Magyarország
Regisztrálniuk kell a lakcímmel nem rendelkező hajléktalanoknak a voksoláshoz az országgyűlési választásokon
Betűméret:             

Regisztrálniuk kell a lakcímmel nem rendelkező hajléktalan embereknek, ha élni akarnak szavazati jogukkal az április 8-ai országgyűlési választáson.

A Menhely Alapítvány a honlapján közzétett tájékoztatójában azt írta: március 23-áig regisztrálniuk kell azoknak a szavazni akaró hajléktalanoknak, akiknek üres a lakcímkártyájuk, ha a bejelentett lakcímük - lakó- vagy tartózkodási helyük - megszűnt, vagy már lejárt a tartózkodási hely bejelentkezésük.

Regisztrálni a választási irodától beszerzett nyomtatványon, vagy online is lehet. A regisztráció útján szavazók csak pártlistára szavazhatnak, egyéni képviselőkre nem.

A tájékoztató szerint ha csak bejelentett tartózkodási helye - ideiglenes lakcíme - van egy hajléktalan embernek, akkor az ideiglenes lakcíme szerint kerül be automatikusan a névjegyzékbe, és ott szavazhat érvényes személyi okmányai bemutatásával listára és egyéni képviselőre is.

Ha van bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye - állandó vagy ideiglenes lakcíme -, de nem ott tartózkodik, akkor át kell jelentkeznie oda, ahol ténylegesen tartózkodik.

Ezt úgy teheti meg, hogy átjelentkezésre irányuló írásbeli
kérelmet nyújt be a bejelentett lakó- vagy tartózkodási helye szerinti választási irodához. A kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző második napon - április 6-án 16 óráig - kell megérkeznie a helyi választási irodához. Átjelentkezés esetén a lakóhelye szerinti listára, illetve egyéni képviselőre is szavazhat.

Ha valakinek települési szintű lakóhely bejelentése - csak a település neve, illetve Budapesten a kerület van feltüntetve utca, házszám megjelölése nélkül -, akkor az illető az adott településen kijelölt egyik választókörzetben adhatja le a szavazatát. Ebben az esetben is szavazhat listára és egyéni képviselőre is - olvasható a Menhely Alapítvány tájékoztatójában.

A kórházban ápoltak is szavazhatnak a választáson

Azok a fekvőbetegek, akik az április 8-ai választás napján nem tudnak a lakcímük szerinti szavazókörben szavazni, átjelentkezhetnek és mozgóurnát kérhetnek a voksoláshoz.

Azoknak, akik például fekvőbeteg-gyógyintézményben, bentlakásos intézményben vagy otthonuktól távol, családjuknál történő ápolás miatt nem tudnak a lakcímük szerinti szavazókörben szavazni, de élni kívánnak a szavazati jogukkal, át kell jelentkezniük az ellátó intézmény helye szerinti településre.

Az átjelentkezést április 6-án 16 óráig lehet kérni a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online a www.valasztas.hu oldalon keresztül. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni kíván.

A helyi választási iroda a kérelem alapján a választópolgárt törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi a megjelölt település átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörének névjegyzékébe. Az így átjelentkezett választó pedig már kérheti a mozgóurnát a szavazáshoz az ellátó intézménybe.

Mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár nyújthat be. Pusztán kényelmi okra, vagy a munkavégzésre hivatkozó kérelmeket a választási irodák elutasítják.

Annak, aki saját szavazókörében kíván mozgóurna útján szavazni, csak a mozgóurna iránti kérelmet kell benyújtania.

A mozgóurna iránti kérelemnek legkésőbb április 6-án 16 óráig meg kell érkeznie ahhoz a helyi választási irodához, amelynek szavazóköri névjegyzékében szerepel a választó, vagy a szavazás napján, legkésőbb 15 óráig kell megérkeznie a szavazatszámláló bizottsághoz.

A mozgóurna iránti kérelemnek az érintett személyazonosító adatain és a szavazás helyszínén túl tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) egy szimbolikus esemény, amely jól írja le Európa helyzetét - mondta a miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva szerdán Brüsszelben. Orbán Viktor szerint Európa a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz. A miniszterelnök a NatCon második napján azt...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 11:28 ]
A holokausztra emlékezve, miközben megrendülten hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt, a jövőért érzett felelősségünket is kinyilvánítjuk - jelentette ki Sulyok Tamás köztársasági elnök az Országházban kedden, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, a magyarországi holokauszt 80. évfordulója alkalmából...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 20:26 ]
Ma sokkal többen vannak az Orbán-rendszer leváltását akarók, mint azok, akik a rendszer maradását szeretnék - mondta a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője országjárásának első állomásán, a három ellenzéki párt keddi, székesfehérvári kampányrendezvényén. Dobrev Klára szerint ma minden adott ahhoz, hogy...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 20:25 ]
Beolvasás folyamatban