Magyarország
Kövér: A választások után felgyorsulhat az EU bővítése
Betűméret:             

Az európai parlamenti (EP)választások egyik pozitív következményeként felgyorsulhat a nyugat-balkáni térség európai integrációja, így Montenegró is csatlakozhat az Európai Unióhoz - mondta Kövér László házelnök hétfőn, Budapesten.

Az Országgyűlés elnöke Ivan Brajovićot, a montenegrói parlament elnökét fogadta a Parlamentben, majd közös sajtótájékoztatójukon úgy fogalmazott: Montenegró felvétele az Európai Unió tagállamai közé pusztán szándék kérdése, a 2025-ös céldátum pedig indokolatlanul távoli.

Kövér László reményét fejezte ki, hogy a két hét múlva esedékes EP-választások egyik pozitív következménye az lesz, hogy megváltozik a régió iránti figyelem és politika, így az integrációs folyamat felgyorsulhat és Montenegró elsőként csatlakozhat az Európai Unióhoz az erre váró országok közül.

Hozzátette: ezt a célt szolgálja a két ország közötti parlamenti, házelnöki és szakbizottsági szintű együttműködés, amelyről megállapodást írtak alá.

A magyar házelnök kijelentette: Magyarország politikai és diplomáciai téren is minden segítséget igyekszik megadni Montenegró európai integrációjához, és kiemelt partnernek tartja Montenegrót a nyugat-balkáni régióban.

Kövér László méltatta a két ország gazdasági kapcsolatait, és felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország, az európai uniós tagállamok közül, a második legnagyobb befektető Montenegróban.

Reményét fejezte ki, hogy Magyarország és tevőlegesen részt vehet a Montenegróban zajló gazdaági fejlődésben, elsősorban az infrastruktúra-fejlesztés területén.

Ivan Brajović hangsúlyozta: Montenegró, az államisága visszanyerése óta eltelt 13 évben, jelentős eredményeket ért el, így két éve csatlakozott a NATO-hoz, ami Magyarország támogatásának is köszönhető. Háláját fejezte ki, amiért Magyarország töretlenül támogatja Montenegrót az európai integrációs folyamatokban is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. MÁJUS 14. [ 14:35 ]

A koszovói narkomaffia szállítmányainak nyolcvan százalékát Montenegrón át juttatja Olaszországba...


Érett Ifjú
2019. MÁJUS 13. [ 20:50 ]

A barátom barátja az én barátom is. - itt valahogy elveszik a fonal. Minap olvastam a Blic-ben, hogy Szerbia a montenegrói maffiavezetés legnagyobb ellensége. Isten és a politika útjai kifürkészhetetlenek.


Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Megszólalt Varga Judit, Hajdú Péternek beszélt a házasságáról a Frizbi TV YouTube csatornáján. Azt mondta: Magyar Péter folyamatosan kritizálta őt. Társaságban rendszeresen megalázta, becsmérelte szellemi képességeit, családtagjait pedig debilnek nevezte. Az első gyermekük megszületése után romlott meg a házasságuk,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:32 ]
Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Beolvasás folyamatban