Magazin
A legügyesebb parasztlány és a legnagyobb paraszt kerestetik
Augusztus 21-én tartják meg Topolyán a hatodik parasztolimpiát
Betűméret:             

A sorrendben hatodik Vajdasági Parasztolimpia legfőbb újdonsága, hogy nem csak fiúk, férfiak, hanem hölgyek is nevezhetnek, hiszen első alkalommal most a legügyesebb parasztlány címért is zajlik majd a verseny. Már lehet jelentkezni, az alsó nevezési korhatár 16 év, felső korhatár nincs.

A Vajdasági Parasztolimpia a kezdetektől fogva igazi telitalálatnak tekinthető, hiszen az első évtől kezdve a község legtöbb nézőt vonzó rendezvényének tekinthető. 2015-ben is a becslések szerint több mint 4000-en látogattak ki a helyszínére, ami meghaladja egy kisebb vajdasági település lakosainak a számát. A parasztolimpiát idén is a kenyérszentelő kísérőrendezvényeként szervezik.

Hat évvel ezelőtt is abból származott az ötlet, hogy korábban a Gazdakör ezen a napon főzőversenyt és tréfás vetélkedőket szervezett. Tomik Nimród, a Gazdakör alelnöke volt az, akinek az ötlete alapján ezeket a tréfás vetélkedőket olimpiává fejlesztették. Tomik Nimród elejét főszervezője a rendezvénynek, már hagyományos segítőtársai pedig Palusek Róbert és Varga Géza. A szervező elmondta, hogy augusztus 21-én a fiákeres felvonulás ezúttal is vásártérről indul, hogy a központon keresztül a Sarlós Boldogasszony nagytemplomig tartson, ahol kenyérszentelő szentmisét celebrálnak. Az új kenyérhez felhasznált búzát a Gazdakör tagjai adták össze, akik az idei magyarok kenyeréhez is jelentős mennyiségű búzát gyűjtöttek össze. Az olimpiai láng, ami a parasztolimpia esetében egy disznóöléskor használatos gázpörkölő, 13 órakor fog fellobbanni. Ebben már hagyományosan Dobosi Attila segédkezik majd, aki a a Vanyúr Ákos által készített, parasztolimpiát népszerűsítő videoklipekben a legnagyobb paraszt autentikus megszemélyesítője.

Újdonság, hogy a legnagyobb paraszt mellett a legügyesebb parasztmenyecske címéért is folyik majd a küzdelem. Az okosparaszt-tesztben a nők külön kategóriában versenyezhetnek. Kevesebb mezőgazdasági gépekkel kapcsolatost kérdést kapnak, de a néphagyományokat és az ételeket nagyon kell ismerniük. A győztesekre értékes nyeremények várnak. A legnagyobb paraszt idén is egy bikaborjút vihet haza, amelyet ezúttal a Hajtman család ajánlott fel, a női kategória legjobbja pedig egy kerékpárral gazdagodik. Nem mindennapi érdekesség még, hogy az első három helyezett egy-egy értékes kerámiaserleget is kap, melyet a leghírhedtebb magyar kerámiaművész, a Viszkis rabló néven ismert Ambrus Attila készít el, aki a börtönévei alatt kezdett el kerámiával foglalkozni. Játékosnak jelentkezni lehet a 062/102-55-94-es telefonszámon.

A parasztolimpia ezúttal is mindenkinek remek kikapcsolódást ígér. A gyermekek körében az előző években is nagy népszerűségnek örvendett a nyúl- és malacfogó verseny. Volt azonban, amikor a nyulat öten is egyszerre csípték el, nehéz volt eldönteni, kié legyen. Malacfogás közben – noha nem történt baleset – a sérülés veszélye is fennállt. A szervezők ezért úgy döntöttek, idén rajzzal lehet malacot és nyulat fogni: rajzpályázatot hirdetnek, amelynek témája a parasztolimpia. Minden 4 és 14 év közötti gyermek jelentkezhet egy otthon előre elkészített, vagy a helyszínen tetszőleges technikával megalkotott rajzzal. Az alkotásokból kiállítást rendeznek, majd sorsolás útján eldöntik azt is, kihez kerül a nyúl, kihez a malac. Napközben a BeAt duó szórakoztatja a közönséget, este a 3+2 együttes koncertezik 21 órától.

A rendezvényen a hagyományokhoz hűen főzőversenyt is szerveznek. A szarvasmarhapörkölt készítésében versengő csapatokat 12 órára várják, 12.30-kor kerül sor a hús kiosztására. A főzőversenyre jelentkezni lehet a 063/107-76-40-es, vagy a 024 715 048-as telefonszámon.

Az idén először a rendezvényt összekötik a Topolyáról, illetve Vajdaságból elszármazottak napjával is. A Parasztolimpia helyszínén, a vásártéren elhelyeznek egy nagy térképet, melyen bárki bejelölheti, hogy honnan érkezett. Már a korábbi években is volt Kanadában élő, de innen elszármazott nevezője is a versenynek, a nézők pedig valóban a világ minden tájáról érkeztek. A kísérőprogramok közül ezúttal sem marad el a kisállat simogatás, a lovaglás, de lesz kirakodóvásár és paraszt jakuzzi is. A versenyzők nevezése díjtalan, a 062 10 25 594-es számon lehet nevezni. A rendezvényt a helyi közösség és a helyi önkormányzat mellett helybeli meg környékbeli vállalkozók is támogatják.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A The Economic Times című indiai gazdasági lap beszámolója szerint a Telangána szövetségi államban található Haidarábádban felállított készülékben 5 kilogrammnyi 24 karátos aranyérme fér el nyolc változatban, 0,5 grammtól 100 grammig. A vásárlás bankkártyával történik. Az indiai Goldsikka Pvt Ltd. magáncég által...
2022. DECEMBER 6.
[ 16:06 ]
A nem mindennapi balesetről videó jelent meg a közösségi oldalakon, ami szerencsére nem volt végzetes kimenetelű. A videón az látható, hogy egy idős asszonyt ütött el egy tolató mentőautó. Sem a sofőr, sem az egészségügyi személyzet nem vette észre, hogy az idős nő beszorult a jármű alá. A mentőautó belgrádi...
2022. DECEMBER 6.
[ 9:21 ]
Vlagyimir Putyin orosz államfőt gonosz manóként ábrázoló szobrot helyeztek el hétfőn Prágában azon a talapzaton, amelyen 2020-ig Ivan Konyev szovjet marsall szobra állt. A Vlagyimir Putyint kifigurázó szobor egy világtérképen áll. Az orosz elnök balkeze egy gázvezeték csapját próbálja elzárni, míg jobbkeze a náci...
2022. DECEMBER 5.
[ 20:08 ]
Beolvasás folyamatban