Magyarország
Lázár: Még van arra lehetőség, hogy április 8-án Magyarország elkerülje, hogy bevándorlóország legyen
Betűméret:             

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a bevándorlás következményeire és hatásaira akart rávilágítani kedden Bécsben készült, a bevándorláshelyzettel kapcsolatos Facebook-videójával. A tárcavezető ezt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte, miután Gernot Blümel osztrák kancelláriaminiszterrel tárgyalt.

Elmondása szerint osztrák kollégájával egy jó hangulatú beszélgetésben tisztázták, hogy az osztrák fővárosban tett keddi magánlátogatása nem érinti a kétoldalú osztrák-magyar kapcsolatokat, amelyek annyira javulnak, hogy nincs, ami ezt el tudná rontani. A magyar kormány abban érdekelt, hogy a kapcsolatok a következő időszakban is érdemben javuljanak - tette hozzá.

A Miniszterelnökség vezetője kifejtette: a videóban Bécs egyik városrészében szerzett tapasztalatait akarta bemutatni, nem állt szándékában megbántani a bécsieket, de szeretett volna rávilágítani a bevándorlás következményeire és hatásaira, ami nem Bécs sajátos jelensége, például Brüsszelben és Berlinben is megtapasztalható.

Magyarországnak szólt a felhívás - mondta a miniszter -, azt szerette volna érzékeltetni, hogy az egy választás lehetősége, milyen lesz Budapest vagy más magyar nagyvárosok.

Még van arra lehetőség, hogy április 8-án Magyarország elkerülje, hogy bevándorlóország legyen - fogalmazott Lázár János.

Beszámolt arról is, hogy nincs lehetőség egységes uniós álláspontra az ENSZ globális bevándorlási javaslatcsomagjáról, amely megnyitná a magyar határokat és megteremtené a bevándorlás megszervezését. Ezt a kormány nem fogadja el, alapvető feltételek hiányoznak - fogalmazta meg, hozzátéve: a magyar javaslatok világosak és egyértelműek, s azokat Várhelyi Olivér, a brüsszeli magyar állandó uniós képviselet vezetője is nyilvánvalóvá tette szerdán Brüsszelben, a dokumentum tárgyalása során.

A világszervezet előtt két dokumentum van - magyarázta Lázár János, kifejtve: egyetértés van abban, hogy mi legyen a menekültekkel, és Magyarország minden nemzetközi konvenciót betart, ugyanakkor nincs egyetértés a gazdasági bevándorlók ügyében.

Az ENSZ zászlajára tűzte a migráció megszervezését, megfosztaná az országokat attól, hogy meghatározza, kik éljenek ott és ellehetetlenítené a határvédelmi kötelezettséget. A magyar álláspont szerint ez káros, mindenkinek joga van békében és biztonságban ott élni, ahová született - erősítette meg.

A migráció senkinek nem jó: annak sem, aki életét kockáztatva elindul és a célországoknak sem - emelte ki a tárcavezető.

Felidézte azt is, hogy a kormány az Alkotmánybírósághoz fordult, arra kérve, foglaljon állást: a magyar alaptörvény rendelkezései alapján egyáltalán van-e lehetőség arra, hogy az állam lemondjon a jogáról, hogy maga határozza meg, hogy ki éljen az országban. A kormány megítélése szerint a tiltott határátlépés súlyos bűncselekmény, az ENSZ pedig nem kényszerítheti rá az álláspontját a különböző tagállamokra - húzta alá Lázár János.

A gazdasági adatokról szólva azt mondta: ha a kvótákat végre kell hajtani, akkor azokat a forrásokat, amelyek nyugdíjemelésre, gyermekétkeztetésre, rászorulók támogatására fordítanak, a migránsokat ellátásra kell biztosítani.

A második negyedévben érkezik a téli rezsicsökkentés

A gázzal fűtők és a távfűtéses háztartások számláján is jóváírnak 12 ezer forintot a második negyedévben - közölte a Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy emellett megemelik a szociális tűzifa támogatását.

Megerősítette továbbá, hogy ismét 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok, amit a gazdasági eredmények tesznek lehetővé. Az intézkedés összértéke mintegy 30 milliárd forint, az utalványokat pedig a következő hetekben kézbesíti a Magyar Posta - mondta Lázár János. Megjegyezte: a nyugdíjasok immár harmadik alkalommal kapnak 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt. "Többgenerációs országban gondolkodunk, mindenki felelős mindenkiért" - fogalmazott.

