Magyarország
Lázár: egyre jobb képet mutat az ország gazdasági helyzete
Betűméret:             

Magyarország gazdasági helyzete egyre jobb képet mutat - jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután előző napi ülésén a kormány áttekintette a gazdasági adatokat.

A tárcavezető - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszámolója alapján - hangsúlyozta: Magyarország folyamatosan jobban teljesít, a gazdasági növekedés az Európai Unió átlagát meghaladó mértékű, és az év hátralévő részében is - például az autóipar teljesítménye, a lakásépítések és más beruházások miatt - jelentős bővülés várható. A kormány az idei évre 4 százalék körüli növekedést prognosztizál.

Lázár János kiemelt jelentőségűnek nevezte a 4 százalék körüli munkanélküliséget, mert azzal Magyarország a negyedik legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkezik az EU-ban, és a foglalkoztatási ráta is az uniós átlag felett alakul.

A miniszter beszélt az államadósság csökkentéséről is, jelezve, úgy számolnak, hogy 2019-ben 70 százalék alá csökken a GDP-arányos adósság mértéke. Ha csökken az államadósság, nő a függetlenség és a mozgástér - hangoztatta.

A politikus nagy sikernek tartja ezzel kapcsolatban, hogy döntő mértékben már nem külföldieknek tartozik Magyarország, hanem magyarok hitelezik az állam adósságát. Megjegyezte: a kormány most azokat a hiteleket fizeti vissza, amelyeket a szocialisták vettek fel 2002-2010 között.

Lázár János kitért emellett a nyugdíjasoknak fizetendő nyugdíjprémiumra, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: az ország sikeréből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell. Megemlítette továbbá, hogy a Magyar Posta november végén megkezdi a 2,7 millió nyugdíjasnak járó, 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványok kiszállításának előkészítését.

A kabinetülésekről beszámolva kifejtette: jóváhagytak két honvédelmi beszerzést; megtárgyalták a Semmelweis Egyetem fejlesztési elképzeléseit; megbízták az Emberi Erőforrások Minisztériumát azzal, hogy kezdje meg az Országos Széchényi Könyvtár újjáépítésének tervezését; és javasolták, hogy a választási irodák munkájában közreműködő állami és köztisztviselők erre vonatkozó javadalmazását emeljék. Közölte továbbá, hogy Magyarország új nagykövetséget nyit Ománban.

A kormány foglalkozott a Csehország és az unió között a lőfegyverek és lőszerek tartására vonatkozó vitával is, amelyben per zajlik, Magyarország pedig Csehország mellett avatkozik be, mert a magyar álláspont szerint szükségtelen és aránytalan a fegyver- és lőszertartás szigorítására vonatkozó európai bizottsági javaslat - közölte.

Lázár János a sajtótájékoztatón azt is kijelentette: a magyar kormány nem támogat semmiféle uniós fellépést Lengyelországgal szemben.

Az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén a többségi frakciók megszavazták a lengyel jogállamiságról szóló határozatot, amelynek alapján a testület elkezdi előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását Lengyelországgal szemben.

Szó sem lehet ennek az eljárásnak a megindításáról - mondta Lázár János, úgy értékelve, hogy az EP megtámadta Lengyelországot és a lengyel függetlenséget, amivel átlépte az EU működésére vonatkozó szerződéses kereteket, visszaél a hatalmával.

A miniszter közölte: Budapest minden lépést kész megtenni azért, hogy Varsót segítse.

Kérdésre tudatta: Orbán Viktor miniszterelnöknek kormányzati felhatalmazása van arra, hogy ha szükséges, vétózzon az eljárás ügyében az Európai Tanácsban.

Azzal kapcsolatban, hogy Beata Szydlo lengyel kormányfő szerint a V4 megnyerte az EU-val folytatott vitát a migrációs politikáról, Lázár János azt mondta, "ez egy lengyel hölgyhöz méltó, tiszteletreméltó optimizmus", ő ugyanakkor azt tapasztalja, hogy az Európai Bizottság hétről hétre próbálkozik újabb elképzelésekkel.

A nemzeti konzultációt bíráló Guy Verhofstadt, az EP liberális frakcióvezetője szavaira úgy reagált: megdöbbentő, ha valaki a választók megkérdezését antidemokratikusnak tartja.

Közölte egyúttal, hogy csütörtök délig 1 millió 295 ezer ember küldte vissza a konzultációs kérdőívet, ami kimagasló szám, és jól mutatja, hogy az emberek állást akarnak foglalni a témában.

A Miniszterelnökség vezetője azt is mondta: a nemzeti konzultációs kérdések nem függnek össze azzal, hogy Soros György milyen származásúnak vallja magát.

Szavai szerint a korlátlan bevándorlást akaró baloldaliak folyamatosan támadják Magyarországot Brüsszelben, és nyomást gyakorolnak ennek érdekében az európai intézményrendszerre is. Ez egy politikai akció a Fidesszel és Magyarországgal szemben - jelentette ki.

