GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 12. [11:17]

Elege lett a Facebooknak: Büntetni fogja az álhírek terjesztőit

Nem szabad mindent elhinni, amit a közösségi médiában látunk!

Elege lett a Facebooknak: Büntetni fogja az álhírek terjesztőit

A Facebooknak és az európai politikusoknak is elege lett abból, hogy a közösségi oldalon nap, mint nap megszámlálhatatlan mennyiségben jelennek meg álhírek. A legnagyobb közösségi oldal ezért úgy döntött, nagyon komolyan büntetni fogja az álhírek terjesztőit - a témával a Médiaklikk című magazinműsor foglalkozott.

Az álhírek az utóbbi években elképesztő hódítóútra indultak. A közösségi médián keresztül emberek millióihoz jutnak el hamis információk, amely tarthatatlan.

A “fake news” már nagyon sok ideje komoly problémát jelent, és a Facebook is felismerte, hogy kezelnie kell. A büntetés, amely ilyen esetben történhet, az az, hogy egy felhasználót kizárnak. Ám nagyon nehéz jogi következményekről beszélni, ugyanis gyakran nem lehet megállapítani, hogy ki az, aki ezeket gyártotta vagy terjesztette – mondta el Szűts Zoltán médiakutató, a Zsigmond Király Egyetem rektori megbízottja.

A Facebookkal egyeztető politikai vezetők nem az alkotmányos véleménynyilvánítási jogukkal élő állampolgárokat tartanák kordában, hanem azokat, akik szándékosan szenzációhajhász, hamis híreket osztanak meg – tette hozzá.

Tiltás vagy kizárás

Az álhíreknek különböző típusai vannak, gyakran politikai kampányban szoktak ilyeneket használni. Ha az illető, aki ilyet gyártott és terjesztett beazonosítható, adott esetben akár vádat is lehet emelni ellene, viszont a Facebook eszköze itt a tiltás vagy a kizárás lehet.

A problémát nem egyszerű megoldani, hiszen sok esetben az álhírek terjesztését már nem is emberek, hanem robotok segítik, amelyek ellen a Facebook szintén robotokkal tud fellépni. A közösségi oldal folyamatosan keresi a kéretlen és hamis tartalmak megosztóit.

Robotok kommunikálnak emberek helyett

A közösségi média eredetileg arról szólt, hogy a felhasználók, akik valódi személyek, kapcsolatokat létesítsenek és posztoljanak. Ezzel szemben ma már ott tartunk, hogy robotok, chatbotok írják meg a híreket és osztják meg. A Facebook ezekkel szintén gépekkel próbál elbánni, olyan algoritmusokat készít, melyek kiszűrik ezeket a valószínűleg gépek által készített posztokat és nem jelenítik meg – fogalmazott a médiakutató. Hozzátette, ezt a newsfeed manipulációjával próbálják elérni. Bár ez nem százszázalékos megoldás.

A szakértő szerint az is nagy kérdés, hogy a Facebook szerkesztői mit ítélnek álhírnek és mit nem. Az amerikai elnökválasztásnál például láthattuk, hogy az oldal készítői politikailag sem függetlenek, ugyanis sokan a demokrata Hillary Clintont támogatták Donald Trumppal szemben.

A hírek befolyásolják a világnézetünk

Napjainkban sokan elsődlegesen a Facebookról fogyasztanak híreket, mely befolyásolja az ő világnézetüket, illetve a világ eseményeiről alkotott véleményüket is - fogalmazott Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Elmondta, a Facebook olyan piaci cég, mely felett egyelőre nincs semmilyen állami kontroll, így a Facebook a saját ideológiájától vezérelve önmaga fogja tudni eldönteni, hogy mit minősít álhírnek és mi az, amit nem minősít annak. Azonban ebbe a csapdába könnyen olyan hírek is áldozatul eshetnek, melyek valóban megtörténtek vagy valódi események voltak, csak épp nem a Facebook munkatársainak szája-íze szerint kommunikálták őket le bizonyos híroldalak.

Magyarország jó helyzetben van

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint más államokhoz képest Magyarország jó helyzetben van, hiszen az itt élők könnyen találnak maguknak hiteles hírportálokat, így nem kell az álhíroldalakra hagyatkozniuk.

Magyarországon is rendkívül sok magyar nyelvű álhíroldal van, ám Magyarországon viszonylag kiegyensúlyozott a médiapiac, ezért a hírfogyasztóknak nagy lehetősége van arra, hogy különböző forrásokból tájékozódjanak – hangsúlyozta a kutatási igazgató. Rengeteg olyan hírforráshoz tudnak nyúlni, ahol valóban különböző világnézet szerint értelmezik ezek a médiumok a világ eseményeit, de mégis valahol a valóságot tárják az olvasóik, illetve a nézőik elé.

Hosszú és küzdelmes harc

A Facebook harca az álhírekkel hosszú és küzdelmes lesz, ám a hírfogyasztók felelőssége is jelentős. Nem szabad mindent elhinni, amit a közösségi médiában látunk, illetve lehetőség szerint egy-egy információt próbáljunk több oldalról is megközelíteni. (Médiaklikk)


2017. november 17. [8:54]

Elárverezik Josip Broz Titónak, Jugoszlávia egykori örökös elnökének egyik jachtját, mert "feleslegessé vált" - jelentette be a Twitteren a montenegrói kormány.A... >>

2017. november 15. [18:05]

Nagyszabású slam poetry-estet tartanak a hétvégén Adán, a Box House-ban, ahol a műfaj neves vajdasági és magyarországi képviselői segítségével ismerkedhetnek meg az... >>

2017. november 14. [18:19]

Megelégelték a Tiszavirág sétaösvény feletti folyópart szeméttel, hulladékkal teli látványát a magyarkanizsai Bratstvo Sporthorgász Egyesület tagjai, ezért takarítási... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.47 dinár
1 dollár 100.32 dinár
100 forint 37.95 dinár
100 dinár 263.48 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka