GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2011. október 8. [11:07]

Hatalmas vita várható: szobrot állítanának Horthynak Budapesten

Hatalmas vita várható: szobrot állítanának Horthynak Budapesten

A Vitézi Rend egy éven belül felállítatná az egykori kormányzó egészalakos szobrát a fővárosban, a kezdeményezés komoly vitákat gerjeszthet.
lengyel főváros központjában egészalakos szobrot emeltek a lengyelek Pilsudskinak, aki hasonló szerepet játszott Lengyelország történetében, mint Horthy Miklós Magyarországon. Hazánkban sokan kizártnak tartják, hogy a kormányzónak ilyen szobra lehessen, Molnár Gazsó János, a Vitézi Rend főkapitánya azonban a napokban bejelentette: Horthy Miklós egészalakos szobrát egy éven belül felállítják Budapesten, költségeket közadakozásból teremtik elő.

Ma is vitatott a kormányfő történelmi megítélése

Pánczél Hegedűs János, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola igazgatóhelyettese maximálisan támogatja, hogy az egykori kormányzónak egészalakos szobra legyen Budapesten. A történész szerint a világháború után hatalomra került kommunistáknak legitimációs bázisra volt szükségük, amelyet az előző rendszerrel szemben állítottak fel, és ennek része volt Horthy Miklós démonizálása is.
Ma is gyakran felhozott vád ellene a zsidótörvények elfogadása, és hogy engedményeket tett a szélsőjobbnak. Ideje lenne tisztázni az egykori kormányzó történelmi szerepét – vélekedett Pánczél Hegedűs János, aki szerint jó volna, ha diskurzus indulna a témáról. Horthy Miklós neve tabutéma volt a rendszerváltás előtt, és a családja megszenvedte ezt az időszakot – idézte fel Horthy Éva, a kormányzó rokona. Építészmérnök édesapját börtönbe hurcolták, a család az asszony özvegy édesanyjának házában vészelte át a Rákosi-rendszert.
Politikai viták folynak Horthy Miklós személyének megítélése körül, de előbb-utóbb lesz egészalakos szobra Szegeden – jelentette ki Szakály Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára. A szakember szerint rá kellene bízni a helyi közösségekre, miként gondolkodnak a történelmi személyekről.
Szabó István, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogtörténeti tanszékének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszak egyes szocialista vezetőinek nevéhez több negatívum fűződik, mint Horthyéhoz, mégis nagyobb a kultuszuk. Az egykori kormányzó személye kétségkívül ellentmondásos, de annyira nem negatív szereplő, hogy ne lehetne neki szobrot állítani – vélekedett a professzor.

A Horthy-bunker

Újvári Gábor, a Kodolányi János Főiskola tanára szerint viszont inkább negatív figuraként él Horthy a magyar társadalom többségének tudatában, miközben vezetői erényeit kétségkívül elismerik. A történész emlékeztetett: a húszas években Magyarországon olyan óriási fejlődés ment végbe, amelyet senki sem várt a trianoni békediktátum után.
A Horthy Miklós Társaság még nem kezdeményezte, hogy Horthy Miklósnak egészalakos szobra legyen Magyarországon, de segítik a szegedi civil kezdeményezést. Kocsis Sándor alelnök szerint több tízmillió forintba kerül egy ilyen szobor felállítása, így a politikai támogatottság hiánya miatt anyagi okok is nehezítik az ügyet.

Horthy-kultusz Kenderesen

„Isten hozta Kenderesen, vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója szülővárosában!” Ez a tábla fogadja a Szolnok megyei településre látogatót. A lakók valóságos kultuszt alakítottak ki a kormányzó alakja körül, a város vezetése pedig javaslatot tett Kenderes Horthy-emlékhellyé nyilvánítására.
A kormányzónak mellszobra már van a településen, és az önkormányzat faláról is Horthy Miklós néz a látogatóra. Pádár Lászlóné polgármester nagyon szeretné, ha egészalakos szobrot is állíthatnának, de ezt az anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé. Tervezik viszont a kormányzó nevéhez fűződő emlékek történelmi emlékhellyé nyilvánítását, ennek előkészítésén most bizottság dolgozik.
A településen minden évben megemlékeznek az újratemetésről. Az idei ünnepséget Horthy Miklós menye, a kilencvenhárom esztendős Horthy Istvánné és fia kedvéért egy héttel későbbre halasztották. Ilona asszony örülne a szoborállításnak, de szerinte „ez az emberektől függ”. „Az a lényeges, hogy a magyarok jobban feldolgozzák a múltat, és ne legyen ebből viszály” – tette hozzá Horthy István.

Nagy az ellenzéki tábora

Tőkéczki László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem művelődéstörténeti tanszékének vezetője szerint nehezíti Horthy Miklós megítélését, hogy szembekerült számos társadalmi csoporttal, köztük a népiekkel, a baloldallal, a legitimistákkal és a szélsőjobboldallal egyaránt, tehát igen nagy az ellenzéki tábora. A kormányzó a magyar politikai viták szimbolikus terének egyik induló figurája, a baloldal számára „minden rossz megtestesítője”, míg a jobboldalon ellentmondásos a szerepéről alkotott kép. Az a történelmi vita, amely a huszadik század nagy alakjait a helyükre tenné, nem zajlott le nálunk – mutatott rá a történész.
(Kossuth Rádió)


2018. január 22. [13:44]

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár közművelődési szakmai díjakat adott át hétfőn, a magyar kultúra napján... >>

2018. január 22. [11:15]

Egyoldalúan visszalépteti egyéni jelöltjeit az LMP két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos javára az Együtt - tudatta az ellenzéki párt hétfőn az... >>

2018. január 22. [6:12]

Nem változtak a politikai erőviszonyok az elmúlt egy hónapban, derült ki a Závecz Research Társadalomkutató Intézet felméréséből. A Fidesz támogatottsága továbbra is 33... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.50 dinár
1 dollár 96.93 dinár
100 forint 38.30 dinár
100 dinár 261.06 forint
Heti kérdés
Hogyan értékeli Donald Trump elnökösködésének első évét? (Az 5-ös a legjobb.)
5
4
3
2
1

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka