Magyarország
Németh Zsolt: Magyarország felelősséget vállal a határon túli magyarokért
Répás: éreztetni kell a diaszpórával, hogy része a nemzetnek
Betűméret:             

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint Magyarország régi adóssága, hogy foglalkozzon a diaszpórával és éreztesse vele, hogy része a magyar nemzetnek.

Az államtitkár az Állami és civil kapcsolattartás a diaszpórával című nemzetközi konferencián elmondta, az országok egyre inkább keresik a kapcsolatot külföldön élő állampolgáraikkal és leszármazottaikkal, egyre inkább felismerik a diaszpóra jelentőségét és az államok közötti kapcsolatépítésben betöltött szerepét.

Hangsúlyozta, a magyar kormány egyaránt figyelmet szentel a Kárpát-medencében élő magyarokra és a diaszpórára, például a Kanadában, az Egyesült Államokban és a Nyugat-Európában élő közösségekre. Az ő problémáikat másként kell kezelni, mint a szomszédos országokban élőkét - vélekedett.

Répás Zsuzsanna elmondta, a kormány célja, hogy erősítse a bizalmat Magyarország és a diaszpóra között, mert az ország régi adóssága, hogy foglalkozzon a diaszpórával. Most végre megfelelő figyelmet kap a diaszpóra, a kormány igyekszik segíteni nemzeti identitásuk, kulturális örökségük megőrzését - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy ebben fontos lépés volt az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetése, hiszen így a diaszpóra tagjai magyar állampolgárságért folyamodhatnak bárhol a világon, és egyre többen élnek is ezzel a lehetőséggel.

Szerinte ma a gazdasági migráció jelent nagy kihívást, így fontos, hogy az országot elhagyók csatlakozzanak a diaszpóra szervezeteihez vagy új szervezeteket hozzanak létre.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy létrehozták a Magyar Diaszpóra Tanácsot, amelynek segítségével együttműködhetnek a világ minden részén lévő magyar szervezetekkel. A tanács következő ülésére remélhetőleg novemberben kerül sor - tette hozzá.

Magyarország felelősséget vállal a határon túli magyar közösségekért, de nem kérdőjelezi meg azoknak az országoknak a felelősségét a jólétükért és a jogaik gyakorlásáért, amelyben élnek - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Az Állami és civil kapcsolattartás a diaszpórával című nemzetközi konferencián az államtitkár kiemelte: az országok kapcsolata a kisebbségek tekintetében a nemzetközi előírások alapján kiegyensúlyozott. Magyarország tiszteletben tartja a nemzetközi kötelezettségeket, a területi integritás és a szuverenitás elvét, továbbá a magyar közösségek akaratát is, hogy megőrizzék identitásukat abban az országban, amelyben élnek - fogalmazott. Hozzátette: Magyarország nem a nemzetállamon belül akarja egyesíteni a nemzetet.

Németh Zsolt hangsúlyozta: Magyarország az egyéni jogok mellett a kollektív jogokat is fontosnak tartja.

Úgy látja, a hagyományos diaszpóraközösségek és az új migráns közösségek helyzete eltérő. Az utóbbi években új migráns közösségek jelentek meg: vélhetően 3-500 ezerre tehető azoknak a magyaroknak a száma, akik külföldön találtak állást - közölte. Hozzáfűzte: jelenleg politikai vita folyik arról, hogyan kellene kezelni ezt a helyzetet.

Alexandru Victor Micula budapesti román nagykövet előadásában arról beszélt, hogy a kisebbségeknek fontos szerepük van Európában, hiszen míg igyekeznek megőrizni az identitásukat, hozzájárulhatnak azon ország érdekeinek érvényesítéséhez is, amelyben élnek. Romániának az a feladata, hogy védje a külföldön élő románok érdekeit, de emellett felelősséget visel a határain belül élő kisebbségért is - hangoztatta.

A diplomata azt mondta, országa kisebbségpolitikája értelmében a Romániában élő közösségek a nemzetközi előírásoknak megfelelően gyakorolhatják jogaikat, megőrizhetik kulturális, nemzeti és vallási identitásukat.

Romániának ugyanakkor fontos célja, hogy fenntartsa és erősítse a román identitást is a diaszpórájával ápolt a kapcsolatok révén - mondta.

A nemzetpolitikai államtitkárság és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által szervezett kétnapos rendezvény Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet előadásában elmondta: országa a zsidó diaszpórával ápolt kapcsolatainak alapja a felelősség és partnerség.

Úgy fogalmazott, sokáig az volt a közvélekedés, hogy a zsidó identitás csak a valláson alapul, de valójában a nemzethez is kötődik, Izrael ma a zsidók nemzetállama.

A diplomata közölte: Izrael a zsidók földje, azokhoz a zsidókhoz is tartozik, akik nem az országban élnek, és Izrael minden zsidó előtt nyitva áll. Emellett a kapcsolatok fontos eleme az is, hogy Izrael kéri a zsidó diaszpórát, hogy támogassa az országot - tette hozzá.

Kevin Dowling budapesti ír nagykövet kiemelte: országa kicsi, de korábban rengeteg ír hagyta el hazáját, és így hatalmas ír diaszpóra jött létre több helyen a világon. Az ír közösségek mára jobbára asszimilálódtak Kanadában, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, közben pedig új közösségek jöttek létre például Ázsiában - magyarázta.

Mint mondta, Dublin a diaszpóra több szervezetét is támogatja. Úgy látja, a kormány igyekszik erősíteni a kapcsolatait ezekkel a közösségekkel, ami nagy munka, és folyamatosan figyelmet kell szentelni a már kiépített kapcsolatok fenntartásának is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és frakcióvezetője, valamint Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke pénteken Budapesten tárgyalt a párt képviselőinek az EPP frakciójához történő csatlakozásáról, valamint az Európai Parlamentben való együttműködési lehetőségekről - tájékoztatta a párt pénteken...
2024. JÚNIUS 14.
[ 20:11 ]
A KDNP számára fontos az Európai Néppárt, Magyar Péter, a Tisza Párt alelnökének személye ugyanakkor elfogadhatatlan számunkra az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójában - jelentette ki Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője pénteken. Hölvényi...
2024. JÚNIUS 14.
[ 13:56 ]
Ha Magyar Pétert az Európai Néppárt (EPP) frakciójába, vagy pártját felveszik az EPP-be, akkor a KDNP kénytelen távozni az Európai Néppártból – jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken Budapesten. A KDNP elnöke és Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője a Karmelita kolostorban...
2024. JÚNIUS 14.
[ 12:35 ]
Beolvasás folyamatban