GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2016. június 14. [12:17]

Soltész: Negyvenmilliós támogatás ukrajnai gyerekek nyári táborozására

Soltész: Negyvenmilliós támogatás ukrajnai gyerekek nyári táborozására
Fotó: MTI
Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Velencei-tónál üdülő, a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből érkező gyerekekkel focizik a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) sportszálló területén, Agárdon 2016. június 14-én. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, az ukrajnai magyar külképviseletek és az Ukrán Országos Önkormányzat szervezésében idén mintegy 600 nehéz sorsú ukrajnai gyermek üdülhet a Velencei-tónál

A magyar állam az idén negyvenmillió forinttal támogatja csaknem hétszáz ukrajnai gyerek nyári táborozását a Velencei-tónál - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Agárdon, ahol az idei első ukrajnai gyerekcsoportot látogatta meg.

Soltész Miklós a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában hangsúlyozta, hogy a tavalyi hasonló táborok rendkívül sikeresek voltak, hiszen a gyerekek az egy-egy hét alatt lelkileg és fizikailag is megerősödtek.

Közölte: augusztus végéig tizenegy turnus lesz. Az érkezők közül sokaknak meghalt vagy megsérült az édesapja az ukrán-orosz fegyveres konfliktusban.

A Donyeckből, Kijevből, Luganszkból, Kárpátaljáról és Ukrajna más részeiből érkező fiatalok programjai jórészt a Velencei-tóhoz kapcsolódnak majd, de budapesti városnézést, állatkerti látogatást is tartalmaznak - mondta.

Liubov Nepop, Ukrajna Magyarországra kinevezett nagykövete szerint az ukrán-magyar barátságot szimbolizálja a magyar kormány gesztusa.

Magyarország mint szomszédos baráti ország megérezte azt a fájdalmat, amelyen Ukrajna átmegy, ezért segít rajta - fogalmazott, hozzátéve: a jövőben is csak az egymást segítő nemzetek tudnak sikeresek lenni.

Közölte, hogy két éve, a Majdanon történt események és a Krím félsziget annexiója óta folyamatosan fegyverrel harcolnak az orosz agresszió ellen. Reményét fejezte ki, hogy jövőre is jöhetnek ukrán gyerekek Magyarországra, de nem a harcok miatt, hanem békeidőben nyaralni, és akkor igyekeznek a mostani sok segítséget viszonozni.

A nagykövet azt kérte a magyar kormánytól, támogassa az Oroszország elleni szankciók további szigorítását, hogy Ukrajnában végre béke legyen, ami a minszki megállapodás batartása nélkül elképzelhetetlen.

Hartyáni Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke kiemelte: Magyarország segítő kezet nyújtott az ukrán népnek, így tavaly csaknem hatszáz, az idén pedig még több ukrajnai gyerek nyaralhat a Velencei-tónál és láthat egy békés világot. Köszönetet mondott a magyarországi ukrán közösségnek, amely végig segítette a táborok szervezését.

A magyarországi nemzetiségek üdvözlik támogatásuk folyamatos emelkedését

A magyarországi nemzetiségek üdvözlik támogatásuk, költségvetésük évek óta tartó, folyamatos emelkedését, amelynek köszönhetően kulturális autonómiájuk "kézzel fogható közelségbe" került - hangoztatta a szlovák és a német nemzetiségi parlamenti szószóló is kedden, amikor meglátogatta az agárdi sportiskolában nyaraló ukrajnai gyerekeket.

Fuzik János az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke a jövő évi költségvetés hétfői elfogadását és az ideinek a módosítását felidézve hangsúlyozta, két évvel ezelőtt a nemzetiségekre vonatkozó fejezetek az oktatáson kívül mintegy 4 milliárd forintot tartalmaztak, ezek tavaly 50 százalékkal nőttek. Hozzátette: az idei költségvetés már nyolcmilliárd forintot tartalmaz, jövőre pedig további 700 millió forinttal nő támogatásuk.

Tavaly elsősorban a helyi önkormányzatokat erősítették, beruházási keretet teremtettek, idén főként pályázatokra és gyermektáborozásokra koncentrálnak, jövőre pedig az országos önkormányzatok támogatását célozzák meg.

Ritter Imre német nemzetiségi parlamenti szószóló közölte, hogy évek óta prioritásként kezelik a gyerekeket, mert ők a nemzetiségek jövőjének zálogai. Örömének adott hangot, hogy három év alatt 5,2 milliárd forinttal emelkedett a támogatásuk, a legnagyobb arányú emelés pedig az anyanyelvi diáktáborokat érintette: a 2014-es 30 millióról jövőre 360 millió forintra nő.

Megjegyezte, jó úton járnak afelé, hogy minden Magyarországon élő nemzetiségi gyerek legalább egyszer eljusson anyaországbeli nyelvi diáktáborba.

Szeptembertől mintegy 150 nemzetiségi fenntartású intézmény lesz az országban, ezek beruházási és felújítási munkáira a 2016-os költségvetés módosításával idén 400 millió, 2017-ben pedig 860 millió forint áll rendelkezésre.

Megemlítette, hogy a feladatlapú támogatásaik nem egy, hanem akár két év alatt is felhasználhatók, ami még hatékonyabb felhasználást tesz lehetővé. (MTI)


2017. november 17. [20:42]

Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke kapta idén a Szent Márton-díjat, amelyet péntek este adtak át a Pannonhalmi Főapátságban.Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát... >>

2017. november 17. [13:31]

A magyar modell működik, és mi, magyarok nem akarjuk lecserélni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az EU szociális csúcstalálkozóján, pénteken a svédországi... >>

2017. november 17. [9:46]

Az ENSZ-ben elismerik, hogy a migrációs politika nemzeti hatáskör - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az MTI-nek a világszervezet New York-i székházában... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.47 dinár
1 dollár 100.32 dinár
100 forint 37.95 dinár
100 dinár 263.48 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka