Magazin
BI: Mire költi a millióit Novak Djoković?

Novak Djoković foglalja el a férfi teniszvilág trónját, 2011 óta folyamatosan vezeti a világranglistát, csak egyszer csúszott vissza a második helyre. Győzelmeiből és szponzorációjából felhalmozott pénzét azonban nem szórja úgy, mint a hasonlóan tehetős sportolók. Djoković élvezi az életet, sok hobbija van a pályán kívül is. A Business Insider cikke azt mutatja be, hogyan "csinál pénzt" a világelső szerb sportoló és mire költi el azt. Az alábbiakban ebből közlünk összeállítást.

Tavaly 48 millió dollárt keresett Novak Djoković, ezzel ő lett a világ második legjobban kereső teniszezője a legendás Rogerer Federer mögött (67 millió dollár) és a 13. legjobban kereső sportolója (ezt a listát a boxoló Floyd Mayweather vezeti 300 millió dolláros keresettel) - derül ki a Business Insider összeállításából.

A teniszpályán eltöltött eddigi karrierje során 79 millió dollárt nyert, ebből 6,9 milliót 2015-ben ütögetett össze, de az igazi nagy pénzt a szponzorációkból zsebeli be: tavaly 31 millió dollárt halmozott fel a pályán kívül.Csak, hogy a legnagyobbakat említsük, szponzorálja az Adidas, az Uniqlo, a Peugeot, a luxus karórákat gyártó Seiko és a Jacob’s Creek ausztrál borászat is.

Djoković 2013-ban 'Serving to win', vagyis 'Győzelem tálalva' címmel írt egy életmódkönyvet arról a 14 napos, gluténmentes diétáról, amely állítása szerint megváltoztatta a karrierjét. Az ebből keresett pénzét a világ egyik legdrágább ingatlanpiacán költötte el, ugyanis Monte Carlóban vásárolt egy két hálószobás lakást. 2009-ben egy Manhattan 60 márkájú luxusjachtot is vásárolt 2,5 milló dollárért, de úgy tudni, hogy azóta eladta azt.

Djoković a vendéglátóiparba is beszállt, Novak Cafe & Restaurant néven étteremláncot működtet szülőhazájában, Szerbiában. A világranglista vezetője imádja a sajtokat és a tejtermékeket, amelyek persze szigorú gluténmentes diétájának is részei. Két éve azzal került a címlapokra, hogy egy szerb termelőtől felvásárolta a világ szamársajt készletét.

A szamársajt kilója mintegy 825 euróba kerül, ennek előállításához 25 liter szamártej szükséges, ám egy szamár csupán napi másfél deci tejet ad. A szamársajt alacsony zsírtartalmú, de a többi sajtnál hatvanszor több C-vitamint tartalmaz. Később kiderült, hogy a termelő és a teniszező csak tárgyalt arról, hogy a Novak éttermekben felhasználják majd a sajtokat, de nem vásárolták fel a teljes készletet.

Djoković leginkább Peugeot-val jár, de az Audi, a BMW és a Mercedes autóit is élvezheti. Szereti a sportautókat, de tavaly azt nyilatkozta, hogy ha gyereke lesz, akkor már nem fog ilyen kocsikkal járni. A Djoković baba pedig már szépen cseperedik.

A szupersztár családjával közösen működteti a Family Sport nevű vállalkozást, amely rendezvények szervezésével foglalkozik. A cég 2009-ben a holland és a szerb nyílt teniszbajnokságokat rendezésében is részt vett.

Djoković egy 75 ezer dolláros nyomáskamrát használ az izomtónus és az őssejttermelés növelésére és a tejsav csökkentésére. A világklasszis nagyon komolyan veszi a diétáját, és az utóbbi időben saját ételmárkát is piacra dobott Djokolife néven.

A sztár az édes élet mellett jótékonykodik is: feleségével, Jelenával együtt vezetik a Novak Djoković Alapítványt, amelya gyerekek korai oktatásával foglalkozik, és eddig összesen 3,4 millió dollárt adományozott erre a célra.

Tavaly, az olasz nyílt teniszbajnokságon nyert 750 ezer dollárját a szerbiai áradások károsultjainak megsegítésére ajánlotta fel.

Termászetesen nem Djoković az egyetlen teniszező, aki visszaforgatja a pályán megkeresett milliókat. Andy Murray, a világranglista 28 éves harmadik helyezettje brit technológiai startupok támogatásába száll be, miután alig egy hónapja leszerződött a londoni székhelyű, közösségi finanszírozású (crowdfounding) Seedrs nevű céggel. "Mindig is érdekelt a befektetés, és az, hogy a brit startupokat támogathatok, külön öröm nekem" - nyilatkozta a teniszező.

Murray egyébként viszonylag spórolós, de több vállalatban is van érdekeltsége, köztük például a Cromlix nevű skót luxusszállodában is. A Seedrsnél a tanácsadó testületben is lesz helye, egészség, sport és hordható sporteszközök témakörökben fog szakértői tanácsokat adni. (investor.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Maradj otthon, a piac mostantól házhoz megy! jelmondattal online piac indult az Ada községbeli mezőgazdasági termelők és a termékeik iránt érdeklődő vásárlók számára a Moholi Konyhakertészek Egyesülete és az adai Smart Lead Kft. jóvoltából, amelyeknek illetékesei ilyen módon szerettek volna megoldást találni a piacterek...
2020. ÁPRILIS 1.
[ 20:08 ]
A koronavírus szót nem használhatja az állami média, és az utcán sem szabad most már kimondani. Avagy: amiről nem beszélünk, az nincs is. Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán - adta hírül kedden nyilatkozatban a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra...
2020. ÁPRILIS 1.
[ 18:43 ]
A rendőrség letartóztatta a szabadkai S. N-t (39) rablás, kábítószer birtoklása és a kijárási tilalom megszegése miatt. Azzal gyanúsítják, hogy a 17 és 5 óra közötti időszakban feltört két személygépkocsit, ahonnan mobiltelefont illetve három napszemüveget lopott el. A rendőrség a feltört járművek közelében...
2020. ÁPRILIS 1.
[ 14:03 ]
Beolvasás folyamatban