Magyarország
Szlovénia elítéli a magyar kormány által közétett térképet

Szlovénia elítéli a magyar kormány hivatalos Twitter-oldalán közzétett térképet, amely azt sugallja, hogy Szlovénia és más országok a trianoni békeszerződés után földterületeket sajátítottak el Magyarországtól - írta a ljubljanai külügyminisztérium állásfoglalását ismertetve az szlovén hírügynökség (STA) pénteken..

A szlovén külügyminisztérium Twitter-oldalán a többi között azt hangoztatta: a térkép nem járul hozzá az Európai Unió értékeinek megerősítéséhez és a jószomszédi viszonyhoz.

A térképen a Trianon előtti Magyarország látható, amelyek után kezek nyúlnak, hogy letépjék az ország kétharmadát. A magyar kormány június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján jelentette meg a térképet hivatalos közösségi oldalán, az 1920. június 4-i trianoni békeszerződés évfordulóján - írta az STA. Románia, Csehszlovákia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság akkoriban nagy területekre tett így szert, Szlovéniához került a Muravidék - emlékeztetett a hírügynökség.

Borut Pahor szlovén elnök pénteken a hírügynökségnek azt mondta: érthető és helyes, hogy egy demokratikus közösség elítéli az olyan térképek megjelentetését, amelyek területi igényeket támasztanak más országokkal szemben. Úgy vélte: az ilyen kísérletek miatt nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a tisztelet és az együttműködés kialakítására nemzeti kereteken belül és egymás között is.

A térkép közzétételét Marjan Šarec szlovén kormányfő is bírálta. Twitter oldalán azt írta, hogy az "sem nem európai, sem nem békés". Ezzel kést szúrtak Szlovénia szívébe - húzta alá.

A magyar Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kritikus
2019. JÚNIUS 11. [ 13:35 ]

Csere bere fogadom töbet vissza nem adom! Nem ismerős ez a mondóka? Akkor itt egy másik: Ami az enyém, az az enyém! Ami a tied az is az enyém, és ami az enyém, az nem a tiéd! Ezt még a nagy testvér mondotta vala.


Érett Ifjú
2019. JÚNIUS 9. [ 22:04 ]

Kicsit tudathasadásos viselkedés, hogy a magyar kormánynak a retorika szintjén nincsenek semmilyen területi követelései a szomszédos országokkal szemben, viszont a hivatalos közösségi oldalán megjelenteti ezt a képet. Ez milyen észre vall? Ha visszaállitanák a trianon előtti határokat, az ország 36%-a vallaná magát magyarnak és többségben lenne a görögkeleti vallás. No, ezzel mit tudnánk kezdeni?


Nagy Bata Károly
2019. JÚNIUS 7. [ 21:31 ]

Nem furcsa? - Mikor Románia, az SzHSz Királyság (benne a Horvát- a Szerb- és a Szlovén Népköztársaság), Ausztria (?!), Csehszlovákia, az SSSR támasztott területi igényeket "más országgal " szemben, az rendben volt! Hogy is van ez?! Ha én a tiedet elveszem - az jó és üdvös, de ha te azt közhírré teszed, az már nincs rendben?! Micsoda észre vall!


Tizenhárommal, 4247-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn. A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. A halottak száma változatlanul 595, 3073-an pedig...
2020. JÚLIUS 13.
[ 9:32 ]
199 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 84, szombaton 46, vasárnap 21 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel,...
2020. JÚLIUS 13.
[ 7:39 ]
Tömeges bukás történt vasárnap az 1. Gella Kupa amatőr országúti kerékpárversenyen, melyen mintegy 50 résztvevő esett el. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a balesetben 19-en sérültek meg. A velo.hu portál közösségi oldalán az alapító Szilasi László, aki maga is részt vett a viadalon és...
2020. JÚLIUS 12.
[ 17:43 ]
Beolvasás folyamatban