Magazin
Szalagavató ünnepség volt Muzslyán

A nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek Leánykollégiumának és a muzslyai Emmausz Fiúkollégium végzős növendékeinek szalagavató ünnepségére került ma sor Muzslyán, a fiúkollégium tornatermében. A bált hálaadó szentmise előzte meg, amely keretében Kalapis Sztoján atya megáldotta a feltűzendő szalagokat.

A szalagavatás szertartását a fiúkollégium vezetője, Sztoján atya kezdeményezte, azzal a céllal, hogy felelevenítsék ezt a több mint 200 éves múltra visszatekintő eseményt, és hogy hagyományossá tegyék a jövőben. A szalagavatón a kollégisták közül 8 lánynak és 10 fiúnak tűzték fel a kollégiumok monogramjával, és az itt eltöltött tanulmányaik évszámaival ellátott szalagokat. Hogy mindenkinek legyen táncpartnere, csatlakozott az ünneplőkhöz még két hölgy, egy végzős muzslyai, és egy harmadikos kollégista lány is.

A szalagavató történetének ismertetője után a kollégiumok vezetői, Koncz Julianna nővér és Kalapis Sztoján atya mondták el köszöntőiket. Magyarország kormánya is szerette volna képviseltetni magát ezen az ünnepségen dr. Kádár Zoltán kabinetfőnök személyében, aki betegség miatt nem tudott jelen lenni. Az anyaországból Potápi Árpád János, Nemzetpolitikáért felelős államtitkár levelét Gerdof Zsolti nevelőtanár olvasta fel. A többi között a következő áll a levélben: "Kedves Végzős Diákok! Ti, a Boldogasszony Iskolanővérek és az Emmausz Kollégium diákjai nemcsak egy épület, de egy közösség tagjai voltatok az elmúlt években. Egy olyan nagy családé, amelyben megkaptátok a szükséges hátteret: nemcsak a testi, de a lelki táplálékot is. A fiúkollégium egyik diákja így nyilatkozott nevelőiről: "néha szigorúan, de mindig következetesen és nagy szeretettel neveltek". Úgy vélem, ebben a leírásban minden benne van, ami magyarázatot ad arra, hogy miként lesz egy intézményből valódi otthon, annak lakóiból családtagok, barátok, testvérek. A két kollégium úgy neveli életre az ide került fiatalokat, hogy azt a szeretet erejével teszi. A Magyar Kormány nevében szeretném kifejezni elismerésemet mindazért az áldozatos tevékenységért, amit Mária Julianna nővér, Stojan atya és munkatársaik folytatnak fiataljaink lelki épülése érdekében, s különösen azért a misszióért, amit a magyar szórvány megmentése érdekében magukra vállaltak."

Az ünnepségen a végzősök nevében Gyarmati Anita és Miroslav Brnić mondott köszöntőt, majd a harmadikos kollégista fiúk készítettek egy összeállítást társaiknak, amit mindkét kollégium végzőseiről készült videó levetítése követett.

A szalagok feltűzését követően pezsgővel koccintottak a fiatalok, majd azután kezdődött a nyitótánc, egy keringő. A lányok és a fiúk a második táncot szüleiknek szánták. Az ünnepség barátkozással, társalgással, tánccal folytatódott.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Motoros klub alakult Kishegyesen - illusztráció
2019. MÁJUS 19.
[ 11:30 ]
A zágrábi Rebro kórház orvoscsoportja sikeresen szétválasztott egy sziámi ikerpárt, akik a mellkasuknál és a hasuknál voltak összenőve - közölte a helyi sajtó csütörtökön. A tizennégy órán át tartó beavatkozásban - amely két hónappal ezelőtt történt - 23 orvos vett részt, sebészek és altatóorvosok egyaránt. A...
2019. MÁJUS 16.
[ 15:40 ]
Mick Jagger köszöni, jól van, és teljes gőzzel készül a Rolling Stones turnéjának folytatására - ezt üzeni a rock élő legendája, 2 és negyedmillió követőjének a twitterre feltöltött videójával. A 76. életévében járó dédnagypapa, 6 héttel szívműtétje után úgy ropja egy táncteremben – a védjegyévé vált...
2019. MÁJUS 16.
[ 9:27 ]
A mostani volt minden idők legmelegebb áprilisa szinte az egész világon. Iránban és máshol a Közel-Keleten a szokatlanul csapadékos tavasz áradásokat okozott. Szibéria déli részén, valamint Közép-és Kelet-Európában az átlagosnál szárazabb idő volt. A meleg és száraz idő miatt nagy volt az erdőtüzek veszélye, amik...
2019. MÁJUS 16.
[ 9:22 ]
Beolvasás folyamatban