Magyarország
VoteWatch: Gál Kinga a legbefolyásosabb magyar EP-képviselő
Betűméret:             

Gál Kinga a legbefolyásosabb magyar EP-képviselő. A 751 fős listából a 85. helyre rangsorolták a Fidesz politikusát. Három területen osztályozták az Európai Parlament képviselőit: azt vizsgálták, hogy mennyire van ráhatása a politika alakulására, milyen vezető szerepeket tölt be és hogy milyen hálózatot épített ki.

Több Magyarországon ismert politikus is szerepel a listán, például a néppárti csúcsjelölt Manfred Weber, aki a második, vagy az Orbán-ellenes plakátkampányt indító Guy Verfohstadt. A liberálisok frakcióvezetője a 9. a listán.

Szerepel rajta a magyar jogállamiságról szóló jelentés raportőre, a zöldpárti Judith Sargentini is, a 26. legbefolyásosabb az elemzés alapján.

Gál Kinga egyetlen magyar képviselőként szerepel a legjobb száz között. 37 pontos összpontszáma így jött ki: 14 pont abban a kategóriában, hogy mennyi befolyása van a politika alakításában. 13 pont, hogy milyen vezető szerepeket tölt be, Gál többek közt az Európai Néppárt egyik alelnöke, de a Fidesz EPP-tagságának március felfüggesztése miatt elvesztette tisztségét. Arra, hogy milyen hálózatot épített ki, 10 pontot kapott, ami jó pontszámnak minősül az EP-mezőnyben.

Hogyan vizsgálják, hogy ki mennyire befolyásos?

A legfontosabb tényező annak eldöntésében, hogy egy képviselő befolyásosabb-e, mint a kollégái az az, hogy a két legfontosabb frakcióhoz tartozik-e – mondta az Euronewsnak Davide Ferrari, a VoteWatch elemzője.

A lista első 15 helyezettje három frakcióban ül, az Európai Néppártéban, a szociáldemokratákéban vagy a liberálisban. Ha egy kevésbé lényeges csoporthoz tartozik valaki, akkor korlátozott mértékű a befolyása is - tette hozzá. A következő parlamentben körülbelül a jelenlegi EP képviselőinek a 40 százaléka dolgozik majd tovább. Azok, akik folytatják a munkájukat, nagyobb befolyással bírnak majd, hiszen a kollégáik ismerik őket és így a fontosabb ügyeket kaphatják - magyarázta az elemző.

Az EP-ben, mivel nincs többség és ellenzék, nagyon fontos, hogy az ember képes legyen hidakat építeni. Bárki is demonstrálja azt, hogy képes a kompromisszumra és odafigyelni a másikra - ez a két alapja az EU politikának -, annak nagyobb esélye van arra, hogy befolyásos legyen, hiszen szüksége van más frakciók támogatására is - mondta Ferrari.

Egy másik mód arra, hogy megnézzük az EP-képviselők befolyásosságát, hogy utánanézzünk, hogy mennyi raportőre van az egyes tagállamoknak (A raportőr feladata egy jelentés, illetve parlamenti határozat, állásfoglalás szövegének elkészítése és a bizottsági vita során a további koordinálása. Majd a parlamentben is ő az, aki előterjeszti a jelentést.)

Ferrari szerint május 26-a után nem lesznek jelentős változások. Úgy véli, hogy a liberálisok jelentősége nőhet egy kicsivel, és a frakcióknál is lehetnek kisebb változások. A jelenlegi állás szerint a nacionalista szélsőjobboldali pártok nem fognak fontos szerepet játszani a következő parlamentben, és továbbra is "karanténben" lesznek tartva.

Egy másik elemzés szerint a magyar EP-képviselők sorrendje más, a MEPRanking listáján a fideszes Járóka Lívia az első, második Jávor Benedek a Párbeszédtől és a harmadik Gál. Hátrébb is sorolták a magyarokat, Járóka a 162., Jávor a 192., Gál pedig a 198. Ezen a listán is, ahogy a befolyásosságot vizsgálón, Antonio Tajani, az EP olasz néppárti elnöke áll az élen. A második is ugyanaz: Manfred Weber az EPP frakcióvezetője és csúcsjelöltje. Guy Verhofstadt mindkettőn a kilencedik. (euronews)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Trócsányi László csütörtökön közleményben mondott köszönetet azért, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség alkotmánybírói posztra jelölte, de annak egyetemi kötelezettségvállalásai miatt jelenleg nem tud eleget tenni. "Hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a megtisztelő felkérésnek -...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:49 ]
A Velencei Bizottság által megfogalmazott jelentés elfogult, tárgyi tévedésektől hemzseg és politikailag motivált - írta a Szuverenitásvédelmi Hivatal csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint olvasható, a Velencei Bizottság február 15-én és 16-án Budapesten tárgyalásokat folytatott a magyar...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:34 ]
Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Beolvasás folyamatban