Magyarország
Európai Parlament: Újabb szakaszba léptetnék a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárást
Koholt vádak alapján próbálja Magyarországot elítéltetni az EP bevándorláspárti többsége

Megint téma volt Brüsszelben a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárás. Több tagállam is arra próbálta rávenni az EU soros román elnökségét, hogy léptesse újabb szakaszba az uniós „atomfegyverként” is emlegetett eljárást, amelyet a holland zöldpárti Judith Sargentini jelentése alapján indítottak el. Varga Judit államtitkár azt mondta, koholt vádak alapján próbálja Magyarországot elítéltetni az Európai Parlament bevándorláspárti többsége – hangzott el az M1 Híradójában.

Az európai parlamenti választások előtti utolsó ülését tartotta kedden az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek tanácsa Luxembourgban. Az európai állam- és kormányfők szerdára tervezett, rendkívüli találkozóját előkészítő testületnek bőven akadt dolga. A következő ciklus költségvetése mellett a Brexit újabb halasztásának tervét is meg kellett vitatniuk.

Immár ötödik alkalommal, a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárást is napirendre vették. Az ülés előtt több, Soros György által is támogatott civil szervezet nyílt levélben fordult a tanácshoz. Ebben azt írták, szükség van a hetes cikkely szerinti eljárás felgyorsítására, mert Magyarországon folyamatosan romlik a jogállamiság helyzete.

Amélie de Montchalin uniós ügyekért felelős francia miniszter is azt szorgalmazta, hogy érdemben tárgyaljanak az eljárásról. Javaslatával Michael Roth német Európa-ügyi miniszter is egyetértett. Az eljárást kezdeményező LIBE bizottság bevándorláspárti tagjai korábban többször is kifogást emeltek amiatt, hogy az ügy elakadt a tanácsban.

Bár a jelentésünket már szeptemberben megkapta a tanács, az eljárás még mindig az elején tart – fogalmazott legutóbb Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő, hozzátéve, hogy uniós parlamenti mandátuma utolsó heteit azzal fogja tölteni, hogy előmozdítsa a Magyarországgal szembeni szankciókat. Követelte azt is, hogy a tanács eljárásában is szerepet kapjon, annak ellenére, hogy az uniós szerződések ezt tiltják.

A mostani ülésen Magyarországot Varga Judit államtitkár képviselte. Azt mondta, koholt vádak alapján próbálja Magyarországot elítéltetni az Európai Parlament bevándorláspárti többsége. Úgy fogalmazott, az eljárás csupán politikai nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy a magyar kormány hagyjon fel migrációellenes politikájával. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szijjártó: A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon - illusztráció
2019. ÁPRILIS 21.
[ 16:26 ]
Az eddig megtartott három magyarországi európai parlamenti (EP-) választáson az Európai Unió más tagállamainak állampolgárai közül csak nagyon kevesen szavaztak a magyar EP-listákra. A május 26-ai voksolásra eddig 2707 külföldi jelentkezett. Az EP-választás sajátossága, hogy nemcsak azok a magyar állampolgárok...
2019. ÁPRILIS 20.
[ 11:56 ]
Az Európai Uniónak minden olyan forrást, amelyet a bevándorlókra költ, inkább a külső határok védelmére kellene fordítania - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Gulyás Gergely kiemelte: elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy míg az unió a migráció számtalan...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 20:32 ]
Május elejétől Magyarország veszi a NATO kötelékében működő, a balti országok légtérvédelmét ellenőrző parancsnokság vezetését - tájékoztatott közleményében a katonai szövetség csütörtökön. A magyar vezetésű, a litvániai Siauliai térségében állomásozó, 50. misszió munkájához Nagy-Britannia és...
2019. ÁPRILIS 18.
[ 17:28 ]
Beolvasás folyamatban