Magyarország
Átírnák a Fiumei úti 56-os szovjet emlékművek feliratait

A Honvédelmi Minisztérium ismét kezdeményezte Moszkvában a Fiumei úti sírkert szovjet katonai parcellájában található 1956-os emlékművek feliratainak megváltoztatását - tájékoztatta a tárca az MTI-t.

Közleményük szerint a magyar-orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság 12. soros ülésén a felek beszámoltak az előző ülés óta elvégzett hadisír-gondozási munkálatokról és tájékoztatták egymást a két ország területén található hadisírok helyzetéről.

A magyar fél külön programpontban - csakúgy, mint az előző találkozón 2013-ban - vetette fel az 1956-os emlékművek feliratainak megváltoztatását. Az orosz fél kérésének megfelelően a honvédelmi tárca a módosítási javaslatot diplomáciai úton, írásban is megerősíti az orosz döntéshozónál - írta közleményében a HM.

Korábban, 2013 novemberében Hende Csaba honvédelmi miniszter a jobbikos Staudt Gábor írásbeli kérdésére közölte, hogy a magyar-orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság májusi budapesti ülésén a HM jelezte: a hadisíron olvasható felirat sérti az alaptörvényt. Hangsúlyozta, új szövegre is javaslatot tettek, azt kérték ugyanis, hogy "Az 1956. évi események során elesett szovjet katonák emlékére" felirat legyen olvasható az emlékművön. A miniszter akkor hozzátette: "az érdemi válasz késedelme" miatt tárcája októberben ismételten megkereste az orosz tárgyalófelet a "felújítási munkák előrehaladott állapotára" tekintettel.

Az orosz fél azóta sem adta meg hozzájárulását a feliratok megváltoztatásához, így az egyik obeliszk például ma is azoknak a szovjet katonáknak állít emléket, akik az "ellenforradalomban" adták életüket "a magyar nép szabadságáért". (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Történelmi siker az elmúlt tíz év nemzetpolitikája, hiszen az elmúlt században nem volt olyan évtized, amikor ilyen töretlen lett volna a nemzetpolitika előmenetele - fogalmazott a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán. Potápi Árpád János elmondta, hogy az idei esztendő a...
2020. NOVEMBER 27.
[ 12:18 ]
A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután...
2020. NOVEMBER 26.
[ 17:42 ]
Ritkán látható egység volt tapasztalható a Magyar Állandó Értekezlet csütörtöki online ülésén, hisz a zárónyilatkozatot teljes egyetértéssel fogadták el a tanácskozáson résztvevő anyaországi és külhoni magyar pártok képviselői, jelentette be az ülést követő sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt...
2020. NOVEMBER 26.
[ 17:03 ]
Beolvasás folyamatban