Lázár János arról is szólt, hogy a közeljövőben tárgyalni fog Tarlós István főpolgármesterrel, december elején pedig Brüsszelben folytat majd megbeszéléseket például elszámolási és atomenergetikai kérdésekről, valamint kötelezettségszegési eljárásokról.

Kérdezték őt arról, hogy Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára a hétvégén Facebook-oldalán azt közölte, hogy miután egyeztetést folytatott a Mol illetékes képviselőivel, csökkentették az üzemanyag árát választókerületében, Mezőkövesden.

Erre reagálva kijelentette: a kormánynak nincs köze a Mol árpolitikájához. Tállai András azt tette szóvá, hogy Mezőkövesden drágább a benzin, mint más Mol-kutakon. Ez "jó néhány képviselőtársamnak jutott most az eszébe" - tette hozzá a miniszter, megjegyezve: ha az ő választókerületében, Hódmezővásárhelyen sokkal magasabb a benzinár, mint például Szegeden, akkor ő is meg fogja kérdezni az érintett hódmezővásárhelyi benzinkút-üzemeltető kiskereskedőket, hogy miért van ez így.

Összegzése szerint Tállai András teljesen helyesen járt el.

Budapest ad otthont a kínai-közép-európai csúcstalálkozónak

Egy a gazdasági együttműködés kiterjesztéséről szóló kínai-közép-európai csúcstalálkozó házigazdája lesz november 26-án és 27-én Budapest, amelyen a kínai miniszterelnök is részt vesz - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti tájékoztatóján.

A miniszter hangsúlyozta: a térség országai komoly gazdasági kapcsolat kialakítására törekednek a világ GDP-jéből egyre nagyobb hányadot kiszakító távol-keleti országgal.

A miniszter elmondta: a kereskedelempolitika mellett a fejlesztéspolitikában is együttműködésre törekednek a felek, és itt jelentik be a Budapest-Belgrád vasútvonal projektjének részleteit is, amelynek tendereztetését várhatóan a hónap végén elindítják.

Közölte azt is: az Európai Unió vezetői a napokban Göteborgban a munka világával, a munka szociális vetületével foglakoznak egy konferencián Orbán Viktor miniszterelnök részvételével.

Lázár János szerint a következő két napban itt azzal lehet majd szembesülni, hogy a bizottság véleménye szerint az unió szociális pillére a migráció támogatása lenne. Ezt azonban Magyarország sosem fogja támogatni, mi úgy gondoljuk, hogy az európai munkavállalókat kell támogatni - közölte.

Magyarország a Keleti Partnerség jövő heti eseményét is felhasználja arra, hogy az ukrán kormányt jobb belátásra bírja a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak védelmében - hangsúlyozta a miniszter a tájékoztatón. Hozzátette: meg kell maradniuk mindazon kisebbségi jogoknak, amelyek az ukrán nyelvtörvény bevezetése előtt léteztek. Amíg erre nincs ígéret, Magyarország minden nemzetközi fórumon határozottan lép fel az ügyben - szögezte le.

A választási kampányba történő beavatkozásnak, és szövetségesek között furcsa lépésnek értékelte Lázár János azt, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma pályázattal támogatná a vidéki magyar sajtót. A miniszter hangsúlyozta: a kormány helyesli, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter bekérette az amerikai ügyvivőt az ügyben. Értetlenül állunk a lépés előtt - fogalmazott, hozzátéve: nem világos, mi az amerikai külügyminisztérium célja, miközben számos területen kiváló az együttműködés a két ország között.

A miniszter a paksi beruházáshoz kapcsolódó hitellehívást firtató kérdésre azt felelte: tíz, összesen 98 millió eurós számla kifizetéséhez az összeg 80 százalékának megfelelő hitelkeretet hívott le Magyarország, amelynek előtörlesztéséről az év végéig döntenek. Lázár János megjegyezte: jelenleg megéri előtörleszteni, mert kedvezőbb hitellel kiváltható az.

A társasági adókedvezményekkel kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát firtató kérdésre Lázár János úgy felelte: véletlen folytán a tao-val kapcsolatos döntések a Kúrián rendre annak a Baka Andrásnak a tanácsához kerülnek, aki hivatali státuszváltásából adódó óriási sértettsége okán nagyon haragszik a kormányra és a Fideszre. Hozzátette: érdekes döntések születnek a Kúrián az ügyel kapcsolatban, és feltette a kérdést: a gyermekek után járó adókedvezmény felhasználásáról is be kell majd számolni?

A miniszter a magyar állami tulajdonba került erdélyi hulladékkezelő ügyével kapcsolatban kérdésre megjegyezte: az állam az AVE Magyarország Kft. fejlesztésekbe kezd, hogy az környezetkímélő módon váljon a térség legnagyobb hulladékkezelőjévé. Profitábilis vállalkozásról van szó - jegyezte meg -, hozzátéve: "az, hogy magyar földön magyar hulladékot magyar cég kezel, nem rossz hír". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban