháza.

"Amersfoort polgárai jólétére és boldogságára összpontosít, az autóhasználat korlátozására irányuló törekvésektől kezdve a változatos és jó minőségű, megfizethető otthonok biztosításáig"

– áll a zsűri indoklásában.

A díjért még két másik város volt versenyben, a spanyolországi Estepona és az angliai Exeter.

A zsűri többek között a városfejlesztés minősége, a társadalmi kohézió, a fenntarthatóság és az önkormányzatiság alapján értékelte a városokat. Amersfoorti látogatásuk során kerékpárral látogatták meg a Kattenbroek nevű történelmi városközpontot, a Wagenwerkplaats nevű, ipari épületekben berendezett rendezvényközpontot, valamint a település legújabb negyedét, a Vathorstot. Pozitívumként említették még, hogy a városvezetés korlátozza az autók használatát, a csendes kisvárosban pedig bárki találhat magának megfizethető és jó minőségű lakást – írja a NL Times.

Lucas Bolsuis, Amersfoort polgármestere örömét fejezte ki a díj kapcsán: "Nemzedékek munkája kell egy város felépítéséhez. Amersfoort hatalmasat nőtt és modernizálódott 50 év alatt, de a történelem és az emberek mindig is központi szerepet játszottak." A díj szerinte hivatalos elismerés minden amersfoortinak, aki nap mint nap együtt dolgozik azon, hogy a várost különlegessé tegye.

Amersfoort a második holland város, amely elnyerte a díjat, Rotterdam 2015-ös sikere után. Az év európai városai között szerepel még Berlin, Koppenhága, Lisszabon, Bilbao, Antwerpen és Edinburgh.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kezdődhet a téli madáretetés - illusztráció
2023. DECEMBER 4.
[ 12:21 ]
Megdőlt az országos melegrekord szombaton: Békéscsabán 18 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. A várakozásoknak megfelelően 18 fokig emelkedett a hőmérséklet a délkeleti tájakon, vagyis megdőlt az erre a napra vonatkozó országos melegrekord. Az eddigi...
2023. DECEMBER 2.
[ 17:16 ]
A Móra István Művelődési Egyesület által megrendezett adventi készülődésen a helybeli óvodások és kisiskolások a szüleikkel és a nagyszüleikkel készítettek szebbnél szebb karácsonyi díszeket, adventi koszorúkat és kopogtatókat készítettek, amiket a rendezvény végén haza is vihettek. – A kevi művelődési...
2023. DECEMBER 1.
[ 19:00 ]
Kirúgtak egy magas rangú kormánytisztviselőt, miután egy olyan országgal kötött együttműködési megállapodást, amelyről kiderült, hogy nem is létezik. Az eset Paraguayban történt, méghozzá Arnaldo Chamorro mezőgazdasági miniszterrel, aki a "Kailasai Egyesült Államokkal" írt alá egy megegyezést, amelyről azt...
2023. DECEMBER 1.
[ 11:28 ]
Beolvasás folyamatban