Magazin
Próbára tesz bennünket a hőség
Betűméret:             

Kedden tovább fokozódik a kánikula, már nem csak az arra érzékenyek körében kell tartós fejfájással számolni. Mivel éjszaka is relatív magas hőmérsékletek várhatóak, ezért sokaknál jelentkezhetnek alvászavarok. Napközben jellemző lesz a fáradékonyság, csökken a fizikai és szellemi munkavégző-képességünk.

Kedden továbbra is frontmentes időre számíthatunk, ellenben az egészséges szervezettel rendelkezők is extrém terhelésnek lesznek kitéve. Éjszaka a Kárpát-medencében a levegő egyre kevesebb helyen hűl 20 fok alá, így mind gyakrabban jelentkezhetnek alvászavarok. Érdemes lefekvés előtt levendulateát inni, illetve levendulafürdőt venni. Napközben gyakran felléphet fáradékonyság, álmosságérzet, nehezebben fog menni a munkavégzés - írta humánmeteorológiai előrejelzésében a Meteoklinika.

A fokozódó melegben egyre többen számíthatnak fejfájásra, migrénre, a panaszok ráadásul egész nap, tartósan is fennállhatnak. A legintenzívebb tüneteket a melegfrontokra, a melegedésre fokozottan érzékenyek tapasztalhatják. Aki gyakori fejfájást tapasztal ezekben a napokban, igyon naponta többször aranyvessző- vagy zöld teát - utóbbi élénkítő hatása révén segít legyőzni a fáradékonyságot is.

A pollenkoncentráció is jelentősen megnövekedett az elmúlt napokban, a legintenzívebb panaszokat a pázsitfű- és a csalánfélék okozhatják, de már a gombaspóra koncentrációja is a nagyon magas tartományban van. A hőség ideje alatt az allergiások lehetőleg kerüljék a réteket és a parkokat, hazaérkezés után pedig mossanak hajat és váltsanak ruhát. Jó hír viszont, hogy szerda este egy hidegfront érkezik majd, emiatt csütörtöktől már jelentősen enyhülni fognak a tünetek.

Az UV-sugárzással továbbra is vigyázni kell, hiszen a déli és keleti országrészben már az extrém erős kategóriában alakulhatnak az értékek! Délután 11 és 16 óra között ne tartózkodjunk tartósan a tűző napon. A strandolók ne hagyják otthon az UV-szűrős napszemüvegüket, legalább 40-50-es faktorszámú fényvédő krémjüket és lehetőleg viseljenek széles karimájú szalmakalapot.

Az autósok fokozottan vigyázzanak az utakon, ugyanis a hőség és az erős napsütés miatt még mindig nagy a balesetveszély. Kedden és szerdán is tompábbak lesznek a reflexek, jelentősen megnövekedhet a reakcióidő – vezessünk körültekintően, és tartsunk pihenőket, ha hosszabb útra indultunk.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kismotoron a tengerig - illusztráció
2024. JÚNIUS 14.
[ 8:49 ]
Az užicei rendőrök adócsalás miatt letartóztatták a szabadkai D. P.-t (46), aki mintegy 224 millió dinárral károsította meg Szerbia költségvetését, közölték ma. A gyanú szerint 2019-ben az egyik cég felelős személyeként 2.641 használt személygépkocsit értékesített, a kiállított számlákon viszont alacsonyabb...
2024. JÚNIUS 12.
[ 16:40 ]
Letartóztattak egy férfit Ópazován, akinek a kutyái megtámadtak és megsebesítettek két embert. A MUP közleménye szerint M. S.-t (53) közveszély okozásának vétsége miatt, a közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény elkövetésének gyanújával tartóztatták le. M. S.-nek két kutyája van, amelyeket a gyanú szerint...
2024. JÚNIUS 12.
[ 10:51 ]
Állatvédő aktivisták megrongálták kedden a brit uralkodó alig egy hónapja felavatott hivatalos portréját. A brit uralkodót formabontó módon ábrázoló hatalmas, 2,6 méter magas és 2 méter széles alkotás - az egyik legelismertebb kortárs brit portréművész, Jonathan Yeo munkája - a neves brit képzőművészeti...
2024. JÚNIUS 11.
[ 21:28 ]
Beolvasás folyamatban