A miniszter szerint az ezeket a lépéseket alábecsülő, támadó ellenzéki politikusok lenézik a nyugdíjasokat és a rossz körülmények között élőket.

Arról is beszélt, hogy ha a Fidesz-KDNP ismét bizalmat kap a parlamenti választáson, megmarad a nők 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége, ellenkező esetben ennek a sorsa is más lehet.

Lázár János - reagálva az Európai Bíróság zsebszerződésekre vonatkozó döntésére - azt is hangoztatta: a kormány elkötelezett abban, hogy a magyar termőföld magyar kézben maradjon.

Mint ismertette, a testület szerint a hatályos magyar jogszabály nem felel meg az európai jognak. "Itt egy csatát veszítettünk" - mondta, jelezve: a bírósági döntés megnyitná a kaput a külföldiek magyarországi földszerzése és a földspekuláció előtt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a bíróság döntését betartják, ugyanakkor a kormányfő arra utasította a földművelésügyi minisztert, hogy minden jogalkotási eszközzel akadályozza meg, hogy külföldi magánszemélyek vagy külföldi vállalatok haszonélvezeti jog, illetve zsebszerződés révén magyar termőföldhöz jussanak.

2010-ben 600 ezer hektár volt veszélyben, az azóta meghozott törvények ezt nyolc éven át meg tudták védeni - mutatott rá, az egyetlen olyan hiteles politikai erőnek nevezve a kormánypártokat, amelyek képesek ennek a védelemnek a megteremtésére. A következő évek nagy kérdésének nevezte, hogy Magyarországon a külföldiek szerezhetnek-e földet.

A tárcavezető megjegyezte azt is, hogy a magyar rendelkezéseket vitató külföldi érintettek döntően kártalanítást kérnek, nem fenyeget a korábbi tulajdoni viszonyok visszaállása.

A kormányülés további témái közül beszámolt a jászberényi elkerülőútról és a miskolci Y-hídról. Utóbbi legalább 10 milliárd forintba kerül és megkönnyíti a busz- és vasúti közlekedést Miskolc belvárosában.

Az Európai Bizottság országjelentését a miniszter úgy kommentálta: a brüsszeli testület rosszul teszi, hogy beavatkozik a magyar választási kampányba. A kormány barátságtalannak tartja, hogy a kampány kellős közepén az Európai Bizottság egy politikai állásfoglalást tesz közzé, ráadásul a jelentést író szakértők a Fidesz politikai ellenfelei - mondta.

Arra a felvetésre, hogy Hódmezővásárhelyen felmondtak a címzetes főjegyzőnek, Lázár János úgy reagált: a választás véget ért a városban, ezért mindenkit arra kér, próbáljanak együttműködni. Tudomásul kell venni - mondta -, hogy az új - az ellenzék támogatásával megválasztott - polgármester változtatni szeretne, a választók döntésének ez a következménye.

Megjegyezte: a főjegyző több évtizede áll Hódmezővásárhely szolgálatában, politikai pártállástól függetlenül mindenki megbecsülte őt. Szerinte nem emberséges, hogy betegsége alatt mentették fel az állásából.

Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP-Párbeszéd a parlament összehívását követelte a 13. havi nyugdíj és a rezsicsökkentés érdekében, a miniszter úgy fogalmazott: Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje annak a kormánynak volt tanácsadója, amely megszüntette a 13. havi nyugdíjat, ezért a kezdeményezése nem hiteles, ahogyan a rezsicsökkentésre vonatkozó sem, 2010 előtt ugyanis nem volt energiaár-csökkentés. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Trócsányi László csütörtökön közleményben mondott köszönetet azért, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség alkotmánybírói posztra jelölte, de annak egyetemi kötelezettségvállalásai miatt jelenleg nem tud eleget tenni. "Hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a megtisztelő felkérésnek -...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:49 ]
A Velencei Bizottság által megfogalmazott jelentés elfogult, tárgyi tévedésektől hemzseg és politikailag motivált - írta a Szuverenitásvédelmi Hivatal csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint olvasható, a Velencei Bizottság február 15-én és 16-án Budapesten tárgyalásokat folytatott a magyar...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:34 ]
Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Beolvasás folyamatban