Magazin
Népi kalendárium: Húsvétvasárnapi hagyományok
Betűméret:             

Ahogyan a legtöbb ünnep alkalmával, így ezen a napon sem lehetett dolgozni, sőt, még az állatokat sem hozták ki az istállóból. Tilos volt a seprés is, hiszen úgy vélték, azzal elsepernék a locsolókat. A csorda sem hajtott ki, és az állatokat sem lehetett befogni ezen a napon.

A húsvétvasárnapi hajnali ünnepi mise hagyománya az V. századra vezethető vissza. A szertartás során a szentlecke után a XI. századtól kezdődően éneklik a sequentia elnevezésű miseéneket, amely a feltámadt Krisztusnak, a kereszténység "húsvéti bárányának" a dicséretéről szól. A húsvéti ünneplés részeként a húsvéti gyertya mindig a szentély vagy az oltár közelében áll. A húsvéti gyertya Jézusra, a "világ világosságára" emlékezteti a híveket.

E napon a víznek nagyon nagy jelentősége volt. Bukovinában úgy vélték, aki hamarabb merít vizet, annak szerencséje lesz. Moldvában a napfelkelte előtt keresztútra öntött vízzel kívánták távoltartani a jégesőt. Sokan tettek ekkor piros tojást a mosdóvízbe, hogy a család egészséges legyen. Moldvai magyarok a piros tojást egymás fejéhez koccintották, hogy ne fájjon a fejük.

Ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben a bárányhúst, a kalácsot, a tojást, a sonkát és bort vitték. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi, a tojás pedig az újjászületés jelképe. A templomban megszentelt ételek kerültek azután a családi asztalra.

Sok helyen volt hagyomány, hogy a karácsonyi almához hasonlóan egy főtt tojást annyi szeletre vágjanak, ahányan helyet foglaltak a húsvéti asztalnál. Ezt a családtagok együtt fogyasztották el, azzal a céllal, hogy ha majd egyszer valamelyikük eltévedne, jusson eszébe, kikkel ült együtt az asztalnál, és könnyen hazataláljon.

A szentelt ételek maradékát a tűzbe vetették. Volt, ahol a szentelt sonka csontját a gyümölcsfára akasztották, hogy sok legyen rajta a termés, míg a zempléni falvakban a szentelt kalács morzsáját a tyúkoknak adták, hogy sok tojást tojjanak. Máshol a tűzre dobták a csontot, hogy nehogy villám csapjon a házba.

Néhol zöld ágat díszítettek fel szalagokkal és tojásokkal, és azzal járták a falut, miközben énekeltek. Sok helyen a fiúk a választottjuk kapujára akasztották az ágat. Húsvétvasárnapra virradóra történt a határjárás, melynek célja az volt, hogy megnézzék, hogy áll a vetés a határban, és megvédjék azt. Közben pedig imádkoztak, hogy ne legyen jégeső, sáskajárás, árvíz, és hogy bőséges legyen a termés. Egyes helyeken a határjárás alkalmával a legényeket félig földbe ásták vagy képletesen megvesszőzték, megcsapták, hogy halálukig emlékezzenek a határ nevezetes pontjára. E naphoz kapcsolódott a zöldág járás is, ami a tavaszt, a természet megújulását jelképező énekes játék volt. Elsősorban a lányok, esetleg a legények is kézfogással sorba álltak, a sor mindkét végén kaput tartottak zöld ággal a kezükben. A sor egyik vége átbújt a sor másik végén lévő kapu alatt, így járták végig a falut.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nyaralási idény kezdetével, megkezdődött a Bar–Bijelo Polje–Újvidék, illetve az Újvidék–Bijelo Polje–Bar szakaszra a jegyek foglalása és vásárlása, tájékoztatott a montenegrói vasúttársaság (ŽPCG). Az első vonat Újvidékről június 14-én indul, az utolsó szeptember 15-én, míg Barból az első szerelvény...
2024. JÚNIUS 8.
[ 9:35 ]
Szerbiában ma akár a 33 fokot is elérheti a legmagasabb nappali hőmérséklet, a hétvégén már az éjszakák is trópusiak lesznek, az éjszakai órákban sem megy a hőmérő higanyszála 20 fok alá. Vasárnap rekkenő hőség várható, akár 36 fok is lehet és ez kitart hétfőn is, írja közleményében a Köztársasági...
2024. JÚNIUS 7.
[ 10:30 ]
A szerbiai közegészségügyi intézet figyelmeztetést adott ki az elkövetkező napokban várható hőhullám miatt: június 9-én, 11-én és 13-án Szerbia-szerte a hőmérséklet eléri a "veszélyes" kategóriát. A meteorológusok szerint komoly hőség várható, a hőmérséklet 35 fok körül alakul majd. Az orvosok arra...
2024. JÚNIUS 6.
[ 17:03 ]
Beolvasás folyamatban