GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2018. március 13. [20:45]

Március 15: Kossuth-emléktáblát avattak a törökországi Izmirben

Március 15: Kossuth-emléktáblát avattak a törökországi Izmirben
Fotó: hurriyet.com.tr

Kossuth Lajos-emléktáblát avatott kedden az ankarai magyar nagykövetség a nyugat-törökországi Izmirben az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából.

Az alkotás Izmir Ückuyular nevű városrészében, a helyi kompkikötőben kapott helyet. 1851. szeptember 14-én ugyanis, amikor Kossuth Lajos csaknem két év után elhagyta az Oszmán Birodalmat, ott intett búcsút a török földnek. Távozásakor még korábban, Bursa tartományban, Gemlikben ült hajóra, de végül Izmirből indult útnak Angliába. Jánossy Dénes akadémikus kétkötetes monográfiája alapján Kossuthot az izmiri hajóállomáson szimpatizánsok várták és üdvözölték. Jánossy Dénes tanulmánya ugyanakkor nem ad választ arra a kérdésre, hogy Kossuth Lajos kiszállt volna-e a partra az egykori Szmirna városában. Egyéb forrásokból a történészek azt valószínűsítik, hogy nem.

Az eseménynek emléket állító alkotást Kiss Gábor nagykövet és Christopher Dologh izmiri tiszteletbeli konzul leplezte le.

Kiss Gábor ankarai nagykövet ünnepi beszédében felidézte: a forradalom és szabadságharc leverését követően az osztrák császár megtorlása elől menekülve több szabadságharcos kapott menedéket az Oszmán Birodalomban. Kossuth Lajos 1849-ben - több magyar társával együtt - szintén ott talált menedékre először Vidinben, később Sumlában, végül pedig az anatóliai Kütahyában.

Kiss Gábor rámutatott arra: miként a magyar, úgy a török nép is kiharcolta saját szabadságát és függetlenségét történelme során. A török nép az 1920-as években Musztafa Kemal Atatürk vezetésével sikeresen fékezte meg az ország feldarabolására irányuló törekvéseket, majd teremtette meg a modern Török Köztársaság kereteit. Ez az emléktábla tehát nem csak Kossuth Lajosnak állít emléket, hanem a magyar-török barátságot is jelképezi - hívta fel a figyelmet. Az avató ünnepségen részt vett Aziz Kocaoglu, Izmir polgármestere is.

Csorba László történészprofesszor, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója a ceremóniát követően Kossuthnak az Oszmán Birodalomban töltött éveiről tartott előadást. Mint elmondta: amíg Kossuth a birodalom bulgáriai részén volt közel Magyarországhoz, abban élt, hogy hamar újra lehet kezdeni a szabadságharc küzdelmeit. A szultán nem adta ki Kossuthot az osztrákoknak vagy az oroszoknak, ugyanakkor távol is tartotta a Nyugat-Európától és ennek érdekében Kis-Ázsiába hozatta.

Csorba László az MTI-nek kifejtette: bizonyos értelemben ez egyfajta fogság volt, miközben Kossuth belátta, hogy ez az ő érdekében történik. Ráadásul időnként az az információ jutott el hozzá, hogy az osztrákok nem félnek "gyilkos kommandót" küldeni ellene, valamint a családja is veszélyben volt. Végül az Egyesült Államok kongresszusa hívta meg őt mint a "nemzet vendégét", ami megtiszteltetés volt. A szultán akkor már nem tartotta vissza és elutazhatott Nyugat-Európába, majd Amerikába - részletezte Csorba László.

Az emléktábla-avatás előtti napon, hétfőn, az ankarai nagykövetség, az isztambuli főkonzulátus, valamint tartományi és városi elöljárók Kütahyában adóztak Kossuth Lajos emléke előtt. Kiss Gábor nagykövet és Hendrich Balázs főkonzul a helyi Kossuth Múzeum udvarán koszorúzta meg a szabadságharcos szobrát. (MTI)


Ikszelj! - Választási banner
2018. március 18. [11:53]

Az ország nagy részén további havazásra, viharos szélre, hófúvásra figyelmeztetnek. Több megyére vasárnapra is kiadta a legmagasabb fokú figyelmeztetését a meteorológiai... >>

2018. március 17. [18:56]

A választási kampány az utolsó szakaszába érkezett, a Fidesz "offenzívában van", a kormánypártok megnyerték az utcai küzdelmet a kampányban, hiszen a március 15-i... >>

2018. március 17. [17:02]

"Senkivel értékközösséget nem kérünk, a sorsközösséget viszont látjuk" - mondta az LMP kormányfőjelöltje szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján az ellenzéki... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.35 dinár
1 dollár 96.10 dinár
100 forint 37.98 dinár
100 dinár 263.27 forint
Heti kérdés
A magyarokat különösebben nem érinti, mert számunkra Nagybecskerek Nagybecskerek marad, mégis megkérdezzük: támogatja-e a város hivatalos szerb nevének megváltóztatását Zrenjaninról Petrovgradra.
Legyen Petrovgrad
Maradjon Zrenjanin
Állítsák vissza a város eredeti nevét

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
Minority SafePack - EURÓPAI VÉDELMET JOGAINKNAK!
Megnyitották a Mátyás király-emlékévet Szegeden
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Szerbia: A harmadik gyermek után 12.000, a negyedik után 18.000 dinár havonta
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány