Magyarország
Újabb magyar rendőrkontingens indult a macedón-görög határra
Betűméret:             

A kilencedik magyar rendőrkontingens indult Macedóniába hétfőn, hogy segítsen az illegális bevándorlás elleni fellépésben a macedón-görög határon. Az idén év végéig havi váltásban folyamatosan küld a magyar rendőrség egységeket Macedóniába.

A rendőrök indulásakor, a Készenléti Rendőrség budapesti objektumában tartott ünnepségen Halmosi Zsolt, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese elmondta: a kontingens feladata, hogy segítse a macedón rendőrség határőrizeti munkáját.

Beszámolt arról is, hogy a múlt évben 385-en teljesítettek külszolgálatot a nyugat-balkáni migrációs útvonalon, több országban is. Macedóniában 201-en voltak kiküldetésben, de szerepet vállalt a magyar rendőrség Szerbiában, Szlovéniában, valamint az Európai Unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex különböző delegációiban is több mint tíz tagállamban, 72 rendőr részvételével – tette hozzá.

A 25 fős rendőri egységhez fordulva azt mondta: jelentős áldozatvállalás volt részükről, hogy jelentkeztek erre a feladatra, mivel családtagjaiktól, szeretteiktől több száz kilométerre fognak szolgálatot teljesíteni. Hozzátette: mindez nagy kihívás és nagy felelősség is, mivel a kontingens tagjai nem csupán a magyar rendőrséget, de Magyarországot is képviselik Macedóniában. Arra kérte a rendőröket, hogy a jogszabályoknak, a belső normáknak, továbbá a két ország közötti együttműködési megállapodásnak megfelelően szakszerűen, kellő határozottsággal, de az emberi jogokat szem előtt tartva végezzék munkájukat.

Halmosi Zsolt arról is beszélt: Magyarország határőrizete eredményes. Példaként említette, hogy míg 2015-ben 391 ezernél több illegális migráns lépett be a magyar határon át az Európai Unió területére, addig tavaly ez a szám 18 200 volt.

Hozzátette: ők szinte valamennyien július 5-e előtt léptek be, azóta alig van néhány olyan illegális bevándorló, akinek sikerül a szerb-magyar határszakaszon bejutnia az országba. Megjegyezte azt is, hogy 2016. július 5-ét követően 8500 illegális bevándorlót tartóztattak fel a magyar rendőrök és kísérték őket vissza az ideiglenes biztonsági határzáron. Tavaly júliusban keddtől megerősítették a magyar határ védelmét, gyakorlatilag megduplázták a csongrádi és a Bács-Kiskun megyei határszakaszon a védelemben részt vevő katonai és rendőri erők létszámát. Így folyamatosan egy 6-10 ezres állomány védelmezi a Csongrád és a Bács-Kiskun megyei szakaszon a határt.

A főkapitány-helyettes szerint egyértelmű, hogy a tavaly megkezdett munkára a jövőben is szükség van, mert bár Magyarország frontországnak számít az illegális bevándorlás területén, mégis képes arra, hogy segítséget nyújtson a Nyugat-Balkán országainak. Bejelentette: a magyar rendőrség idén is felajánlott a Frontexnek a közös feladatellátás érdekében 75 rendőrt, de az európai határrendészeti együttműködés mellett Macedóniába is küld 25-25 fős kontingenseket minden hónapban.

A most útnak indult magyar rendőrök macedón kollégáikkal együttműködve elsősorban járőrszolgálatot látnak majd el, illetve közreműködnek az embercsempészek és a Macedónia területére belépett illegális migránsok előállításában. A kiutazó szakértők nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem az úgynevezett mélységi területen található főbb és alsóbbrendű utakon is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Velencei Bizottság által megfogalmazott jelentés elfogult, tárgyi tévedésektől hemzseg és politikailag motivált - írta a Szuverenitásvédelmi Hivatal csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint olvasható, a Velencei Bizottság február 15-én és 16-án Budapesten tárgyalásokat folytatott a magyar...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:34 ]
Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Megszólalt Varga Judit, Hajdú Péternek beszélt a házasságáról a Frizbi TV YouTube csatornáján. Azt mondta: Magyar Péter folyamatosan kritizálta őt. Társaságban rendszeresen megalázta, becsmérelte szellemi képességeit, családtagjait pedig debilnek nevezte. Az első gyermekük megszületése után romlott meg a házasságuk,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:32 ]
Beolvasás folyamatban