Magyarország
Szijjártó: A visegrádi együttműködés fenntartása közép-európai érdek
Betűméret:             

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a visegrádi csoport jelenleg az Európai Unió gazdaságilag leggyorsabban fejlődő régiója, az együttműködés fenntartása Közép-Európa érdekében áll.

"A visegrádi együttműködés továbbra is az Európai Unió legszorosabb és leghatékonyabb szövetsége. Fenntartása egyértelműen közép-európai érdek" - jelentette ki a miniszter magyar újságíróknak nyilatkozva pénteken Prágában, miután tárgyalásokat folytatott vendéglátójával, Tomás Petríček cseh külügyminiszterrel.

A cseh-magyar tárgyalások fő témája a visegrádi együttműködés, a migrációs válság és a kétoldalú gazdasági kapcsolat volt.

"Az Európai Unió gazdasági fejlődése a jövőben a visegrádi térségből fog származni, ez a statisztikai számokból világosan látszik"- jegyezte meg a miniszter.

A magyar-cseh kereskedelem éves volumene már megközelíti a tízmilliárd eurót - jegyezte meg a miniszter. Rámutatott, hogy a cseh befektetők egyre nagyobb szerepet játszanak a magyar gazdaságban is. Példaként megemlítette a cseh kormányfőhöz köthető élelmiszeripari cégeket. Csehországban pedig a Mol a második legnagyobb benzinkúthálózatot üzemelteti.

Tomás Petríček a tárgyalások után nyilatkozva problémamentesnek nevezte Prága és Budapest kapcsolatát, és hangsúlyozta, hogy azok fejlesztését Csehország rendkívül fontosnak tartja.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország érdekelt egy erős és sikeres Csehországban.

A migrációval kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta, hogy a probléma megoldása terén a visegrádi országok kulcsszerepet játszottak.

"Az európai vitákban világossá tettük, hogy a migrációt nem szervezni, hanem megállítani kell" - szögezte le a miniszter.

Bírálta az ENSZ globális migrációs csomagját, amely szerinte óriási veszélyt jelent, tévesen emberi jognak minősíti a migrációt, és elmossa a különbséget az illegális migráció és a legális bevándorlás között. A migrációs csomagot eddig öt ország utasította el, köztük Magyarország és Csehország.

Szijjártó Péter a Tomás Petríčekkel folytatott tárgyalásai előtt találkozott Marta Nováková cseh ipari és kereskedelmi miniszterrel, valamint Dan Tok közlekedésügyi miniszterrel.

A magyar diplomácia irányítója délután részt vesz és beszédet mond a keresztényüldözéssel foglalkozó prágai konferencián, és udvariassági látogatást tesz Andrej Babiš miniszterelnöknél, valamint Dominik Duka prágai érseknél.

A napi program utolsó szakaszában Szijjártó Péter vállalkozókkal találkozik. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Trócsányi László csütörtökön közleményben mondott köszönetet azért, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség alkotmánybírói posztra jelölte, de annak egyetemi kötelezettségvállalásai miatt jelenleg nem tud eleget tenni. "Hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a megtisztelő felkérésnek -...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:49 ]
A Velencei Bizottság által megfogalmazott jelentés elfogult, tárgyi tévedésektől hemzseg és politikailag motivált - írta a Szuverenitásvédelmi Hivatal csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint olvasható, a Velencei Bizottság február 15-én és 16-án Budapesten tárgyalásokat folytatott a magyar...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:34 ]
Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Beolvasás folyamatban