Magazin
Mit tudsz Torontál vármegyéről? - tizennegyedszer

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub közös szervezésben ez év szeptember közepén hirdette meg a XIV. Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű honismereti történelmi vetélkedőt, melyre nyolc csapat határidőben benevezett. Ezek elsősorban a volt Torontál vármegye területéről és a szomszédos megyékből érkeztek: Székelykevéről, Torontálvásárhelyről, Tiszaszigetről, Újszegedről, Kisiratosról (Arad megye - Románia), Oroszlámosról és Ürményházáról.

Az ürményházi vadászotthonban 2014. december 6-ra meghirdetett vetélkedőn megjelent csapatok sokrétű tudásukról tettek tanúbizonyságot. A résztvevőknek négyféle feladatalap kitöltése volt a feladata. Ezen kívül volt még ismerkedés, rajzos feladat, néprajzi tartalmú szituációs játék…

A vetélkedő jó hangulatban telt. A szakmai részt zsűri kísérte figyelemmel. Összetétele: Fekete Annamária (Újvidék), Szanka József (Szeged), Mészáros Ágota (Oroszlámos) és Szatmári Mihály (Székelykeve).

Első helyezett a Keve király nevű csapat lett Székelykevéről. Tagjai: Jankó Emese, Ambrus Andrea és Stoja Stefan. Fölkészítőjük Szatmári Mihály. A második helyet a kisiratosi Turul csapat foglalta el, tagjai: Almási Lóránt, Kotroczó József és Torma Alex. Fölkészítőjük Almási Bálint-Gábor. Harmadik helyezést ért el a Szigeti veszedelem nevű csapat Tiszaszigetről: Szécsi Krisztina, Tóth Réka és Oláh Enikő, fölkészítőjük Hegedűs Gyöngyi és Tenk Zoltán.

Minden résztvevő csapat elismerő oklevelet és gazdag ajándékcsomagot kapott, amely könyveket, füzetet, írószert és édességet tartalmazott. A felkészítő tanárok is hasznos történelmi témájú könyveket kaptak.

Egy ilyen fajta vetélkedőnek, úgy érezzük, van létjogosultsága, mert a tanulóink így is megismerhetik szűkebb szülőföldünk múltját. Ez a megismerés pedig erősíti nemzeti öntudatukat, kisebbségi állóképességüket és önbizalmukat. Fontos az ilyen találkozókon kialakult személyes ismeretségek kialakulása, közösségépítő jellege is.

A szervezők Dulka Andor és Viola Lujza voltak. Munkájukat Móricz Elvira, Móricz Erzsébet, valamint önkéntesek is segítették. Köszönettel tartozunk az ürményházi vadászoknak, akik más rendezvényeinkre is rendelkezésünkre bocsátják a termüket, és a helybeli versenyzők anyukáinak, akik süteményeikkel hozzájárultak a jó hangulatú ebédhez.

Viola Lujza

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szobrot emeltek Montenegróban Titónak - illusztráció
2018. DECEMBER 18.
[ 14:45 ]
Új-Zélandon 2020-ban, a következő általános választással egy időben ügydöntő népszavazást tartanak a marihuána legalizálásáról - jelentette be kedden a wellingtoni kormány. A népszavazás része annak a megállapodásnak, amelynek alapján a Zöld Párt támogatásáról biztosította a kormányt vezető Munkáspártot.A Zöld...
2018. DECEMBER 18.
[ 9:28 ]
A Design Terminal által támogatott CollMot Entertainment látványos drónos akcióját ezer meghívott vendég követte végig a Buckingham Palota kertjében.Látványos drón-showt mutatott be CollMot Entertainment a Buckingham Palota kertjében, A nyolc perces londoni karácsonyi műsor 40 drón felhasználásával készült, a közelgő...
2018. DECEMBER 17.
[ 17:57 ]
Oroszországban 18 évről 21-re emelnék a töményszesz-fogyasztás alsó korhatárát. Az intézkedés már jövő februárban életbe léphet.A fiatalkori ivászat nem csak az egészséget rongálja, hanem hat a viselkedésre is, és meghatározza a jövőbeli alkoholfogyasztási szokásokat is – indokolta a javaslatot az orosz...
2018. DECEMBER 16.
[ 18:57 ]
Beolvasás folyamatban