Magyarország
Szijjártó: Újraépül a magyar-amerikai kapcsolatok politikai pillére
Betűméret:             

Az amerikai külügyminiszter budapesti látogatása azt jelzi, hogy újraépül a magyar-amerikai kapcsolatrendszer politikai pillére - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A demokrata adminisztráció elhanyagolta a közép-európai térséget és a magyar-amerikai kapcsolatokat csupán a védelmi együttműködési pillér tartotta életben - jelentette ki Szijjártó Péter.

Mint elmondta, a Mike Pompeóval folytatott tárgyalások egyik fő témája a két ország közötti védelmi együttműködés volt, amelynek kereteit egy 1997-ben aláírt, mára elavult szerződés rögzíti. Egyetértettek abban, hogy szükséges ennek megújítása.

A dokumentum szövegét, amely a többi között rögzíti az amerikai katonák magyarországi tartózkodásának jogi kereteit, másfél év tárgyalás után a múlt hét végén véglegesítették, ezért az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé kerülhet - fűzte hozzá a miniszter.

Kovács Zoltán: Mike Pompeo budapesti látogatása "történelmi vizit" volt

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása "történelmi vizit" volt - mondta Washingtonban a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, aki háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik az amerikai fővárosban.

Kovács Zoltán republikánus és demokrata párti törvényhozókkal, kormányzati tisztségviselőkkel tárgyal, továbbá előadást tartott a magyar belpolitikáról és a közelgő európai parlamenti választásokról amerikai újságíróknak, valamint washingtoni magyaroknak.

Az államtitkár az MTI-nek kiemelte az amerikai külügyminiszter látogatásának fontosságát, kiváltképp, mert - mint fogalmazott - az Egyesült Államok korábban "hajlott arra, hogy megfeledkezzen Közép-Európáról, magára hagyta ezt a térséget". Kovács Zoltán "egy új korszak kezdeteként" értékelte Mike Pompeo budapesti útját.

Rámutatott az amerikai és a magyar megközelítés hasonlóságára az illegális bevándorlás kérdésében.

"A közép-európai országok migrációt ellenző álláspontja történelmi tapasztalatainkból ered. Nekünk nagyon fontos a szuverenitás" - szögezte le.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nagyon fontos a NATO. Megjegyezte, a budapesti kormány növeli anyagi hozzájárulását az észak-atlanti szervezethez, és készen áll hadereje fejlesztésére is.

"A tavaszi európai parlamenti választás az Európai Unió történetében valószínűleg az első lesz, amelynek egyetlen meghatározó kérdése van: az életünk minden részletét érintő illegális migráció és általában véve a migráció ügye" - fogalmazott az államtitkár.

Hozzáfűzte, hogy a bevándorlásra adott magyar válasz a családpolitika.

Számunkra a legfontosabb ügy a családok segítése - hangoztatta, utalva Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap bejelentett, családokat segítő és gyermekvállalást ösztönző intézkedéseire.

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban Kovács Zoltán rámutatott arra, hogy a voksolások előtt a kontinensen a politikai baloldal a szélsőjobboldallal "házasodik".

Ez Magyarországon is így van: a baloldal azzal a Jobbikkal készül szövetségre lépni, amely mindig antiszemita és idegengyűlölő volt - hangsúlyozta.

"A Jobbik migrációbarát párttá vált, és úgy döntött, hogy a baloldallal működik együtt" - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Ugyancsak előrehaladott tárgyalások folynak egy amerikai közép-hatótávolságú védelmi rakétarendszer beszerzéséről. Ez hozzájárulna Magyarország biztonságának erősítéséhez - mondta Szijjártó Péter.

Arról is szólt: Ukrajna esetében megértést kért Mike Pompeótól, kinyilvánítva, hogy Magyarország semmilyen geopolitikai játszma oltárán nem hajlandó feláldozni a kárpátaljai magyarság sorsát.

Szijjártó Péter közölte, a tárgyalások során felhívta amerikai partnerének figyelmét arra, hogy Magyarország ukránbarát politikát folytat, hiszen támogatta Ukrajna uniós társulási megállapodását és gázt is szállít Ukrajnába. Eközben az ukrán vezetés magyarellenes vonalat képvisel - jelentette ki.

A tárgyaláson - folytatta - szóba kerültek energetikai kérdések is. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország már minden olyan "házi feladatot" teljesített, amely lehetőséget teremt arra, hogy Oroszországtól eltérő forrásból tudjon gázt vásárolni. Vagyis rendelkezésre állnak ennek az infrastrukturális és jogi feltételei.

Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter arra kérte Mike Pompeót, járjon el annak érdekében, hogy az ExxonMobil kezdje meg a romániai gázmezők kitermelését. Ez éves szinten Magyarország részéről 4 milliárd köbméternyi gáz vásárlására nyitna lehetőséget, amely csaknem fele az éves fogyasztásnak.

Ugyancsak van lehetőség gázszállításra a horvátországi LNG-, vagyis cseppfolyósgáz-terminálból. Szijjártó Péter szerint ezzel az a probléma, hogy a horvát féltől 50 százalékkal drágább szállítási díjra vonatkozó ajánlatot kaptak, mintha a jóval távolabb lévő Rotterdamból érkezne a gáz. Ez nyilvánvalóan egy gazdaságilag versenyképtelen ajánlat - mondta a miniszter. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban