Magyarország
Európai Parlament: Újabb szakaszba léptetnék a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárást
Koholt vádak alapján próbálja Magyarországot elítéltetni az EP bevándorláspárti többsége

Megint téma volt Brüsszelben a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárás. Több tagállam is arra próbálta rávenni az EU soros román elnökségét, hogy léptesse újabb szakaszba az uniós „atomfegyverként” is emlegetett eljárást, amelyet a holland zöldpárti Judith Sargentini jelentése alapján indítottak el. Varga Judit államtitkár azt mondta, koholt vádak alapján próbálja Magyarországot elítéltetni az Európai Parlament bevándorláspárti többsége – hangzott el az M1 Híradójában.

Az európai parlamenti választások előtti utolsó ülését tartotta kedden az uniós ügyekkel foglalkozó miniszterek tanácsa Luxembourgban. Az európai állam- és kormányfők szerdára tervezett, rendkívüli találkozóját előkészítő testületnek bőven akadt dolga. A következő ciklus költségvetése mellett a Brexit újabb halasztásának tervét is meg kellett vitatniuk.

Immár ötödik alkalommal, a Magyarországgal szembeni hetes cikkely szerinti eljárást is napirendre vették. Az ülés előtt több, Soros György által is támogatott civil szervezet nyílt levélben fordult a tanácshoz. Ebben azt írták, szükség van a hetes cikkely szerinti eljárás felgyorsítására, mert Magyarországon folyamatosan romlik a jogállamiság helyzete.

Amélie de Montchalin uniós ügyekért felelős francia miniszter is azt szorgalmazta, hogy érdemben tárgyaljanak az eljárásról. Javaslatával Michael Roth német Európa-ügyi miniszter is egyetértett. Az eljárást kezdeményező LIBE bizottság bevándorláspárti tagjai korábban többször is kifogást emeltek amiatt, hogy az ügy elakadt a tanácsban.

Bár a jelentésünket már szeptemberben megkapta a tanács, az eljárás még mindig az elején tart – fogalmazott legutóbb Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő, hozzátéve, hogy uniós parlamenti mandátuma utolsó heteit azzal fogja tölteni, hogy előmozdítsa a Magyarországgal szembeni szankciókat. Követelte azt is, hogy a tanács eljárásában is szerepet kapjon, annak ellenére, hogy az uniós szerződések ezt tiltják.

A mostani ülésen Magyarországot Varga Judit államtitkár képviselte. Azt mondta, koholt vádak alapján próbálja Magyarországot elítéltetni az Európai Parlament bevándorláspárti többsége. Úgy fogalmazott, az eljárás csupán politikai nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy a magyar kormány hagyjon fel migrációellenes politikájával. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nyomozási bíró szombaton elrendelte Dér Csaba letartóztatást a szökés-elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélyének kizárása érdekében. A csantavéri születésű bérgyilkost Prágában fogták el, több ország is kérelmezte kiadatását, végül is a cseh hatóságok úgy döntöttek, hogy...
2019. JÚLIUS 20.
[ 19:16 ]
A Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások és a nyaralók miatt torlódás alakult ki a röszkei határátkelőhelyek kilépő oldalán szombaton délelőtt - tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Szabó Szilvia elmondta, a teljes kapacitással üzemelő autópálya-határátkelőhelyen...
2019. JÚLIUS 20.
[ 12:19 ]
Jövő hétfőtől vasárnapig tehergépkocsikat és buszokat ellenőriznek a rendőrök az ország közútjain - közölte a rendőrség pénteken a honlapján. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a július 22. és 28. közötti ellenőrzést az Európai Közlekedésrendészeti...
2019. JÚLIUS 19.
[ 15:24 ]
Beolvasás folyamatban