Magazin
Implom József helyesírási verseny, dél-bácskai elődöntő

Az esős, hideg hétvége nem tartotta vissza a diákokat, hogy az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumba igyekezzenek az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny dél-bácskai körzeti elődöntőjére. Az évente megrendezett verseny Kárpát-medence szintű, a továbbjutó diákok részt vehetnek majd a február 27-28-én megrendezendő döntőn, amelynek helyszíne hagyományosan a magyarországi Gyula város Erkel Ferenc Gimnáziuma.

A január 24-én, szombaton megtartott dél-bácskai elődöntőre az Óbecsei Gimnázium, az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola és a házigazda Svetozar Marković Gimnázium küldött diákokat Cseri Angéla, Horváth Aranka és Kovács Smit Edit magyartanárnők kíséretében, akik egyúttal a verseny szervezésében, lebonyolításában is részt vettek.

A magyarországi zsűri által összeállított feladatok első része tollbamondás volt. Az I. világháború karácsonyi békekötéséről, az emberség megnyilvánulásáról szóló története meglepte a diákokat, igaz, sokan nem is ismerhetik ezt az eseményt, hiszen 1-3. osztályban ez még nem tananyag. A tollbamondás után a feladatlap kitöltése következett, 8 trükkös, helyenként beugrató feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak. A kiszabott idő lejárta után csevegve az iskolások nehéznek minősítették a feladatokat, ami nem csoda, később a feladatjavítóknak is többször át kellett számolniuk a pontokat.

A beszélgetés során a gimnáziumi oktatást modernnek, színesnek tartották a diákok, és az iskolák felszereltségét is egyhangúan dicsérték. A helyesírási versenyre külön felkészítő órákon vettek részt. A tanárnők már kevésbé voltak megelégedve a feltételekkel, többek között nehezményezték, hogy az illetékes minisztérium még mindig nem hagyta jóvá a magyar nyelv és irodalom tárgy új középiskolai tantervét.

A helyesírási verseny eredményével kora délutánra lettek készen a javítók, örültek, hogy minden résztvevő iskolából továbbjutott egy-egy diák a gyulai döntőre: első helyen Varnyú Adél Óbecséről, második helyen Kiss Gergely a villamossági szakközépiskolából és harmadik helyen Varga Somogyi Árpád az újvidéki gimnáziumból. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 1995 óta küld diákokat az Implom Józsefről, a neves magyar polihisztorról elnevezett helyesírási versenyre és ebben az évben is segíteni fogja a diákok és a kísérőtanáraik utaztatását, ígérte Nagy Margit, a VMPE elnöke.

sg

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kirabolták Londonban a szabadkai Spartacus labdarúgóklub játékosait, amikor az Európa-liga első selejtezőkörének visszavágójára érkeztek az észak-írországi Coleraine ellen, írja a Sportski žurnal.Dejan Kerkez csapatkapitány és Slađan Rakić játékos a Heathrow reptéren, a Belfastba indulás előtt vették észre, hogy...
2018. JÚLIUS 18.
[ 12:45 ]
A vidéki városok között legdrágább szegedi parkolási rendszer átalakítására, a zónák számának növelésére, a díjak csökkentésére tett javaslatot a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Szabó Bálint keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, bár a város szocialista polgármestere, Botka László szívesen hangoztatja,...
2018. JÚLIUS 17.
[ 11:53 ]
Egy róka a kilencedik áldozata a karámjából kiszabadult jaguárnak, amelyik a hétvégén megölt egy emut, öt alpakát és két rókát - jelentette be a New Orleans-i állatkert hétfőn. Az Audubon állatkert bejáratához fotókat, plüssállatokat és cukorkákat helyeztek el a megölt állatokat gyászoló látogatók a szombati...
2018. JÚLIUS 17.
[ 10:31 ]
Beolvasás folyamatban